Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Talimatın amacı, Genel Müdürlük tarafından denetim yapmak üzere görevlendirilmiş personelin uyacakları mesleki etik kurallarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Talimat, Genel Müdürlükte görevli denetim yapan personeli kapsar.
Dayanak
(1) Bu Talimat, 15/07/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 442 nci maddesine ve 06/03/2013 tarihli ve 28579 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teknik Denetçilerin Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinin beşinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Talimatta geçen;
a) Genel Müdür: Sivil Havacılık Genel Müdürünü,
b) Genel Müdürlük: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü,
c) Görev: İnceleme, denetleme ve raporlama işlerini,
ç) Mesleki etik kuralları: Denetçilerinin uyması gereken etik davranış kurallarını,
d) Denetçi: Genel Müdürlük tarafından denetim yapmak üzere görevlendirilen teknik denetçiyi, teknik denetçi adayını ve diğer denetçileri,
e) Yakın: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetçinin üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile görevin tarafsızlık ve dürüstlük içinde yapılmasını etkileyebilecek diğer kişileri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Mesleki Etik Kuralları
Mesleki etik kurallarına bağlılık
(1) Genel Müdürlük denetçileri, mesleki etik kurallarının önemini kabul eder ve bu kurallara her koşulda bağlı kalır.
Bağımsızlık
(1) Genel Müdürlük denetçileri;
a) Denetime tabi kurum ve kuruluşlardan ve diğer ilgili taraflardan bağımsızdır ve her durumda önyargı ve çıkar çatışmasından uzak biçimde hareket ederler.
b) Görevlerini yerine getirirken hiçbir zaman Genel Müdürlük dışındaki herhangi bir kurum/kuruluş veya makamdan talimat istemez ve almazlar.
c) Bağımsızlıklarına zarar verebilecek veya böyle bir izlenim uyandırabilecek herhangi bir davranıştan ve ilişkinden uzak durur.
ç) Bağımsızlıklarını korumak için her türlü etkiden kaçınır.
Tarafsızlık
(1) Genel Müdürlük denetçileri;
a) Görevlerini herhangi bir baskı, etkileme ve yönlendirme olmaksızın yerine getirir, tarafsızlığına zarar verebilecek veya çevresinde böyle bir algıya neden olabilecek herhangi bir faaliyet veya ilişkinin içerisinde yer almaz, her türlü baskıya karşı tarafsızlığını muhafaza eder.
b) Herhangi bir özel kişi gibi "taraf tutma", ihtilafa düşme veya tartışmalı konulardaki düşüncelerini kamuya açıklama özgürlüğüne sahip değildirler.
c) Görevleri ile ilgili bilgi ve belgeleri değerlendirirken, adil, tarafsız ve objektif bir şekilde hareket eder.
ç) Görevleri ile ilgili görüş ve kanaatlerini gerekçeli olarak belirtir.
d) Denetim bulguları, sonuçları ve raporları denetim faaliyetlerini gerçek ve doğru olarak yansıtır. Raporlarını hiçbir şüpheye yer bırakmayacak biçimde düzenler ve denetim süresince toplanmış kanıtlara dayandırır. Mümkün olduğunca yorumdan kaçınır.
Dürüstlük
(1) Genel Müdürlük denetçileri;
a) Görevlerini dürüstlük, doğruluk, dikkat ve sorumluluk duygusu içinde yürütür.
b) Görevlerini yerine getirirken yetkilerini aşarak, kendilerini ve Genel Müdürlüğü bağlayıcı açıklama, taahhüt, vaat veya girişimde bulunmaz.
c) Görevlerinin saygınlığını ve güvenilirliğini zedeleyen görüntü, tavır ve davranıştan kaçınır.
ç) Görevlerinin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını davranışlarıyla gösterir, kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınır.
Eşitlik
(1) Genel Müdürlük denetçileri;
a) Görevlerini yerine getirirken, kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket eder.
b) Dil, din, ırk, cinsiyet, sosyal ve ekonomik durum, siyasi düşünce ve benzeri sebeplere dayanan farklılıkları gözetmeksizin görevlerini yerine getirir.
c) Görevleri sırasında ve görevleriyle ilişkili olarak herhangi bir kişiye, zümreye ya da kurum ve kuruluşa karşı önyargılı hareket etmez ve bunları kayırıcı veya dışlayıcı davranışlarda bulunmaz.
Çıkar çatışmasından kaçınma
(1) Genel Müdürlük denetçileri;
a) Görevleri sırasında ve görevleri ile ilişkili olarak yakınlarının ve kendi çıkarlarının söz konusu olabileceği her türlü durumdan kaçınır ve bunlarla ilgili olarak denetim, inceleme ve raporlama işlerine katılmaz, görüş ve kanaat bildirmez.
b) Görevlerini tarafsız ve objektif şekilde yerine getirmesini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi görünen, kendisine, yakınlarına ve çevresine sağlanan her türlü menfaatin, mali ya da diğer imkânların ve benzeri çıkarların söz konusu olduğu, herhangi bir gerçek ya da potansiyel çıkar çatışmasından kaçınır. Çıkar çatışmasının farkına varır varmaz durumu Genel Müdürlüğe bildirir.