Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2022/11
Kurum:
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu
Kabul Tarihi:
11.08.2022
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
11.08.2022
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Bilindiği üzere, hayat sigortasına ilişkin hükümler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda düzenlenmiş olup 10/10/2012 tarihli ve 28437 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayat Grubu Sigortaları Yönetmeliğinde, hayat grubu sigortalarına ilişkin faaliyetlerin düzenlenmesi, denetlenmesi ve gözetimine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Ayrıca, kredi kuruluşları tarafından verilen bireysel kredilerle bağlantılı olan zorunlu veya ihtiyari sigorta ürünlerinin sunumunda birlik ve güvenilirliği sağlamak, ilgililerin hak ve menfaatlerini korumak ve verilecek hizmete ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla 13/3/2015 tarih ve 29294 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir.
Bu kapsamda, bireysel kredilerle bağlantılı veya bağlantısız olarak akdedilen hayat sigortalarında uygulamada karşılaşılan tereddütlerin giderilmesi amacıyla aşağıda yer alan hükümlere uyulması gereklidir.
Bireysel kredilerle bağlantılı hayat sigortalarına ilişkin hükümler
(1) 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca; krediyle bağlantılı akdedilen meblağ sigortalarında, kredi konusunun kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gereklidir.
(2) Yenilemeli olarak akdedilen bireysel kredilerle bağlantılı hayat sigortalarında, 13/3/2015 tarih ve 29294 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinin “İyi niyet” başlıklı 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında, yalnızca ilk poliçe için ön inceleme yapılacaktır. Yenileme dönemlerinde tekrar inceleme yapılmaz ve yenileme dönemlerinde ön inceleme yapılması yenileme kriteri olarak belirlenemez.
(3) 6102 sayılı Kanunun "Sigortacının haklan” başlıklı 1445 inci maddesi uyarınca; hayat sigortalarında sözleşmenin süresi içinde sigortalının sağlık durumunda meydana gelen değişiklikler sebebiyle risk artışına bağlı olarak sigortacının sözleşmeyi feshetme veya prim farkı isteme hakkı bulunmamaktadır. Bu kapsamda, bireysel kredilerle bağlantılı hayat sigortalarında, sigorta süresinin kredi süresiyle uyumlu olmasını teminen yenilemeli olarak akdedilen sözleşmelerde, yenileme dönemlerinde sigortalının sağlık durumuna ilişkin risk değerlendirmesi yapılarak poliçe düzenlemesinden kaçınılamaz ve risk artışına bağlı olarak ek prim talep edilemez.
(4) Yenilemeli olarak akdedilen bireysel kredilerle bağlantılı hayat sigortalarında, Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinin "Bilgilendirme yükümlülüğü” başlıklı 7 nci maddesinin yedinci fıkrası uyarınca, yalnızca ilk poliçenin düzenlenmesiyle birlikte kısa mesaj yoluyla bilgilendirme yapılması yeterlidir.
Reddedilen tazminat talepleri
(1) Sigortacı tarafından, 6102 sayılı Kanunun “Yaptırım" başlıklı 1439 maddesi uyarınca poliçenin sonlanmasını gerektiren bir teminata ilişkin tazminat talebinin reddedilmesi durumunda, sigortacı ancak rizikoyu taşıdığı süreye ait primlere hak kazanır. Sigortacı tarafından, işlemeyen günlere ait ödenmiş primlerin sigorta ettirene, sigorta ettirenin vefatı hâlinde onun mirasçılarına geri verilmesi gerekir.
Birikimli hayat sigortaları
(1) 7/8/2007 tarihli ve 26606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmelik uyarınca, süresi bir yılı aşan birikim priminin de alındığı hayat sigortalarında yazılan brüt primlerden varsa birikime ayrılan kısım ve birikim primlerine ait masraf payları düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden kazanılmamış primler karşılığı hesaplanmaktadır. Aynı Yönetmelik gereği, birikim priminin alındığı hayat sigortalarında aktüeryal matematik karşılık, primlerin birikimine kalan kısımlarının toplamından oluşur. Bu çerçevede, süresi bir yılı aşan birikim priminin alındığı hayat sigortalarında, sigortadan erken ayrılma durumunda aktüeryal matematik karşılık ve kar payına ilave olarak işlemeyen günlere ait ödenmiş primlerin içinde yer alan risk primi, aracı komisyonu ve gider payının da sigorta ettirene iade edilmesi gerekir.
(2) Risk primine ilişkin aktüeryal matematik karşılık ayrılması durumunda, sigortadan erken ayrılma halinde risk primine ilişkin aktüeryal matematik karşılıkların da iade edilmesi gerekir.
Diğer hükümler
(1) Poliçe üzerinde sigorta süresinin bir yıldan uzun süreli olarak belirlendiği hayat sigortaları (birikim primi içerenler dahil) ve hastalık sigortalarında da bu Sektör Duyurusunun 1 inci maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde işlem yapılır.
Yürürlük
(1) Bu Sektör Duyurusu yayımı tarihinde yürürlüğe girer.