Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
11.04.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
11.04.2016
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
Sayı: 93767041-175[4-2014/1]-35
Konu: 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunudaki Ruhsat Harcından Muafiyet Durumuı
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinde; 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde kurulan Kurumunuzun görevi gereği yaptığı alt yapı ve üst yapı inşaatları sırasında Belediyeler tarafından 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu hükümlerine göre inşaat ruhsat harcı bedeli, zemin tahrip ruhsat harcı bedeli veya ruhsat harcı adı altında tahakkuk bildirimi gönderildiği belirtilerek, uygulamaya esas olmak üzere 2560 sayılı Kanunda yer alan her türlü vergi, resim, ve harç muafiyetinizin 2464 sayılı Kanundaki ruhsat (zemin tahrip, inşaat) harcını kapsayıp kapsamadığı hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
Bilindiği üzere, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 45 ila 83 üncü maddeleri arasında Belediyelerce aranılacak harçlar düzenlenmiş olup Kanunun Ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasında ise; “Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan her türlü bina inşaatı (ilave ve tadiller dahil), inşaat veya tadilat ruhsatının alınmasında Ek Madde 6’da yer alan tarifede gösterilen nispet ve hadlerde bina inşaat harcına tabidir.” hükmü yer almaktadır. Ancak, söz konusu Kanunda zemin tahrip harcı adı altında herhangi bir harç bulunmamaktadır. Öte yandan, özelge talep formunuzun ekinde yer alan belgelerin incelenmesinden İzmit Belediyesince Kurumunuzdan “zemin tahrip ücreti”nin tahsil edildiği anlaşılmaktadır.
2464 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde, belediyelerin; bu Kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkili oldukları belirtilmiş ve belediyeye tekel olarak verilmiş işlerin kendi özel hükümlerine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.
Belediyelerin ücret uygulamasına ilişkin olarak 16/05/2005 tarihli ve 25817 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 31 seri no.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinde gerekli açıklamalar yapılmış bulunmaktadır.
Bununla beraber, 2464 sayılı Kanunda, 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde kurulan Kurumunuzun belediyelerce aranılacak harçlardan ve ilgilinin isteğine bağlı olarak belediyece verilen bir hizmetin karşılığı olan ücretten muaf olduğuna ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Öte yandan, 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 2 nci maddesinde, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün görevleri sayılmış; 21 inci maddesinin (a) fıkrasında, “İSKİ’nin görevleri için kullandığı taşınmaz malları, tesisleri, işlemleri ve faaliyetleri her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.” hükmüne yer verilmiş ve aynı Kanunun Ek 5 inci maddesinde de, bu Kanunun diğer Büyükşehir Belediyelerinde de uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
Buna göre; 2560 sayılı Kanunda, bu Kanuna göre kurulan kurumun görevleri nedeniyle yapacağı işlemlere yönelik muafiyet hükmüne yer verildiğinden, söz konusu Kanun hükümleri çerçevesinde kurulan Kurumunuzun görevleri nedeniyle yapacağı işlemlerden dolayı 2464 sayılı Kanun gereği alınan harçlardan muaf tutulması, ancak talebiniz üzerine belediyece verilecek hizmet karşılığında alınacak ücretten ise muaf tutulmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.