Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu talimat, bitki ve bitkisel ürünler ile mantarların yetiştirildikleri ve muhafaza edildikleri ortamlarda zararlı organizmalara karşı kullanılacak ticari formdaki bitki koruma ürünlerinin onayına esas biyolojik etkinlik, kalıntı, yan etki, başlangıç toksisitesi, direnç, toksikoloji ve ekotoksikoloji denemelerinin yapılmasında görevlendirilecek olan kişiler için Bitki Koruma Ürünü Deneme Uzmanı Kimlik Kartı düzenlemesine yönelik iş ve işlemlerin esaslarını belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu talimat, bitki koruma ürünlerinin onayına esas denemelerin yapılmasında görevlendirilecek kişilerin niteliklerini, kişiler için Bitki Koruma Ürünü Deneme Uzmanı Kimlik Kartı deneme yetkisine yönelik yapılacak iş ve işlemleri kapsamaktadır.
Dayanak
(1) Bu talimat, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan 20.03.2024 tarih ve 32495 sayılı Bitki Koruma Ürünlerinin Onayına esas Denemeleri Yapacaklar Hakkında Yönetmelik gereğince hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu talimatın uygulanmasında;
a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
b) Başlangıç toksisitesi: Ülkemizde ilk kez ruhsatlandırılacak yeni aktif madde içeren bitki koruma ürünleri ile ilgili direnç riski yüksek olan zararlı organizma popülasyonlarında yapılan öldürücü doz (LC50, LC90, LD50, LD90 veya EC50, EC90 değerleri) belirlemeye yönelik çalışmayı,
c) Bitki: Her türlü bitkilerle bunların tohum, fide, fidan, çelik, aşı kalemi, aşı gözü, yumru, kök, soğan, meyve, çiçek, yaprak, doku ve diğer parçalarını,
ç) Bitki koruma ürünü: Kullanıcıya farklı formlarda sunulan, bitki ve bitkisel ürünleri zararlı organizmalara karşı koruyan veya bu organizmaların etkilerini önleyen, bitki besleme amaçlı olanlar dışında bitki gelişimini etkileyen, koruyuculara ilişkin özel bir düzenleme kapsamında bulunmayan ancak bitkisel ürünleri koruyucu olarak kullanılan, bitki ve bitki kısımlarının istenmeyen gelişmelerini kontrol eden veya önleyen, istenmeyen bitkileri yok eden, bir veya daha fazla aktif maddeyi veya aktif madde, sinerji yaratan veya güvenilirliği artıran maddeler gibi bileşenleri içeren preparatları,
d) Bitki koruma ürünü deneme uzmanı: Bu Yönetmelik hükümlerine göre gerekli şartları sağlayarak Bitki Koruma Ürünü Deneme Uzmanı Kimlik Kartı almış olan kişiyi,
e) Bitkisel ürün: Taze meyve, sebze ve tohumlar da dâhil, canlı bitkiler ve bitkilerin canlı kısımları hariç olmak üzere, bitkilerin işlenmemiş halleri veya bitkilerden öğütme, kurutma, presleme gibi sadece basit işlemlerle hazırlanarak elde edilen ürünleri,
f) Çevre: Su, hava, toprak, yabani fauna ve flora ile bunların birbirleriyle ve canlı organizmalarla ilişkilerini,
g) Deneme: Bitki koruma ürünlerinin biyolojik etkinlik, kalıntı, başlangıç toksisitesi, direnç ve yan etkileri ile toksikolojik ve ekotoksikolojik etkilerini görmek amacıyla belirli metotlara göre yapılan çalışmaları,
ğ) Ekotoksikolog: Ekotoksikoloji konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış kişileri,
h) Toksikolog: Toksikoloji konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış kişileri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yetki Alma Zorunluluğu ve Yetki Alanları
Yetki alma zorunluluğu
(1) Bitki koruma ürünlerinin onayına esas denemelerin Bakanlıkça yetkilendirilmiş tüzel kişi veya kuruluşlar tarafından yapılması zorunludur.
(2) Denemenin planlanması, denemenin kurulduğu adresin GPS verileri, ada parsel numaraları, denemenin kurulduğu yer sahibi üreticinin adı, adresi, T.C. kimlik numarası ve iletişim bilgileri dahil denemenin kurulum bilgisi, denemenin kurulması, denemenin denetlenmesi, denemenin tamamlanması ve denemenin raporlanması aşamalarını içeren bütün iş ve işlemlerin kayıt altına alınması ve Genel Müdürlükçe oluşturulacak Bitki Koruma Ürünlerinin Onayına Esas Deneme Kayıt Sistemine yetki sahibi tüzel kişi veya kuruluşlar tarafından işlemin gerçekleşmesinden itibaren en geç bir gün içerisinde kayıt edilmesi ve söz konusu sistemin kullanılması zorunludur.
(3) Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesine sahip tüzel kişi veya kuruluşlar yapacakları her deneme konusu için bünyelerinde bitki koruma ürünü deneme uzmanı yeterliliğine sahip en az bir kişiyi görevlendirmek zorundadır.
Deneme yetki alanları
(1) Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesi, biyolojik etkinlik, kalıntı, yan etki, toksikoloji ve ekotoksikoloji konularında düzenlenecektir.
(2) Biyolojik etkinlik ve kalıntı denemeleri için; Entomoloji, Fitopatoloji, Herboloji, Nematoloji ve Agronomi, Yan etki denemeleri ise Entomoloji uzmanlık alanında yetkilendirme yapılacaktır.
(3) Bu konularda yetki alan bitki koruma ürünü deneme uzmanları, uzmanlık alanlarına göre aşağıda EK-1’de yer alan “Uzmanlık Alanlarına Göre Deneme Yapılacak Ürün Grupları”nda belirtilen biyolojik etkinlik veya kalıntı denemelerini yapabilirler: