Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
KIRŞEHİR VALİLİĞİ
Kabul Tarihi:
07.04.2015
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
07.04.2015
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. KIRŞEHİR VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
Sayı: 66491453-014-7
Konu: Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Kalkınma Ajanslarının Harçtan Muaf olup olmadıkları
İlgide kayıtlı özelge talep formu ile … Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile … Ticaret Borsası tarafından ortaklaşa yürütülen ve … Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen "… Modern Hayvan Pazarı Projesi" kapsamında … Ticaret Borsasının hayvan pazarı içindeki arsası üzerine yapılacak müzayede salonu inşaatı için … Belediyesinden alınacak olan belediye inşaat ruhsatı için ödenecek imar çapı bedelinden kurumunuzun muaf olup olmadığı hususu sorulmaktadır.
Bilindiği üzere, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Ek 1 inci maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan her türlü bina inşaatının (ilave ve tadiller dahil) inşaat veya tadilat ruhsatının alınmasında Ek Madde 6’da yer alan tarifede gösterilen nispet ve hadlerde bina inşaat harcına tabi olduğu; Ek 2 nci maddesinin (a) bendinde, inşaat giderleri genel ve katma bütçeler ile il özel idareleri ve belediye bütçelerinden karşılanan her türlü binaların bina inşaat harcından, (c) bendinde ise; her türlü fabrika, değirmen sınai nitelikli imalathaneler ve tersaneler ile organize sanayi bölgelerinde yapılan her türlü bina inşaatı sera ve benzeri örtü altı tarım yapılan tesisler, ahır, samanlık, kümes, su ürünleri ve hayvan barınağı ile yemlik gibi yapı tesis inşaatının bina inşaat harcından müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 97 nci maddesinde,“Belediyeler bu Kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkilidir. Belediye'ye tekel olarak verilmiş işler kendi özel hükümlerine tabidir.” hükmüne yer verilmiştir.
Belediyelerin harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaları mümkün bulunmaktadır. Ancak, 2464 sayılı Kanunda harç ve katılma payı konusu olan iş ve hizmetler için, belediyelerce bu kapsam dışında başkaca bir iş veya hizmet verilmeyen hallerde, harç ve katılma payı dışında her ne ad altında olursa olsun başka bir bedel alınmaması gerekmektedir.
Ayrıca, belediyelerce ücret uygulaması ile ilgili olarak 16/05/2005 tarihli ve 25817 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 31 seri no.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.
Öte yandan, 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki Kanununun 3 üncü maddesinde, ajansların, bölgeler esas alınarak, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile kurulacağı, tüzel kişiliği haiz ve bu Kanunla düzenlenmemiş bütün işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi olduğu hükme bağlanmış olup "Muafiyet" başlıklı 26 ncı maddesinde,
".... Ajans; alacaklarının tahsili, taşınır ve taşınmaz mallarının alım, satım, kiralama ve devri, mal ve hizmet alımları, proje ve faaliyet desteği kapsamında yapılacak işlemler ve düzenlenecek kâğıtlar ile ilgili olarak damga vergisi, harç ve fondan; yapılacak bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden muaftır." hükmü yer almaktadır.
Bu hükümlere ve açıklamalara göre, söz konusu özelge talep formunuzun ekinde yer alan sözleşmenin incelenmesinden bahse konu müzayede salonu inşaatının inşaat giderlerinin %52’sinin …(… Kalkınma Ajansı) tarafından %48’inin ise Kurumunuz tarafından karşılandığı anlaşıldığından 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Ek 2 nci maddesinin (a) bendi gereğince Kurumunuzun söz konusu binanın inşaatı nedeniyle bina inşaat harcından istisna tutulması gerekmektedir.
Öte yandan, imar çapı bedeli, 2464 sayılı Kanunun 97 nci maddesi hükmü gereğince alınan bir bedel olması halinde bu bedelin ödenmesi ile ilgili olarak Kurumunuz yükümlülüğünün 31 seri no.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinde yer alan esaslar çerçevesinde yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.