Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
04.12.2012
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
04.12.2012
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-175.02[17-2012/7-1.9.8344]-3131
Konu: Hobi karting faaliyetinin eğlence vergisine tabi olup olmadığı hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünden aldığınız Özel Beden Eğitim ve Spor Tesis Çalışma İzni Belgesi ile hobi karting işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuzu ve ... Belediye Başkanlığınca tarafınızdan eğlence vergisi tahsil edildiğini belirterek spor amacı taşıdığını belirttiğiniz hobi karting faaliyeti nedeniyle eğlence vergisi ödeyip ödemeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 17 nci maddesinde, "Bu Kanun'un 21'inci maddesinde belirtilen ve belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetleri Eğlence Vergisine tabidir." hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun 20 nci maddesinin 3 üncü bendi ile biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinden işin mahiyetine göre çalışılan her gün için belediye meclislerince takdir edilecek miktarda eğlence vergisi alınacağı hükme bağlanmış ve madde metninde eğlence yerleri geniş kapsamlı tanımlanarak maddede sayılanlar dışında kalan benzer yerler de eğlence vergisi kapsamına alınmıştır.
Anılan Kanunun eğlence vergisine ilşikin istisna ve muaflıkları düzenleyen 19 uncu maddesinde ise; hobi karting faaliyetleri ile ilgili herhangi bir istisna veya muafiyet hükmüne yer verilmemiştir.
Bu itibarla, hobi karting faaliyetinden dolayı Kanunun 21 inci maddesinin 3 üncü bendinde belirtilen miktarlarda ve 22 nci maddedeki usul ve esaslara göre eğlence vergisinin alınması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.