Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
08.08.2012
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
08.08.2012
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
SayıB.07.1.GİB.4.35.17.02-032-738
08/08/2012
KonuVakfın Harç Muafiyeti
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile eki dilekçenizin incelenmesinden, Vakfınıza ... tarih ve ... sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanındığı belirtilerek, ilimiz ... İlçesi, ... Mah., ... Sok., ... , ... pafta, ... ada, ... parselde inşaatı biten binanıza oturma raporu alınması ve Vakfınızca yapılacak diğer işlemler sırasında ödenecek harçlardan muaf olup olmadığınız hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında, noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanların noter harçlarına tabi olduğu, üçüncü fıkrasında ise, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların kuruluş muameleleriyle, bu vakıflara yapılacak bağışlamaların harca tabi tutulmayacağı hükme bağlanmıştır.
Kanun hükmüne göre, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ilişkin noter harcı istisnası, bu vakıfların kuruluş muameleleri ve bu vakıflara yapılacak bağışlamalara münhasırdır.
492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde ise, tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu belirtilmiş, 58 inci maddesinde de, tapu ve kadastro harçlarını ödemekle mükellef olan kişiler sayılmıştır.
Aynı Kanunun 59 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde ise; Kamu menfaatlerine yararlı dernekler ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleriyle bu dernek ve vakıflara ait tesislerin ve bu tesislerin sonradan iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleri ve bunların terkinlerinin harca tabi tutulmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin "I- Tapu işlemleri" başlıklı bölümünün 13/a fıkrasında, arsa ve arazi üzerine inşa olunacak bina vesair tesislerin tescilinde (Her bir bağımsız bölüm vesair tesis için) harç alınacağı hükme bağlanmıştır. Söz konusu harcın tutarı ise 30.12.2011 tarih ve 2011/2628 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2012 tarihinden geçerli olmak üzere 136,15 TL olarak yeniden belirlenmiştir.
Öte yandan, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun "İmar ile ilgili harçlar" başlıklı 80 inci maddesinde, yapı kullanma izni verilmesi işlerinin "Yapı Kullanma İzni Harcına" tabi olduğu hükme bağlanmış olup, vakıf adına kayıtlı taşınmazlarla ilgili bir istisna hükmüne yer verilmemiştir.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, ... tarih ve ... sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Vakfınıza vergi muafiyeti tanındığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla, Vakfınız adına kayıtlı inşaatı biten bina için yapı kullanma izni alınması aşamasında 2464 sayılı Kanun hükümlerine göre ilgili belediyeye yapı kullanma izni harcının ödenmesi, inşaatı biten binanın bağımsız bölümleri için Tapu Müdürlüğünde yapılacak cins değişikliği işlemlerinden ise 492 sayılı Harçlar Kanununun 59 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince harç aranılmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.