ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 7616
Kurum: Cumhurbaşkanlığı
Kabul Tarihi: 14.09.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 15.09.2023
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Ekli “Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Ana Statüsü”nün yürürlüğe konulmasına, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 54 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.
Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Ana Statüsü
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
(1) Bu Ana Statü; Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketinin hukuki statüsü, amaç ve faaliyet konulan, organları ve teşkilat yapısı, müessese, bağlı ortaklık ve iştirakleri ile bunlar arasındaki ilişkileri ve ilgili diğer hususları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Dayanak
(1) Bu Ana Statü, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Ana Statüde geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
b) TÜRKŞEKER: Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketini,
ifade eder.
(2) Bu Ana Statüde yer almayan tanım ve terimler için 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname esas alınır.
İKİNCİ BÖLÜM
TÜRKŞEKER’in Yapısı ile Amacı ve Faaliyet Konuları
TÜRKŞEKER’in yapısı
(1) TÜRKŞEKER; tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesi ile sınırlı iktisadi devlet teşekkülüdür.
(2) TÜRKŞEKER, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu Ana Statü hükümleri saklı kalmak üzere özel hukuk hükümlerine tabidir.
(3) TÜRKŞEKER, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Sayıştay denetimine tabidir.
(4) TÜRKŞEKER’in merkezi Ankara’dadır.
(5) TÜRKŞEKER’in sermayesi 12.133.000.000 TL olup tamamı Devlete aittir.
(6) TÜRKŞEKER’in ilgili olduğu bakanlık Tarım ve Orman Bakanlığıdır.
TÜRKŞEKER’in amacı ve faaliyet konulan
(1) Faaliyet alanlarında ticari, ekonomik ve sosyal gereklere uygun, kârlılık ve verimlilik ilkesi doğrultusunda iç ve dış pazar taleplerini karşılayacak nicelik ve nitelikte, ülke ekonomisine azami katkıyı sağlamak ve bağlı bulunduğu sanayinin gelişmesi için çalışmalarda bulunmak amacı ile kurulan TÜRKŞEKER’in faaliyet konuları şunlardır:
a) Her nevi şeker üretmek.
b) Şeker pancarı ile şeker üretilebilecek diğer bitkileri ve tohumlarını ve bu ürünlerin münavebesinin gerektirdiği diğer ürünleri yapılacak sözleşmeler dâhilinde ürettirmek veya gerektiğinde üretmek.
c) İşletmenin her safhasında oluşacak yan ürünlerin ve artıklarının kıymetlendirilmesi için gerekli faaliyetlerde bulunmak.
ç) Şeker ve şeker pancarı münavebesine giren her nevi ürünü değerlendirmek, bu amaçla gıda maddeleri imal etmek ve üretmek.
d) Şeker fabrikalarının kuruluşu, işletilmesi, tevsii, modernleştirilmesi, bakım ve onarımı için gerekli makine imalat sanayi ile diğer yan sanayileri kurmak, bu maksatla kurulmuş olan tesis ve makinelerin artık kapasitelerini değerlendirmek.
e) Şeker pancarı ve şeker üretilebilecek diğer bitkiler ile bunların tohumlarının tarımını, hayvancılık ile şeker ve şekerli maddeler teknolojisi ve faaliyet alanları ile ilgili diğer konularda araştırma, eğitim, geliştirme çalışmalarını yapmak veya yaptırmak, hizmet içi eğitim birimleri ve tesisleri kurmak, araştırma müesseseleri ile laboratuvarlar kurmak, araştırma ve analizler yapmak, yayında bulunmak, yurt içinde ve dışında bu konuda kurulmuş veya kurulacak kuruluşlarla işbirliği yapmak ve bu kuruluşlara üye olmak.
f) İstihdam geliştirme çalışmaları kapsamında düzenlenen beceri kazandırma programlarının uygulanmasını sağlamak.
g) Yem üretimini geliştirmek, gelişmesi ile ilgili çalışmalar yapmak veya yaptırmak, damızlık hayvan üretimi, et ve süt besiciliği yapmak, elde edilecek ürünleri işleyerek mamul hale getirmek.
ğ) Elektrik piyasasına ilişkin mevzuata uygun olarak, esas itibarıyla kendi elektrik ve ısı enerjisi ihtiyacını karşılamak üzere üretim lisansı çerçevesinde üretim tesisi kurmak, elektrik ve ısı enerjisi üretmek, üretim fazlası olması halinde söz konusu mevzuat çerçevesinde, üretilen elektrik ve ısı enerjisi ve/veya kapasiteyi lisans sahibi diğer tüzel kişilere ve serbest tüketicilere satmak ve ticari olmamak kaydıyla elektrik üretim tesisiyle ilgili tüm teçhizat ve yakıtın temin edilebilmesine ilişkin faaliyette bulunmak, 3/6/2007 tarihli ve 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununda yer alan jeotermal ve doğal mineralli sularla ilgili ve 16/12/1960 tarihli ve 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunda yer alan tüm faaliyetlerde bulunmak.
h) Kurulmuş ve kurulacak küçük ve orta büyüklükteki özel kuruluşlara idari ve teknik alanlarda rehberlik yapmak.
(2) TÜRKŞEKER, birinci fıkrada yer alan konularla ilgili şu faaliyetleri gerçekleştirir:
a) Yurdun çeşitli bölgelerinde gerekli tesisler kurmak ve işletmek.