Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
15.08.2012
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
15.08.2012
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
SayıB.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-2582
15/08/2012
KonuNoter Harcı
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketiniz ile ... Defterdarlığı arasında düzenlenerek ... ... Noterliğinde ... tarih ve ... yevmiye numarası ile tasdik edilen, Kullanma İzni Sözleşmelerinin 5 inci maddesinin B fıkrasının son paragrafında yer alan "Kıyılarda ihtiyaçları olan hammaddeleri getirebilmeleri..." ifadesinin sözleşme metninden çıkarılmasına yönelik olarak tapuda yapılan "Kullanma İzni Tadilat Sözleşmesi" nin noterde tasdiki aşamasında alınacak harç konusunda bilgi verilmesi istenilmektedir.
Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 38 inci maddesinde, noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanlarının noter harçlarına tabi olduğu belirtilmiştir.
Aynı Kanunun 42 nci maddesinde; "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.
(5766 sayılı Kanunun 11 inci maddesi ile değişen fıkra) Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kâğıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." hükmü, Harçlar Kanununa ekli (2) sayılı tarifenin II/1 maddesinde "Belli meblağı ihtiva etmeyen ve alınacak harç miktarı kanun ve tarife de ayrıca gösterilmemiş olan senet, mukavele ve kağıtlardaki imzaların beherinden" maktu harç alınacağı hükmü yer almaktadır.
Bu itibarla kullanma izni sözleşmesinin noter harcına tabi tutulmuş olması kaydıyla, kullanma izni sözleşmesinde yer alan "Kıyılarda ihtiyaçları olan hammaddeleri getirebilmeleri..." ifadesinin sözleşmeden çıkarılmasına yönelik yapılan tadilat sözleşmesi, sözleşmede ilk sözleşmenin süresinin uzatılmasına, devrine ve sözleşme konusu tutarın artışına ilişkin bir değişikliğin yer almaması halinde, Harçlar Kanunun 42 inci maddesi çerçevesinde değer gösterilmesi gereken kağıtlar çerçevesinde değerlendirilmeyeceğinden, tadilat sözleşmesinin noterde tasdiki işleminden, bu Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 fıkrası gereğince maktu harç alınması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.