ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 4643
Kurum: Cumhurbaşkanlığı
Kabul Tarihi: 27.10.2021
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 28.10.2021
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Ekli “Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ana Statüsü”nün yürürlüğe konulmasına, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 54 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ana Statüsü
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Hukuki Statü ve Faaliyet Alanı
(1) Bu Ana Statü; Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün hukuki statüsü, faaliyet alanı ve görevleri, organları ve teşkilat yapısı, müessese, bağlı ortaklık, işletme ve iştirakleri ile bunlar arasındaki ilişkileri, tasfiye ve denetim ile idari, mali ve personele ilişkin hususları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Dayanak
(1) Bu Ana Statü; 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu, 10/6/1983 tarihli ve 2840 sayılı Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanun, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Ana Statüde geçen;
a) Bakan: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını,
b) Bakanlık: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını,
c) Eti Maden: Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün kısaltılmış adını,
ç) Teşekkül: Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünü,
ifade eder.
(2) Kamu iktisadi teşebbüsü, iktisadi devlet teşekkülü, kamu iktisadi kuruluşu, müessese, bağlı ortaklık, iştirak ve işletme terimleri için 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan tanımlar esas alınır.
Hukuki statü
(1) Eti Maden; tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesi ile sınırlı iktisadi devlet teşekkülüdür.
(2) Eti Maden, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu Ana Statü hükümleri saklı kalmak üzere özel hukuk hükümlerine tabidir.
(3) Eti Maden, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi değildir.
(4) Eti Maden; 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, 2/4/1987 tarihli ve 3346 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanunu çerçevesinde Sayıştay denetimine tabidir.
(5) Eti Maden’in merkezi Ankara’dadır.
(6) Eti Maden’in sermayesi 1.500.000.000 TL olup, tamamı Devlete aittir.
(7) Eti Maden’in ilgili olduğu bakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıdır.
Faaliyet alanı
(1) Taş kömürü, kömür ve hidrokarbon kaynaklar hariç olmak üzere ülkenin her türlü maden ve endüstriyel hammadde kaynaklarım en iyi şekilde değerlendirmek ve yurt dışında da benzer faaliyetlerde bulunarak ülke ekonomisine azami katkıyı sağlamak, çalışmalarını verimlilik ve kârlılık ilkelerine göre yürütmek amacıyla kurulan Eti Maden’in faaliyet alanları aşağıdaki şekildedir:
a) 3213 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi ile 2840 sayılı Kanun gereğince; bor tuzlarını aramak, fizibilite ve projeler yapmak, yaptırmak, yurt içinde işlemek, özel bor kimyasalları ve teknolojik uç ürün üretimi için sınai tesisler kurmak, tesis kiralamak veya satın almak, faaliyet amaçlarına yönelik olarak şirketler kurmak ve bu şirketlerde operatörlük yapmak, Eti Maden’in ihtiyaç duyduğu mal ve hizmeti almak, yapım işlerini yapmak, yaptırmak, bor tuzu ruhsat sahalarında bulunan diğer madenleri değerlendirmek amacıyla fizibilite ve projeler yapmak, yaptırmak, işlemek veya işlettirmek.
b) 3213 sayılı Kanunun 50 nci maddesi kapsamında; toryum ve uranyum madenlerini aramak, fizibilite ve projeler yapmak, yaptırmak, yurt içinde işlemek, sınai tesisler kurmak, tesis kiralamak veya satın almak, konuya ilişkin faaliyetler ile ilgili olarak her türlü mal ve hizmeti almak, uranyum ve toryum madenlerine ait ruhsat sahalarında bulunan diğer madenleri değerlendirmek amacıyla fizibilite ve projeler yapmak, yaptırmak, işlemek veya işlettirmek.
c) Yurt dışında bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerini aramak, maden işletme hak ve imtiyazlarını almak, kiralamak, fizibilite ve projeler yapmak, yaptırmak, işletmek, sınai tesisler kurmak, kurulu tesisi satın almak veya kiralamak, şirketler kurmak, kurulmuş ve kurulacak şirketlere ortak olmak, operatörlük yapmak.
ç) 3213 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde II. grup madenler olarak belirlenmiş mermer, dekoratif taşlar, traverten, kalker, dolomit, kalsit, granit, siyenit, andezit, bazalt ve benzeri taşlarla ilgili ruhsat almak ve işletmek, kiralamak, kiraya vermek, işlettirmek ve gerektiğinde devretmek.