Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç ve kapsam
(1) Bu Talimatın amacı, vitamin ve/veya mineral ilave edilerek zenginleştirilmiş suyun otomatik satış makineleri aracılığıyla doğrudan son tüketiciye arzına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
(2) Bu Talimat; dış şebeke sistemi ile dağıtımı gerçekleştirilen insani tüketim amaçlı sulara (içme-kullanma suyu) zenginleştirme amaçlı vitamin ve/veya mineral madde ilave edilerek elde edilen zenginleştirilmiş suyu, doğrudan son tüketiciye ulaştıracak otomatik satış makinelerinin kayıt işlemleri, bu makinelere yönelik gereklilikler, gıda işletmecisinin sorumlulukları ve resmi kontrolleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Talimat, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin 5 ve 6 ncı maddelerine ve 17/12/2011 tarihli 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunun 3 üncü, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin 4 üncü, Gıda Hijyeni Yönetmeliğinin 4 üncü, 26/01/2017 tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde yer alan tanımlara ilave olarak bu maddenin ikinci fıkrasında yer alan tanımlar da geçerlidir.
(2) Bu Talimatın uygulanmasında;
a) Zenginleştirilmiş su: 17/02/2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğine uygun olarak elde edilen ve insan tüketimi amacıyla ilgili kurum tarafından dış şebeke sistemi ile dağıtımı gerçekleştirilen içme- kullanma suyuna vitamin ve/veya mineral ilave edilerek elde edilen suyu,
b) Zenginleştirilmiş su otomatik satış makinesi: Zenginleştirilmiş suyu son tüketiciye arz etmek amacıyla tasarlanmış makineyi,
ifade eder.
Genel hükümler
(1) Zenginleştirilmiş su otomatik satış makinelerinde içme-kullanma suyuna zenginleştirme amaçlı ilave edilecek vitamin ve/veya mineraller, Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller ve Belirli Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmeliğinin Ek-1 ve Ek-2’sine uygun olur.
(2) Zenginleştirilmiş su otomatik satış makinelerinde içme-kullanma suyuna zenginleştirme amaçlı ilave edilecek vitamin ve/veya mineraller, Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliğinin Ek-1’inde yer alan beslenme beyanları ve beyan koşullarını karşılar.
(3) Zenginleştirilmiş su otomatik satış makinesi aracılığıyla dökme olarak tüketiciye arz edilecek zenginleştirilmiş suyun, doğrudan ambalajlı olarak arz edilmesi halinde kullanılacak ambalajlar, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği hükümlerine uygun olur.
Zenginleştirilmiş su otomatik satış makinelerinin kayıt işlemi
(1) Zenginleştirilmiş su otomatik satış makinesi kurulumu gerçekleştirmek isteyen gıda işletmecisi, otomatik satış makinesinin her biri için ayrı kayıt yaptırmak üzere İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurur ve “İşletme Kayıt Belgesi” alır.
(2) Kayıt başvurusu, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe uygun olarak yapılır.
(3) Zenginleştirilmiş su otomatik satış makinelerinin faaliyeti, perakende faaliyet olarak değerlendirilecek olup, Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde (GGBS) faaliyet konusu, “Kayda Tabi Gıda İşletmeleri/Satış/Zenginleştirilmiş Su Otomatik Satış Makinesi” faaliyeti seçilerek kayıt altına alınır ve “Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin” Ek-14 üne göre “Depo, Gıda Satış ve Diğer Perakende İşletmeler” faaliyeti ile “İşletme Kayıt Belgesi” düzenlenir.
(4) Zenginleştirilmiş su otomatik satış makinelerinin “İşletme Kayıt Belgesi” almış perakende faaliyet gösteren gıda işletmelerinde kurulması halinde, bu makineler için ayrıca “İşletme Kayıt Belgesi” düzenlenmez. Ancak perakende işletme için GGBS’de “Zenginleştirilmiş Su Otomatik Satış Makinesi” faaliyeti eklenir.
(5) Bu Talimattan önce faaliyet konusu “Gıda Üretim Yeri” olarak düzenlenen zenginleştirilmiş su otomatik satış makinelerinin “İşletme Kayıt Belgeleri”, 3 üncü fıkraya uygun olarak yeniden düzenlenir.
(6) İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü; “İşletme Kayıt Belgesi” düzenlemiş olduğu zenginleştirilmiş su otomatik satış makinesinin her biri için on iş günü içerisinde, “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” düzenlemekle yetkili ilgili idareye bildirimde bulunur.
Zenginleştirilmiş su otomatik satış makinelerinin kurulumu
(1) Zenginleştirilmiş su otomatik satış makineleri, tüketicinin güvenliğini sağlayacak şekilde kurulur, hijyenik bir şekilde çalıştırılır ve bakımı yapılır.