ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin (Sürüm: 2)
Kurum: Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 01.10.2014
Son Değişiklik Tarihi: 24.05.2019
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 24.05.2019
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
Amaç
(1) Bu Ana Statünün amacı, Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonunun teşkilatı, genel kurul ile yönetim, denetim ve disiplin kurullarının oluşumu, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
(1) Bu Ana Statü, Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonunun genel kurulu ile yönetim, denetim ve disiplin kurullarını, bu spor dallarında faaliyet gösteren spor kulüplerini, ilgili diğer kuruluşları, sporcu, antrenör, teknik direktör, hakem, menajer, gözlemci, yönetici, temsilci ve benzeri spor elemanları ile bunların katıldığı yurt içi ve yurt dışı tüm faaliyetleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Ana Statü, 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 9 uncu maddesi ile 19/7/2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Ana Statüde geçen;
a) Bakan: Gençlik ve Spor Bakanını,
b) Bakanlık: Gençlik ve Spor Bakanlığını,
c) BSFAA: Federasyonun üyesi olduğu Balkan Herkes İçin Spor Birliğini,
ç) CSIT: Uluslararası Çalışanlar Spor Konfederasyonunu,
d) Federasyon: Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonunu,
e) Federasyon Başkanı: Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanını,
f) FISPT: Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonunu,
g) Genel Kurul: Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Genel Kurulunu,
ğ) Genel Müdür: Spor Genel Müdürünü,
h) Genel Müdürlük: Spor Genel Müdürlüğünü,
ı) İl Müdürlüğü: Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünü,
i) İlçe Müdürlüğü: Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünü,
j) Kanun: 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu,
k) Spor Dalı: Herkes için yaşam boyu spor ve sağlık amacı ile birlikte rekreaktif amaç güden her türlü fiziksel aktiviteleri,
l) TAFİSA: Federasyonun üyesi bulunduğu Uluslararası Herkes İçin Spor Birliğini,
m) TAFİSA-EUROPE: Federasyonun üyesi bulunduğu Avrupa Herkes İçin Spor ve Fitness Federasyonunu,
n) Tahkim Kurulu: 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 9 uncu maddesi hükümlerine göre oluşturulan kurulu,
o) Talimat: Ana Statüye uygun olarak yönetim kurulu tarafından hazırlanan ve Genel Müdürlüğün internet sitesinde yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyi,
ö) Yönetmelik: 19/7/2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Federasyonun Teşkilat, Görev ve Yetkileri
Teşkilat
(1) Federasyon, özel hukuk hükümlerine tabi, bağımsız statüye ve tüzel kişiliği haizdir. Federasyonun merkezi Ankara’dadır. Federasyon merkez teşkilatı ve il temsilciliklerinden oluşur.
(2) Federasyonun merkez teşkilatı;
a) Genel kurul,
b) Yönetim kurulu,
c) Denetim kurulu,
ç) Disiplin kurulu,
d) Genel sekreterlikten,
teşekkül eder.
(3) Federasyonun yurt içi bağlantısını sağlamak üzere, illerde Federasyon temsilcilikleri kurulabilir.
Federasyonun görev ve yetkileri
(1) Federasyonun görevleri şunlardır:
a) Karşılıklı anlayış ve iyi niyet içerisinde ayrım gözetmeksizin insanlarımızı bir araya getirerek ve tek tek bireylere düzenli spor yapma olanağı tanıyarak alışkanlık kazandırmak ve sağlıklı yaşama yönlendirmek, sağlam dostluk ilişkilerinin oluşmasını ve toplum bilincinin yerleşmesini sağlamak.
b) Herkes için spor düşüncesini yaygınlaştıracak spor faaliyetleri yapmak, sportif etkinlikleri icra etmek ve geliştirecek eğitim faaliyetlerinde bulunmak; sempozyum, konferans, bölgesel ve uluslararası seminerler, kongreler düzenlemek, uluslararası eğitim faaliyetlerine katılmak, her türlü sağlık ve spor amaçlı regreaktif turnuvalar düzenlemek.
c) Spor, sağlık, halkı bilinçlendirme ve hobi amaçlı herkes için spor animatörü, herkes için spor lideri, wellness, yoga ve rekreatif ve spor - sağlık amacı güden branşlarda antrenörler yetiştirmek için eğitim programları düzenlemek.
ç) Sağlıklı yaşam, wellness, yoga ve herkes için spor amaçlı özel spor tesislerinin standartlarını belirlemek ve bu tesislerin denetim, gözetim ve tescil işlemlerini yürütmek.
d) Bilinen serbest zamanı değerlendirme spor türlerine yenilerini eklemek amacıyla araştırmalar yapmak.
e) Sporla ilgili görevli ve yöneticilerin görevlerini en iyi şartlar altında yerine getirebilmeleri için hizmet içi eğitim, seminer ve toplantılar düzenlemek, teşvik edici sertifika programları vermek.