Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
29.06.2010
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
29.06.2010
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
Sayı: B.07.1.GİB.4.38.15.01-KV-20-181-26
Konu: Yatırım indirimi istisnası
İlgide belirtilen özelge talep formu ile ... Vergi Dairesi Müdürlüğü ... vergi kimlik numarasında kayıtlı kurumlar vergisi mükellefi olduğunuz, Şirketinizin 2008 yılından 11.891.464,47.-TL devreden yatırım indirimi tutarının bulunduğu, 2009/II. III. ve IV. dönem Kurum Geçici Vergi beyanlarının ihtirazi kayıtlı olarak verilerek ... Vergi Mahkemesinde dava konusu edildiği, ... Vergi Mahkemesince verilen 11.02.2010 tarihli ... , ... 2009/II. dönem Kurum Geçici Vergisi beyannamesi üzerinden yapılan tahakkukun iptaline karar verildiği, diğer dönem davalarının ise halen devam ettiği; 2009/1-12 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin elektronik ortamda verilmesi sırasında, yatırım indirimi istisnası için satır ayrılmadığı ve Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümezliği ilkesi nedeniyle yatırım indirimi istisnasının uygulanamayacağına dair bir uyarı ile karşılaştığınız belirtilerek, 2009 yılı kurumlar vergisi beyanının nasıl yapılacağı ile 2009 yılı kazancından devreden yatırım indirimi istisna tutarının indirim konusu yapılıp yapılmayacağı, indirim konusu yapılması halinde Gelir Vergisi Kanununun Geçici 61 inci maddesi kapsamında gelir vergisi tevkifatının yapılıp yapılmayacağı hususlarında, Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.
Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa 24.04.2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 4842 sayılı Kanunun 17 inci maddesiyle eklenen Geçici 61 inci maddesinde;
"Bu maddenin yürürlük tarihinden önce yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlarla ilgili yatırım harcamalarına (teşvik belgelerine bu tarihten sonra ilave edilen iktisadî kıymetler için yapılan harcamalar hariç), yatırım indirimi uygulamasına ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanununun bu tarihten önce yürürlükte bulunan hükümleri uygulanır.
Yukarıda belirtilen şekilde yatırım indirimi istisnasından yararlanan kazançlar ile bu maddenin yürürlük tarihinden önce gerçekleşen yatırımlar üzerinden hesaplanan ve kazancın yetersiz olması nedeniyle sonraki dönemlere devreden yatırım indiriminden yararlanan kazançlar üzerinden dağıtılsın, dağıtılmasın %19,8 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılır.
İsteyen mükellefler, bu maddenin yürürlük tarihinden önce yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında bu tarihten itibaren yaptıkları harcamaları (öngörülen harcamalar kapsamında daha önce yatırım indirimi istisnasından yararlanmış harcamalar hariç) için bu Kanunun 19 uncu maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde yatırım indirimi istisnasından yararlanabilirler. Bunun için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki ilk geçici vergilendirme dönemine ilişkin beyannamenin verileceği tarihe kadar bağlı bulunulan vergi dairesine bir bildirimde bulunulması ve tercihin, alınmış olan yatırım teşvik belgelerinin tamamı için yapılması şarttır."
hükmü mevcuttur.
Konuyla ilgili olarak yayımlanan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 seri no.lu Genel Tebliğinin "15.6.5- İstisna Kazançların Vergi Kesintisi Karşısındaki Durumu" başlıklı bölümünde, "4842 sayılı Kanunla getirilen vergileme rejimi, prensip olarak istisna kazançlar üzerinden vergi kesintisi yapılmamasını öngörmekle birlikte, aynı Kanunla Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 61 inci madde ile yatırım indirimi istisnasından yararlanan kazançların vergilendirilmesine yönelik olarak özel bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre, madde kapsamında bulunan yatırım indiriminden yararlanan kazançlar üzerinden dağıtılsın dağıtılmasın %19,8 oranında vergi kesintisi yapılmaya devam olunacaktır." şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.
Yine 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 69 uncu maddesinde ise;
"Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri; 31/12/2005 tarihiitibarıyla mevcut olup, 2005 yılı kazançlarından indiremedikleri yatırım indirimi istisnası tutarları ile;
a) 24/4/2003 tarihinden önce yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 09/04/2003 tarihli ve 4842 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmadan önceki ek 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 ncı maddeleri çerçevesinde başlanılmış yatırımları için belge kapsamında 1/1/2006 tarihinden sonra yapacakları yatırımları,
b) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mülga 19 uncu maddesi kapsamında 01/01/2006 tarihinden önce başlanan yatırımlarla ilgili olarak, yatırımla iktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edip bu tarihten sonra yapılan yatırımları,
nedeniyle, 31/12/2005 tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre hesaplayacakları yatırım indirimi istisnası tutarlarını, yine bu tarihteki mevzuat hükümleri (vergi oranına ilişkin hükümler dahil) çerçevesinde sadece 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait kazançlarından indirebilirler.