ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 2603
Kurum: Cumhurbaşkanlığı
Kabul Tarihi: 02.06.2020
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 03.06.2020
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Ekli “Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketinin Kuruluşuna İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile “Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi Ana Statüsü”nün yürürlüğe konulmasına, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü ve 54 üncü maddeleri ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Hukuki Statü ve Faaliyet Alanı
Amaç ve kapsam
(1) Bu Ana Statü; Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketinin hukuki statüsü, faaliyet alanı ve görevleri, organları ve teşkilat yapısı, müessese, bağlı ortaklık, işletme ve iştirakleri ile bunlar arasındaki ilişkileri, tasfiye ve denetim ile idari, mali ve personele ilişkin hususları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Dayanak
(1) Bu Ana Statü, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 3/3/2020 tarihli ve 2186 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Ana Statüde geçen;
a) Bakan: Ulaştırma ve Altyapı Bakanını,
b) Bakanlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını,
c) TÜRASAŞ: Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketini,
ifade eder.
(2) Bağlı ortaklık, iktisadi devlet teşekkülü, kamu iktisadi kuruluşu, kamu iktisadi teşebbüsü, işletme, iştirak ve müessese terimleri için, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan tanımlar esas alınır.
Hukuki statü
(1) TÜRASAŞ; tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir iktisadi devlet teşekkülüdür.
(2) TÜRASAŞ, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu Ana Statü hükümleri saklı kalmak üzere özel hukuk hükümlerine tâbidir.
(3) TÜRASAŞ, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi değildir.
(4) TÜRASAŞ, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, 2/4/1987 tarihli ve 3346 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanunu hükümlerine tabidir.
(5) TÜRASAŞ’ın merkezi Ankara’dadır.
(6) TÜRASAŞ’ın sermayesi 3.000.000.000 TL olup tamamı Devlete aittir.
(7) TÜRASAŞ’ın ilgili olduğu bakanlık Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıdır.
Faaliyet alanı ve görevler
(1) TÜRASAŞ, raylı sistem araçlarının yerli ve milli bir şekilde üretimi ve tasarımı ile kritik bileşenlerindeki yerlilik oranının artırılması esas olmak üzere, yerli sanayinin Ar-Ge, tasarım ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi, her türlü raylı sistem araçlarının ve alt bileşenlerinin imalatı ile bakım ve onarımının yapılması ve yaptırılması amacıyla aşağıdaki faaliyetleri yürütür:
a) Amaçları doğrultusunda gerekli plan ve programları hazırlar ve takip eder, uygulama stratejilerini tespit eder ve gerçekleştirilmesini sağlar, bu hizmetlerin yerine getirilmesi ve geliştirilmesi için malî kaynak temin eder ve gerektiğinde bunları artırır.
b) Müessese ve işletmelerin ihtiyaç duyacağı her türlü mal ve hizmetin yurt içi ve yurt dışından alınması ile ilgili usul ve esasları belirler, müessese, bağlı ortaklık, işletme ve iştiraklerde üretilen her türlü mal ve hizmetin yurt içi ve yurt dışında pazarlanması ve satılması faaliyetlerini yürütür, yürütülmesini sağlar ve koordine eder.
c) Müessese, bağlı ortaklık, işletme ve iştirakler arasında koordinasyonu sağlar, çalışmaların verimli ve kârlı olarak yerine getirilmesinin şartlarını oluşturur ve bunların ilgili mevzuat ile bu Ana Statü ve Yönetim Kurulu kararları doğrultusunda gelişmelerini sağlayacak tedbirleri alır.
ç) Müessese, bağlı ortaklık ve işletmelerin, işletme bütçesi tekliflerini, faaliyet alanına giren konularda aldıkları iştirak kararlarını inceleyerek onaylar, yatırımların genel ekonomi ve ulaştırma politikalarına uyumunu sağlar.
d) İlgili mevzuatı kapsamında, faaliyet alanına giren konularla ilgili olarak müessese ve işletme kurar, yurt içinde ve yurt dışında kurulmuş ve kurulacak olan ortaklıklara, şirketlere iştirak eder veya hissedar olur, kurulmuş teşebbüsleri tamamen veya kısmen devralır.
e) Faaliyet alanlarıyla ilgili olarak ihtiyacı halinde yatırım programı kapsamında taşınmaz mal satın alır, satar, kiraya verir, kiralar, sosyal tesis ve benzerlerini işletir veya işlettirir, satın aldığı arazi üzerinde inşaat yapar, yaptırır, taşınmaz mal üzerinde kendisi veya üçüncü kişiler lehine ayni haklar tesis eder, sınai ve fikri haklar alır veya satar.