ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 2)
Kurum: Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 29.06.2012
Geçerlilik Tarihi: 01.01.2012
Son Değişiklik Tarihi: 29.07.2020
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 29.07.2020 - 29.07.2020
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı, üniversitelerin öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen sınavla yurt dışına resmî burslu statüde öğrenime gönderilen öğrencilere ödenecek aylık burs, ödenek ve diğer zorunlu giderlere ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
(1) Bu Tebliğ, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun ve 29/1/1993 tarihli ve 93/4074 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik uyarınca yurt dışında resmî burslu statüde lisans ve lisansüstü seviyede öğrenim görmeye hak kazanan öğrencileri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun ile Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde yer alan;
a) Ataşelik: Eğitim ataşeliğini,
b) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
c) Dil öğrenimi: Yurt dışında öğrenim görecek öğrencilerin öğrenim görecekleri ülkenin dilini öğrenebilmeleri için esas öğrenim öncesi yapacakları öğrenimi,
ç) Esas öğrenim: Yurt dışında dil öğreniminden sonra başlayan ve daha önce tamamlanan öğrenim düzeyinin üstünde bir öğrenim ile o ülkenin eğitim sisteminin gereği olarak yapılan hazırlık ve tamamlama öğrenimini,
d) Kurum: Yurt dışına resmî burslu statüde lisans ve lisansüstü seviyesinde öğrenci gönderen kamu kurum ve kuruluşunu,
e) Lisans: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan yükseköğretimi,
f) Lisansüstü: Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğretimini,
g) Müşavirlik: Eğitim müşavirliğini,
ğ) Resmî burslu öğrenci: Millî Eğitim Bakanlığınca zorunlu hizmet karşılığında yurt dışına lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenime gönderilen ve masrafları Bakanlık veya ilgili Kurumlarca karşılanan öğrenciyi,
ifade eder.
Yolluklar
(1) Bakanlık ve kurumlar hesabına resmî burslu statüde yurt dışına öğrenime gönderilen öğrencilerin yurt dışına ilk gidiş, bir öğrenim seviyesini (dil, yüksek lisans/doktora) bitirip diğer bir öğrenim seviyesine geçişte geliş-gidiş ve öğrenim sonrası Türkiye’ye dönüş ekonomi sınıfı uçak bileti ücretleri öğrencilerin bağlı bulundukları Bakanlık/Kurumca karşılanır. Uçak bileti bedelinin ödenmesinde bilet veya Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği üyesi şirketlerce düzenlenen elektronik yolcu biletinin ödeme belgesine eklenmesi gerekir.
(2) Müşavirliğin/ataşeliğin izniyle öğrenim yeri (ülke veya şehir) değiştirilen resmî burslu öğrencilerin ulaşım aracına (uçak, otobüs, tren bileti vs.) verdiği ücret, müşavirlik/ataşelik adına açılan avans/krediden, Kurum öğrencilerinin ki ise Kurumlarınca karşılanır.
(3) Yurt dışındaki lisans öğrenimini tamamlayıp yüksek lisans öğrenimi için veya yüksek lisans öğrenimini tamamlayıp doktora öğrenimi için başka bir şehirdeki üniversiteye giden öğrencilerin ulaşım aracına (uçak, otobüs, tren bileti vs.) verdiği ücret, müşavirlik/ataşelik adına açılan avans/krediden ödenir. Kurum öğrencilerinin bu tür harcamaları ise ilgili Kurumca karşılanır.
(4) Hangi nedenlerle olursa olsun öğrencilikle ilişiği kesilen veya öğrenimlerini tamamlamadan yurda kesin dönüş yapacak resmî burslu öğrencilere Türkiye’ye dönebilmeleri için istemeleri halinde müşavirlik/ataşelik onayı ile uçak bileti temin edilir ve ücreti, müşavirlik/ataşelik adına açılan avans/krediden; Kurum öğrencilerininki ise bağlı olduğu Kurumca ödenir. Müşavirlik/ataşelik tarafından ödeme olanağı bulunmadığı takdirde öğrencinin bağlı olduğu Bakanlık/Kurumca ödeme yapılır. Bu miktar öğrencinin borcuna eklenir.
(5) Esas öğrenim için başka şehir/ülkedeki üniversitelerden kayıt konusunda bizzat görüşmek üzere davet aldığını danışman/okul yazısıyla belgelendiren öğrencilere de en fazla iki üniversiteye gidiş-dönüş için yol masrafı (uçak, otobüs, tren vs.) müşavirlik/ataşelik adına açılan avans/krediden; Kurum öğrencilerininki ise bağlı olduğu Kurumca karışlanır. Ancak öğrencinin esas öğrenim öncesi davet aldığı üniversiteyle görüşmesinden sonra Türkiye’ye dönecek olması durumunda, bu davetin danışman/okul yazısıyla Bakanlığa belgelendirmesi halinde ülke içi iç hat ve Türkiye’ye gelişi bağlantılı uçuş olarak Bakanlık öğrencilerininki Bakanlıkça, Kurum öğrencilerininki ise Kurumca verilebilir.
Yurt içi aylığı ve ek ödenek
(1) Resmî burslu öğrencilere ödenecek yurt içi aylık burs miktarı; lisans öğrencileri için 300 TL, lisansüstü öğrencileri için 600 TL’dir.
(2) Öğrencilerin yurt içi aylık burslarının günlük hesaplanmasında aylar 30’a bölünerek hesaplanır.