Bilindiği üzere, zorunlu deprem sigortası uygulamasında deprem tehlike bölgeleri ayrımında halen, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 1996 tarihli Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası kullanılmaktadır. Ancak 06/03/2008 tarihli ve 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun sonrasında yeni ilçe ve belediyelerin deprem tehlike bölgelerinde bazı belirsizlikler yaşanmıştır. Bu belirsizliklerin giderilmesi için Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatında verilen yetkiye dayanarak Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından bir çalışma yapılmıştır. Bu çerçevede, mezkur Kanun sonrası değişen/eklenen ve mevcut deprem haritasında karşılığı tam olarak bulunmayan yerleşim birimleri için, Ulaştırma Bakanlığınca hazırlanan “Kıyı ve Liman Yapıları, Demiryolları, Hava Meydanları İnşaatlarına İlişkin Deprem Teknik Yönetmeliği” dikkate alınarak yeni bir belirleme yapılmıştır (EK-1).
DASK tarafından kullanılmaya başlanan söz konusu deprem tehlike bölgesi kodlarının, uygulama birliği sağlamak bakımından, yangın sigortası deprem teminatı tarifesi, elektronik cihaz ve müteharrik makine sigortası deprem teminatı tarifesi ile inşaat ve montaj sigortası deprem teminatı tarifesinde de kullanılması uygun görülmektedir. Bu bağlamda, zorunlu deprem sigortasında kullanılan deprem tehlike bölgesi kodlarının DASK’tan edinilmesi mümkün bulunmaktadır.
Değişen/Eklenen Yerleşim Birimleri İçin Belirlenen Deprem Risk Derece Kodları Tablosu
5747 sayılı “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile yerleşim birimlerinde yapılan değişikliğe bağlı olarak değişen/eklenen ve mevcut deprem haritasında karşılığı tam olarak bulunmayan yerleşim birimleri için, Ulaştırma Bakanlığınca “Kıyı ve Liman Yapıları, Demiryolları, Hava Meydanları İnşaatlarına İlişkin Deprem Teknik Yönetmeliği” dikkate alınarak değiştirilen yeni deprem risk derece kodları aşağıdaki şekildedir.
İlgili Kanun ile 45 ilçede değişiklik gerçekleşmiş, yapılan çalışma ile bu ilçelerin 12 tanesinin deprem risk derece kodları aşağıdaki şekilde güncellenmiştir.
Yapılan çalışmada sırasıyla; değişen/eklenen birimlerin geocodlanması, ardından Türkiye Deprem Tehlike Haritasının CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) Ortamına Aktarılması ve yeni birimlerin lokasyonlarına ait deprem risk derece kodlarının atanması işlemleri yapılmıştır.
Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı demiryolları, limanlar ve hava meydanları şeklindeki yapı türleri için hazırlanan “Kıyı ve Liman Yapıları, Demiryolları, Hava Meydanı İnşaatlarına İlişkin Deprem Teknik Yönetmeliği"nde kullanılan haritaların sayısallaştırılmış ve yönetmeliğin ekinde yer alan veriler ile 1996 tarihli Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına en çok benzerlik gösteren, 50 yılda %10 aşılma olasılığına tekabül eden kısa periyod (0.2 sn) spektral ivme değerleri baz alınmıştır.