Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2021/1
Kurum:
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu
Kabul Tarihi:
04.03.2021
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
04.03.2021
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Bilindiği üzere, 15.08.2007 tarih ve 26614 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Aktüerler Yönetmeliğinin 11’inci maddesi, 10.10.2012 tarih ve 28347 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hayat Grubu Sigortaları Yönetmeliğinin 14’üncü maddesi, 23.10.2013 tarih ve 28800 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Sağlık Sigortaları Yönetmeliğinin 13’üncü maddesi ve ilgili diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda, her yılın Nisan ayı sonuna kadar Aktüerya Raporlarının hazırlanması gerekmektedir.
Söz konusu Aktüerya Raporlarında dikkat edilmesi gereken hususlar hayat grubu için 2015/38 Sayılı Hayat Grubu Sigortaları Aktüerya Raporlarına İlişkin Genelge ile hayat dışı grubu için ise 2012/2 sayılı Hayat Dışı Sigortalar Aktüerya Raporuna İlişkin Genelge ve 2015/40 sayılı Hayat Dışı Grubu Sigortalar Aktüerya Raporlarına İlişkin Genelge ile belirlenmiştir.
Kurumumuza gönderilecek aktüerya raporlarının hazırlanmasında söz konusu mevzuat hükümlerine azami özenin gösterilmesi gerekmekle birlikte, 2021 yılı Nisan ayı sonuna kadar hazırlanacak olan 2020 yılına ilişkin Aktüerya Raporları da dahil olmak üzere aşağıdaki hususlarda ayrıca özen gösterilmesi beklenmektedir.
Hayat Grubu Aktüerya Raporlarının ilgili Genelgede belirtilen tüm hususları içerecek şekilde hazırlanması ve Raporlarda, “2.1.1 Hayat Branşı Ürün Yapısı” başlıklı bölümde belirtildiği üzere, tarifelerde kullanılan parametrelerin (kullanılan teknik faiz, mortalite tabloları, aracı komisyonu, gider payı, ek teminatlara ilişkin kullanılan parametreler vb.) belirlenme kriterlerinin portföy sonuçlarıyla desteklenerek detaylı bir şekilde açıklanması gerekmektedir.
Hayat Dışı Grubu Aktüerya Raporlarının ilgili Genelgelerde belirtilen tüm hususları içerecek şekilde hazırlanması ve Raporlarda,
- “3.2. Teknik Analizler” başlıklı bölümde belirtildiği üzere; gerçekleşen hasar ve kazanılan primin gelişimi ve yorumu; teknik karşılıklarda kullanılan yöntemlerin varsayımları ve gerekçeleri ile sonuçları ve tahminlere göre karşılaştırmaları, tahminlerle gerçekleşmeler arasında ortaya çıkan farkların önemlilik seviyesi ile önemli seviyede fark çıkan hallerde kullanılan varsayımlar ile uygulanan yöntemlerde yapılan iyileştirmeler,
- “3.3. Şirketin Kar/Zarar Durumunu Etkileyen Önemli Hususlar” başlıklı bölümde belirtildiği üzere; reasürans anlaşmalarının içeriği, yeterlilik analizinde kullanılan yöntemler ve yorumları ile karlılık üzerinde etkisi; sermaye yeterliliği, önemli görülen riskler ile mevcut durum ve beklentilerin detaylı bir şekilde açıklanması gerekmektedir.