Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
A- TANIMLAR
Bu talimatın uygulanmasında;
1. Günlük Alım Dozu: Gıda işletmecisi (üretici, fason üretim yaptıran veya ithalatçı) tarafından, yaş grubuna göre tüketilmesi tavsiye edilen günlük tüketim miktarını,
2. Spesifikasyon Belgesi: Gıda işletmecisi (üretici, fason üretim yaptıran veya ithalatçı) tarafından düzenlenen, takviye edici gıdanın bileşiminde bulunan etken maddelerin niteliğini (toz, ekstrakt ve benzeri), birim (tablet, kapsül, kaşık ve benzeri) ve günlük alım dozundaki miktarını gösteren belgeyi,
3. Yüzde Bileşen Listesi: Gıda işletmecisi (üretici, fason üretim yaptıran veya ithalatçı) tarafından takviye edici gıdanın üretiminde kullanılan bileşenlerin kullanım amaçlarının belirtilerek ağırlıkça azalan sırayla, ağırlık ve yüzde (%) şeklinde düzenlendiği belgeyi, ifade eder.
B- GENEL HÜKÜMLER
1. Piyasaya arz edilecek her bir takviye edici gıda için onay alınması zorunludur. Takviye edici gıdalar için onay başvuruları il müdürlüklerine yapılır.
2. İthal edilecek takviye edici gıdalarda onay, kontrol belgesine tabi olması durumunda kontrol belgesi başvurusundan önce, kontrol belgesine tabi olmayanlarda ise ön bildirim öncesinde alınır.
3. İthal edilecek takviye edici gıdaların onayında İstanbul ve Ankara İl Müdürlükleri, yurt içi üretimlerde ise 81 il müdürlüğü yetkilidir.
4. Yurt içinde üretilecek takviye edici gıdalar için onay başvurusu, takviye edici gıdayı kendi adı/ticari unvanı ve markasıyla piyasaya arz edecek gıda işletmecisinin bulunduğu il müdürlüğüne yapılır. Gıda işletmecisinin birden fazla ilde faaliyet göstermesi durumunda, başvuru ticaret sicil gazetesinde (https://www.ticaretsicil.gov.tr/view/hizlierisim/unvansorgulama.php adresinden sorgulanabilir.) yer alan merkez adresin bulunduğu il müdürlüğüne yapılır. Talimatın yayım tarihinden önce başvurusu yapılmış ve onay işlemleri devam eden takviye edici gıda onay dosyalarının işlemlerine başvuru yapılan il müdürlüğünce devam edilir. İthal ürünler için Ankara ya da İstanbul İl Müdürlüğüne başvuru yapılabilir.
5. Takviye edici gıda kapsamında değerlendirilen ve dökme olarak üretilen/ithal edilen kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer formlardaki ürünler için piyasaya arz edilmeden önce onay alınması zorunludur.
6. Gıda işletmecisinin taahhütte bulunduğu alan adı ve/veya URL adresi/adresleri kendi adresleri olmalı, sosyal medya kullanımları ve üyelik talep edilen veya şifre/referans kişi veya bilgisayarın ID numarası ile giriş yapılan alan adı ve/veya URL adresi/adresleri beyan edilmemelidir.
7. Genel Müdürlük, onaylanan takviye edici gıdaların listesini, takviye edici gıda işletmelerini, gıda işletmecilerinin alan adı ve URL adresi/adresleri ile kullanımına yasak ve kısıtlama getirdiği takviye edici gıda bileşenlerinin yer aldığı Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesini resmi internet sitesinde güncelleyerek yayımlar.
8. İl müdürlüklerince onay düzenlenmiş ancak Genel Müdürlükçe yapılan değişiklikler sonucu mevzuata uygunsuz hale gelen takviye edici gıda onayları Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde (GGBS) pasif hale getirilir ve söz konusu ürünlere ilişkin yapılacak işlemlere Genel Müdürlükçe karar verilir.
9. Bilgi ve belgelerin mevzuata uygun hale getirilmesi durumunda söz konusu takviye edici gıdaya yeni onay düzenlenmez, pasif hale getirilen onay numarası yeniden aktif hale getirilir ve sonuçtan gıda işletmecisi bilgilendirilir.
C- TAKVİYE EDİCİ GIDA ONAY BAŞVURUSU
1. Gıda işletmecisi her takviye edici gıdanın onayı için Ek-1’de belirtilen bilgi ve belgeleri hazırlayarak il müdürlüğüne Ek-2’de belirtilen dilekçe ile müracaat eder. Takviye edici gıda onay başvurusu ıslak imzayla veya elektronik posta (KEP) adresi üzerinden elektronik ortamda yapılabilir.
2. Takviye edici gıda onay başvurusunda sunulan bilgi ve belgelerin İngilizce olması durumunda tercüme istenmez. Bilgi ve belgelerin içerik olarak ayrılarak tek tek adlandırılıp PDF formatında sunulması gerekir.
3. İl müdürlüğü, onay başvuru dosyasında yer alan bilgi ve belgeleri inceler. Başvuru dosyasında istenen bilgi ve belgelerde eksiklik olması durumunda, gıda işletmecisine bildirir.
4. Onay başvurusunda, limitleri belirlenmemiş vitamin, mineral ve besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan diğer maddelerin bulunması veya Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesinde yer alan etken maddelerin limitinde değişiklik talep edilmesi durumunda;
a) Onay başvuru dosyası ile birlikte gıda işletmecisi tarafından https://www.tarimorman.gov.tr/Konu/2121/TEG_Sunum_Formati web adresinde yer alan formata uygun hazırlanan sunum da İl Müdürlüğüne sunulur.
b) Onay başvuru dosyasında sunumun yer almaması halinde, il müdürlüğü tarafından gıda işletmecisinden Genel Müdürlüğe iletilmek üzere sunum talep edilir.