ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanlığından
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 03.04.2014
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Ana Statünün amacı, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonunun teşkilatı, genel kurul ile yönetim, denetim ve disiplin kurullarının oluşumu, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Ana Statü, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonunun genel kurulu ile yönetim, denetim ve disiplin kurullarını, spor dalında faaliyet gösteren spor kulüplerini ve ilgili diğer kuruluşları, sporcu, antrenör, teknik direktör, hakem, menajer, gözlemci, yönetici, temsilci ve benzeri spor elemanları ile bunların katıldığı yurt içi ve yurt dışı tüm faaliyetleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Ana Statü, 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 9 uncu maddesi ile 19/7/2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağımsız Spor Federasyonları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Ana Statüde yer alan;
a) Bakan: Gençlik ve Spor Bakanını,
b) Bakanlık: Gençlik ve Spor Bakanlığını,
c) DEAFLİMPİCS, EDSO: Federasyonun üyesi olduğu uluslararası federasyonları,
ç) Federasyon: Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonunu,
d) Federasyon Başkanı: Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanını,
e) Genel Müdürlük: Spor Genel Müdürlüğünü,
f) Genel Müdür: Spor Genel Müdürünü,
g) İl Müdürlüğü: Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğünü,
ğ) İlçe Müdürlüğü: Gençlik hizmetleri ve spor ilçe müdürlüğünü,
h) Kanun: 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu,
ı) Spor Dalı: İşitme Engelliler sporunu ve Federasyona bağlı diğer spor branşlarını,
i) Tahkim Kurulu: 3289 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi hükümlerine göre oluşturulan kurulu,
j) Talimat: Ana Statüye uygun olarak yönetim kurulu tarafından hazırlanan ve Genel Müdürlüğün internet sitesinde yayınlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyi,
k) Yönetmelik: 19/7/2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Federasyonun Teşkilatı, Görev ve Yetkileri
Teşkilat
(1) Federasyon, özel hukuk hükümlerine tabi, bağımsız statüye ve tüzel kişiliğe sahiptir. Federasyonun merkezi Ankara’dadır. Federasyon merkez ve il temsilciliklerinden oluşur.
(2) Federasyonun merkez teşkilatı;
a) Genel kurul,
b) Yönetim kurulu,
c) Denetim kurulu,
ç) Disiplin kurulu,
d) Genel sekreterlikten
teşekkül eder.
(3) Federasyonun yurt içi bağlantısını sağlamak üzere, illerde Federasyon temsilcilikleri kurulabilir.
Federasyonun görev ve yetkileri
(1) Federasyonun görev ve yetkileri şunlardır:
a) Spor dalının ülke düzeyinde dengeli bir şekilde yayılıp gelişmesini sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, projeler üretmek, kararlar almak ve uygulamak.
b) DEAFLİMPİCS ve EDSO tarafından konulan ve uygulanan uluslararası kuralların ve mevzuatın uygulanmasını sağlamak ve Türkiye’yi ilgili spor dalı ile ilgili uluslararası faaliyetlerde temsil etmek.
c) Spor dalının gelişmesini, her yaş grubunda yapılmasını ve ülke genelinde yaygınlaşmasını sağlamak, yurt dışındaki ve yurt içindeki işitme engelli spor dalları ile ilgili gelişmeleri izlemek, bu sporla ilgili kişi ve kuruluşlar arasında ilişkileri düzenlemek, müsabaka, çalışma ve diğer faaliyetleri programlayıp bunların uygulamasını kontrol etmek.
ç) Genel Müdürlük ile uluslararası federasyonların belirlediği eğitim kriterlerine uygun olarak işbirliği içerisinde, hakem, gözlemci, antrenör ve benzeri diğer spor elemanlarının yetiştirilmesini ve eğitilmesini sağlamak, başarılı olanların belgelerini düzenleyip tescillerini yapmak, bunların çalışmalarını sürekli izlemek.
d) Ülke içinde müsabakalar düzenlemek, düzenlenen tüm müsabakaların devamlılığını sağlamak, temsilci ve gözlemci atamasını yapmak.
e) Yabancı ülkelerdeki işitme engelli spor dalları ile ilgili gelişmeleri ve yenilikleri izleyerek, bu bilgilerden ülke içinde daha çok sporcunun yararlanmasını sağlamak.
f) Bu spor dallarının malzemelerinin standartlarını uluslararası kurallara göre tespit ederek, bunların yurt içinde veya yurt dışında yaptırılmasına ve temin edilmesine çalışmak.
g) Kulüpler, il müdürlükleri ve il temsilcileri arasında doğabilecek teknik uyuşmazlıkları çözümlemek.
ğ) Uluslararası federasyonun izni ile uluslararası kurs, seminer, panel, sempozyum ve spor organizasyonları düzenlemek.
h) Uluslararası müsabakalara iştirak edecek olan milli takım sporcuları ile menajer, antrenör, yardımcı antrenör, hakem, masör, doktor ve istatistikçi gibi teknik elemanları seçmek, seçilen takımların müsabakalara hazırlanmalarını ve katılmalarını sağlamak.