Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
17.11.2011
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
17.11.2011
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı: B.07.1.GİB.4.35.16.01-176300-623
Konu: Serbest bölge istisnasından yararlanma süresi hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; şirketiniz merkezinin ... Deri Serbest Bölgesinde, şubesinin ... Deri ve Endüstri Serbest Bölgesinde bulunduğunu, ... Deri Serbest Bölgesindeki faaliyet ruhsatı sürenizin dolduğunu, ... Deri ve Endüstri Serbest Bölgesindeki ruhsatınızın başlangıç tarihinin 10.09.2002, süresinin ise 10 yıl olduğunu sonraki süreçte 5 yıl daha uzatıldığını, merkez ve şubenizdeki gelir ve giderlerinizin ayrı ayrı değerlendirilerek merkezinizde oluşan kâr üzerinden vergi hesaplanıp ödendiğini, şubenize ait kârın ise istisna olarak değerlendirildiğini ve ... Deri ve Endüstri Serbest Bölgesindeki ruhsat sürenizin 10.09.2012 tarihinde dolacağını belirterek, 2012 yılı gelirinizi beyan ederken istisnadan yararlanma sürenizin kıst dönemi olarak mı dikkate alınacağı, kıst dönemi olarak dikkate alınması halinde istisnaya tabi kazancınızın 10.09.2012 tarihi itibariyle mi hesaplanacağı ve bütün dönemi kapsayıp kapsamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında;
"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin,
a) Bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri dolayısıyla elde ettikleri kazançları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla faaliyet ruhsatlarında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisnanın 31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendi kapsamında yapılacak tevkifata etkisi yoktur.
..."
hükmüne yer verilmiştir.
Serbest Bölgeler Kanununda yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamaların yer aldığı 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.12.3.8.3. Faaliyet ruhsatlarında belirtilen sürenin uzatılması" başlıklı bölümünde, serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin, Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin yürürlüğe girdiği 06.02.2004 tarihi itibarıyla faaliyet ruhsatlarında öngörülen sürenin sonuna kadar kurumlar vergisi istisnasından yararlanabilecekleri; bu tarihten sonra inşaat süresi ile ilgili süre uzatımları hariç olmak üzere mükelleflerin faaliyet süresinin çeşitli nedenlerle uzatılması durumunda, istisna süresinin uzamasının söz konusu olmayacağı ifade edilmiştir.
Buna göre, serbest bölgede gerçekleştirdiğiniz faaliyetlerden elde etmiş olduğunuz kazançlar nedeniyle, 06.02.2004 tarihi itibarıyla faaliyet ruhsatınızda öngörülen sürenin sonuna kadar kurumlar vergisi istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; ... Deri ve Endüstri Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren şubenizin 01.01.2012-10.09.2012 tarihleri arasında elde edeceği kazançların da kurumlar vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.