Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kabul Tarihi:
22.12.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
22.12.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü
Sayı :E-39044742-130[Özelge ]-1501055 22.12.2023
Konu :Konaklama Vergisi
İlgi :08/02/2023 tarihli ve ….. sayılı özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ….. firması aracılığıyla yurt dışından gelen müşterilere verdiğiniz konaklama hizmetlerine ilişkin bedelin bahse konu firma tarafından banka hesaplarınıza gönderildiği belirtilerek, konaklama vergisi mükellefi olup olmadığınız ile adı geçen aracı firmaya düzenlenecek faturada konaklama vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Konaklama vergisi, 7194 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle yeniden düzenlenen 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 34 üncü maddesinde ihdas edilerek 1/1/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Verginin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara 14/12/2022 tarihli ve 32043 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde yer verilmiştir.
6802 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin;
- 1 inci fıkrasında, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetlerin (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) konaklama vergisine tabi olduğu,
- 2 nci fıkrasında, verginin mükellefinin birinci fıkrada belirtilen hizmetleri sunanlar olduğu,
- 3 üncü fıkrasında, vergiyi doğuran olayın, birinci fıkrada belirtilen hizmetlerin sunulması ile meydana geldiği,
- 8 inci fıkrasında ise birer aylık vergilendirme dönemine ait konaklama vergisinin, ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar beyan edilmesi ve aynı süre içinde ödenmesi gerektiği
hükme bağlanmıştır.
Bu kapsamda; gayrimenkullerin günlük veya haftalık olarak, süreklilik arz eden bir şekilde, gecelemenin gerçekleşmesi amacıyla kişilere teslim edilmesi, süre bitiminde teslim alınması, yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi ve farklı kişilerin kullanımına hazır halde bulundurulması gibi faaliyetler, konaklama hizmetinin sunulmasına yönelik bir organizasyon gerektirdiğinden günlük/haftalık konut kiralamaları, konaklama vergisinin konusuna girmektedir.
Buna göre, yurtdışından gelen müşterilere geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılan diğer tüm hizmetlerin tarafınızca sunulması nedeniyle konaklama vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeniz gerekmektedir.
Dolayısıyla, ….. firması aracılığıyla satışa konu edildiği anlaşılan konaklama hizmetlerine ilişkin hesaplanan verginin, verginin konusuna giren hizmetlerin sunulmasıyla birlikte tarafınızca müşteriye düzenlenecek faturada gösterilerek ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar beyan edilmesi ve aynı süre içinde ödenmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.