Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
23.07.2012
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
23.07.2012
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
SayıB.07.1.GİB.4.99.16.02-175.02[Mük.44-2012]-166
23/07/2012
KonuDepo niteliğindeki taşınmaz malın çevre temizlik vergisi
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, bankanız şubeleri tarafından arşiv olarak kullanılan depo niteliğindeki taşınmaz mallardan ilgili belediyece çevre temizlik vergisinin talep edildiği belirtilerek, söz konusu binalar için çevre temizlik vergisinin ödenip ödenmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların çevre temizlik vergisine tabi olduğu, verginin mükellefinin binaları kullananlar olduğu, işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisinin kanunda belirtilen tarifeye göre alınacağı ve büyükşehirlerde bu verginin %25 artırımlı olarak uygulanacağı, belediye meclislerinin bulundukları mahallin sosyal ve ekonomik farklılıkları ile büyüklüklerini de dikkate alarak binaların hangi dereceye gireceğini tespit etmeye yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.
Aynı maddenin on ikinci fıkrasında da; "Bakanlar Kurulu; beşinci fıkradaki tarifede yer alan bina gruplarını belirlemeye ve bu maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan tutarları yöreler, belediyelerin nüfusları ve bina grupları itibarıyla ayrı ayrı dörtte birine kadar indirmeye veya yarısına kadar artırmaya yetkilidir." hükmü yer almaktadır.
Bu hükmün verdiği yetkiye istinaden çıkarılan ve 26/12/2005 tarihli ve 26035 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2005/9817 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki listede, çevre temizlik vergisi tarifesinde yer alan bina grupları belirlenmektedir. Söz konusu listenin 3 üncü sırasının (b) bendinde, daimi surette faaliyet gösteren lunapark, panayır, fuar, stadyum, hipodrom, spor salonu gibi yerler ile eşya depolamaya mahsus olan yerlerin kullanım alanı (m2) esas alınarak; 5 inci sırasında da listenin 1, 2, 3 ve 4 üncü sıradakiler hariç, ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyetler için kullanılan binalar ile bunlar dışında kalan faaliyetlere mahsus binaların personel sayısına göre vergilendirileceği belirtilmiştir.
Buna göre, bankanız şubelerince arşiv olarak kullanılan depo niteliğindeki taşınmaz malların, hizmet bütünlüğü kapsamında işyeri ile birlikte kullanılması halinde 2005/9817 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki listenin 5 inci sırasına göre çalışan personel sayısı dikkate alınarak; işyeri binasından farklı bir yerde sadece depo olarak kullanılması halinde ise eşya depolamaya mahsus olan yerler kapsamında listenin 3/b sırasına göre tespit edilen bina grubuna ve derecesine göre, çevre temizlik vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.