Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
NİĞDE VALİLİĞİ
Kabul Tarihi:
14.06.2011
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
14.06.2011
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
NİĞDE VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
Sayı: B.07.4.DEF.0.51.10.00-001.05-4
Konu: 5811 Sayılı Kanundan yararlanan mükelleflerin harç ve dv muafiyeti
İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, 5811 sayılı Kanun kapsamında sermayeye ilave edilmek üzere şirketinizin aktifine kaydolunacak taşınmazlara ilişkin tapuda yapılacak işlemlerin damga vergisinden ve tapu harcından istisna olup olmadığı ve herhangi bir istisnanın bulunması halinde söz konusu istisnanın hangi tarihten itibaren uygulanması gerektiği hususlarında görüş talep edildiği anlaşılmıştır.
20.02.2009 tarihli ve 27147 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2 Seri No.lu 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna İlişkin Genel Tebliğin 3.3.7. Türkiye'de sahip olunan taşınmazların sermaye şirketleri adına beyan edilmesi ve sermaye artırımı işlemlerinde harç ve damga vergisi uygulaması başlıklı bölümünde, "5811 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmüne istinaden sermayeye ilave edilmek üzere anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin aktifine kaydolacak taşınmazlara ilişkin tapuda yapılacak işlemler ile diğer sermaye artırımı işlemleri, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca harçtan;bu işlemler için düzenlenecek kâğıtlar da Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/16 bölümü hükmü uyarınca damga vergisinden istisnadır.
Tapuda yapılacak işlemlere ilişkin istisna hükmünün uygulanabilmesi için mükellefler, Kanunda belirtilen beyannamenin verilmesini müteakiben, ilgili vergi dairesinden beyan edilen taşınmazların, tapu kayıtlarına ilişkin bilgileri de içerecek şekilde 5811 sayılı Kanun kapsamında şirket adına beyan edilerek özel fon hesabına alınan tutarın sermaye artırımında kullanılacağı ve bu çerçevede tapu işleminde harç ve damga vergisi aranılmayacağı hususunda bir yazı alarak, bu belgeyi ilgili tapu sicil müdürlüğüne ibraz edeceklerdir." hükmü bulunmaktadır.
Yukarıda açıklanan Kanun ve Tebliğ hükümlerinin tetkikinden de anlaşılacağı üzere, 5811 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmü gereğince sermayeye ilave edilmek üzere anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin aktifine kaydolacak taşınmazlara ilişkin tapuda yapılacak işlemler ile diğer sermaye artırımı işlemleri, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca harçtan; bu işlemler için düzenlenecek kâğıtlar da Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/16 bölümü hükmü uyarınca damga vergisinden istisnadır.
Bu itibarla, şirketinize ait taşınmazların 31/12/2009 tarihine kadar 5811 sayılı Kanun kapsamında ilgili vergi dairesine beyan edilmiş olması halinde, şirketiniz adına tapuda yapılacak işlemler ile bu işlemler için düzenlenecek kağıtların, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesine ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/16 fıkrası hükmüne göre harçtan ve damga vergisinden istisna tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.