Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
13187767
Kurum:
Orman Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
01.10.2024
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
01.10.2024
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Orman Genel Müdürlüğü
İzin ve İrtifak Dairesi Başkanlığı
Sayı : E-98654139-010.07.01-13187767
Konu: Orman Kanununun 16 ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik'in Uygulama Talimatı
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi: 28.09.2024 tarihli ve E-28611589-255.03-13142952 sayılı yazı.
24/09/2024 tarihli ve 32672 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Kanununun 16 ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik' in 30 uncu maddesi ile 18/4/2014 tarihli ve 28976 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Orman Kanununun 16 ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Orman Kanununun 16 ncı maddesine göre verilecek izinlere, rehabilite işlemlerine ve izinlerden tahsil edilecek bedellere ait iş ve işlemleri düzenleyen Yönetmelik gereği uygulamada yeknesaklık sağlamak adına bazı hususların açıklanması gerektiği değerlendirilmiştir. Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte;
a) Yönetmeliğin yayımlanmasından önce izin oluru verilen ancak henüz kesin izne dönüşmeyen izin olurlarına ait tebligat süreleri ve bedel hesapları mülga Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilecektir.
b) Yönetmeliğin yayımlanmasından önce İdaremize intikal eden izin oluru verilmemiş olan taleplere ilişkin yeniden başvuru alınmasına gerek olmayıp mevcut talepler yeni Yönetmelik kriterlerine göre değerlendirilebilecektir. Uygun görülen taleplerde izin verildikten sonra izin sahibince saha teslimine kadar yeni Yönetmeliğe göre düzenlenen rehabilitasyon projesi orman idaresine teslim edilecektir.
c) Mevcut izin raporları güncel formatlar yayınlanana kadar kullanıma devam edilecek olup, raporların açıklama kısmında yeni Yönetmeliğe ilişkin kriterlere göre yapılan değerlendirmeler yer alacaktır.
ç) Mevcut ÇED inceleme ve değerlendirme formu güncel format yayınlanana kadar kullanıma devam edilecek olup, formun açıklama kısmında yeni Yönetmeliğe ilişkin kriterlere göre yapılan değerlendirmeler yer alacaktır.
d) Bilgi notu ve 2014/1 sayılı Değerlendirme Formu gönderilmeyecektir.
e) 2023 yılına ait teknik raporlar izin sahipleri tarafından 2025 yılı nisan ayı sonuna kadar bir defaya mahsus olmak üzere verilebilecektir.
f) 24/09/2024 tarihinde yayımlanan Yönetmelikten önce ödenmeyen bedellere ait alacakların takibi için hukuk birimine bildirilecektir.
g) 24/09/2024 tarihinden sonra tahakkuku oluşan bedellerin iki yıl üst üste ödenmemesi halinde izin iptali yapılacaktır.
ğ) Yönetmeliğin yayımlanmasından önce izin oluru verilen ancak kesin izne dönüşmeyen izin olurlarına ait izin sahibince orman idaresine verilmesi gereken taahhüt senetleri güvenli elektronik imzalı olarak verilebilecektir.
h) Bölge Müdürlüğünce düzenlenecek kesin izin raporuna göre talebin izin verilemeyecek alanlardan olması durumunda gerekçeleri ayrıntılı olarak açıklanan red oluru hazırlanarak talep bölge müdürlüğünce sonuçlandırılacaktır.
ı) Lisanssız elektrik üretim tesisi talepleri bozuk ormanlarda değerlendirilecektir. Ayrıca rehabilitasyona uygun kademeli çalışılan alanlar ile izin verilen tesislerin çatı ve cephelerinde enerji üretim tesislerine ait izin talepleri değerlendirilebilecektir.
i) Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin 5 inci fıkrasının (a) bendinde belirtilen kısıtlamalara ilişkin değerlendirmelerde;
Otoyol; Yüksek standartlara sahip, trafik seyrinde asgari hız sınırlaması uygulanan, seyahat hızı yüksek ve üzerinde erişme kontrolünün uygulandığı karayolu,
Bölünmüş yol; Geliş ve gidiş trafiği, ayırıcı bir engel ile birbirinden ayrılmış olan ve birden fazla gidiş ve geliş şeridi bulunan karayolu,
olarak değerlendirilecektir.
j) Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin 5 inci fıkrasının (c) ve (ç) bentlerinde kalan taleplerden, amenajman planlarında baltalık işletme sınıfında ve geçmiş plan dönemlerinde baltalık işletme sınıfından koruya tahvil işletme sınıfına alınan, kapalılığı 2 ve 3 rumuzu ile gösterilen meşcereler ile Maka3 rumuzlu maki sahalarında kalan talepler Genel Müdürlüğe gönderilecektir.
k) Bir ruhsat sahası içerisinde ilk defa izin talep edilmesi halinde; Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin 6 ncı ve 8 inci fıkraları kapsamında talep değerlendirilmeyecek olup, herhangi bir alan sınırlaması ve rehabilitasyona konu alan iadesi şartı aranmayacaktır.
l) III. ve IV. Grup madenlere dayalı sanayi tesislerinde kendi adlarına olan ve kendilerine ait tesisin hammadde ihtiyacını karşılamak üzere yapacakları açık işletme madencilik faaliyetlerine herhangi bir mescere tipi kapalılık şartı aranmadan değerlendirme yapılabilecektir.
m) I. ve II. Grup madenlere dayalı sanayi tesislerinin bulundukları ya da mücavir bölge müdürlüğü sınırları dâhilinde kendi adlarına olan ve kendilerine ait tesisin hammadde ihtiyacını karşılamak üzere yapacakları açık işletme madencilik faaliyetlerine meşcere tipi kapalılığı 3 olan verimli ormanlar hariç izin talepleri değerlendirilebilecektir.