Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
SİVAS VALİLİĞİ
Kabul Tarihi:
26.12.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
26.12.2016
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. SİVAS VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
Sayı: 67630374-170.03[2016/6]-12
Konu: İstisnalar
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; ... Belediyesi ile ... , ... , ... Köy Tüzel Kişiliklerince 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu kapsamında kurulan kamu tüzel kişiliğine haiz mahalli idare biriminizin motorlu taşıtlar vergisinden istisna olup olmayacağı hususunda Defterdarlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.
197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi; 6/12/2012 tarihli ve 28489 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan 6360 Sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32 nci maddesi ile değişmeden önce;
"Aşağıda yazılı motorlu taşıtlar vergiden müstesnadır.
a) Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar (bu idarelere bağlı olup, ayrı tüzel kişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları Devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları hariç)," şeklinde idi.
Adı geçen Kanunun 4 üncü madde birinci fıkrasının (a) bendi, 6360 sayılı Kanunun 32 nci maddesiyle;
"Aşağıda yazılı motorlu taşıtlar vergiden müstesnadır.
a) Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ile bunların üyesi oldukları mahalli idare birlikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar (bu idarelere bağlı olup, ayrı tüzel kişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları Devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları hariç)," şeklinde değiştirilmiş ve yapılan değişiklik Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu hükme göre; 6/12/2012 tarihinde yayımlanan 6360 sayılı Kanunun 32 nci maddesiyle il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişiliklerinin üyesi oldukları mahalli idare birlikleri adına kayıt ve tescil edilmiş taşıtlar kanun koyucunun iradesi ile 197 sayılı Kanundan istisna edilmiş olup, söz konusu birliklerin adlarına kayıtlı ve tescilli taşıtların Kanunun yayım tarihinden önceki dönemler için motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması mümkün bulunmamaktadır.
Öte yandan, 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununun 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında,“Sulama birlikleri kamu tüzel kişiliğine sahip olup, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde özel hukuk hükümlerine tabidir.” hükmü, 4 üncü maddesinin (1) ve (7) numaralı fıkralarında ise, “(1) Birlik; tek yerleşim biriminden oluşan birlikler hariç olmak üzere, görev alanı içinde bulunan her yerleşim biriminden; üçüncü dereceye kadar hısım olmayan ve her yerleşim biriminden en az birer kişi ve toplamda beş kişiden az olmamak üzere su kullanıcılarının imzaladığı birlik ana statüsünün, DSİ'nin de görüşü alınmak suretiyle Bakanlıkça onaylanması sonucu tüzel kişilik kazanır. (…) Birlik görev alanında yer alan her su kullanıcısı gerçek ve tüzel kişi o birliğe üye olma hakkına sahiptir.” hükümleri yer almaktadır.
Bu itibarla, 6172 sayılı Kanun kapsamında kurulan mahalli idare birliklerinden sadece üyelerinin tamamı mahalli idare birimi olanlar motorlu taşıtlar vergisi istisna uygulamasından faydalanabilmektedir.
Buna göre, üyeleri sadece mahalli idare birliklerinden oluşan ve ayrı tüzel kişiliğe sahip olan Birliğiniz adına kayıt ve tescilli bulunan taşıtların … tarihinden itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulması, ancak söz konusu taşıtların Kanunun yayım tarihinden önceki dönemler için motorlu taşıtlar vergisine tabi olması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.