Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
3298466
Kurum:
Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi:
08.11.2021
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
08.11.2021
Son Değişiklik Tarihi:
09.03.2023
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi:
09.03.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
1. TOHUM SERTİFİKASYONU VE PAZARLAMASI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR
1.1. Sertifikasyon işlemlerinin aksatılmadan yürütülebilmesi için; tohumluk kontrolörleri öncelikle tohumculuk hizmetlerini yürüten birimlerde görevlendirilecek, gerektiğinde ilçe müdürlüklerinde çalışan tohumluk kontrolörlerine tarla kontrolü ve numune alma işlemlerinde yetki devri yapılacak, ayrıca farklı sebeplerle başka birimlerde görevlendirilen tohumluk kontrolörleri, tarla kontrolü ve numune alma işlemlerinin yoğun olduğu dönemlerde bu hizmetlerin yürütülmesinde görevlendirilecektir.
1.2. Sertifikasyon kuruluşlarının sorumluluk alanları EK-1’de verilmiştir. Zorunlu hallerde Genel Müdürlük talimatı ile geçici süre ile farklı sertifikasyon kuruluşlarına numuneler gönderilebilecektir.
1.3. OECD beyannameleri kabulü ve numune alınması il müdürlükleri veya bölgesel kamu sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılacaktır. Beyannamelerin kabulü bütün tohumluk kontrolörleri tarafından yapılabilir. Ancak bu beyannamelere ait tarla kontrolleri ve numune alma işlemleri en az birisi OECD tohum şeması eğitimi almış iki tohumluk kontrolörü tarafından yapılacaktır.
1.4. Üretici tarafından yetiştiriciden alınan tohumların, yetiştiriciden üreticiye geçişi; “213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre; gerçek usulde vergiye tabi olan yetiştiricilerde Fatura/Faturaların, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerde (yetiştiricilerde) müstahsil makbuzu/makbuzlarının; Hazine ve Maliye Bakanlığına beyan edilip edilmediği numune alma talebi aşamasında başvuru kuruluşlarınca Tarım Bilgi Sistemi (TBS) altında yer alan https://tbsapp.tarbil.gov.tr/Modules/ACM/BillAndProducer ReceiptControl.aspx web adresi üzerinde yer alan “Fatura ve Müstahsil Makbuzu Kontrolü” modülü üzerinden yapacaklardır. Bu doğrultuda numune aldırma talebi amacıyla tohumluk üreticisi tarafından başvuru kuruluşuna yapılan müracaat esnasında, numune alınması talep edilen tohumluk partilerine ait müstahsil makbuzları ve/veya faturaların imzalı suretleri başvuru kuruluşuna teslim edilir. Pamuk gibi yetiştiriciden alınan mahsulün bir aracı vasıtası ile üreticiye geçtiği türlerde üretilen tohumun yetiştiriciden aracıya ve aracıdan üreticiye geçişi de yukarıdaki usule göre belgelendirilecektir. Başvuru kuruluşunca TBS altında yer alan “Fatura ve Müstahsil Makbuzu Kontrolü” modülü üzerinden yapılacak kontrolde bu belgelerin Hazine ve Maliye Bakanlığına beyan edilmediği tespit edilen partilerden numune alınmaz.
1.5. 5042 sayılı Kanun kapsamında koruma altına alınmış çeşitler için hak sahibi ve yetki verdiği kişiler dışında verilen beyannameler kabul edilmeyecektir. Koruma altına alınan çeşitler ile bu çeşitleri üretmek için hak sahibi tarafından yetkilendirilmiş kişilerin listesi Genel Müdürlüğümüz internet sitesinde yayımlanmaktadır.
1.6. Ham tohumluk sertifikası kaynak gösterilerek beyanname verilmesi durumunda beyannameler kabul edilmeyecektir.
1.7. Beyanname verdikten sonraki üretim aşamalarında, tohum üreticilerinin üretim ile ilgili haklarının ve o ana kadar yapılan iş ve işlemlerin devredilmesi talep edildiğinde, devralacak üreticinin yetkilendirme ve denetleme açısından aynı şartlara haiz olduğu teyit edilerek devre ait sözleşme metni İl Müdürlüğüne ve TTSM ’ye ibraz edilir. Şartlar uygun ise iş ve işlemler kaldığı yerden yeni üretici adına sürdürülür.
1.8. Sebze Tohum Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliği çerçevesinde havuç tohumu sertifikasyonunda tarla kontrolü yapılırken hastalıklar yönünden standart orijinal sınıfta % 0, sertifikalı sınıfta en fazla % 2 olacak şekilde Candidatus Liberibacter solanacearum kontrolleri de yapılacaktır.
1.9. Sebze Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliği çerçevesinde Sebze tohumu üretimi konusunda yetkilendirilmiş özel sektör tarımsal araştırma kuruluşlarınca üretimi yapılan standart tohumluklara ait üretim verileri, EK-11 de yer alan tablo formatında İl Müdürlüklerince düzenlenerek her yıl ocak ayının 15 inde yazılı ve elektronik olarak Genel Müdürlüğe gönderilecektir.
1.10. Sertifikasyon kuruluşları tarafından düzenlenen sertifikaların listesi (yurt içi ve yurt dışı) Ek-2 de yer alan tablolar halinde her yıl ocak ayının 15 inde elektronik olarak Genel Müdürlüğe gönderilecektir.
1.11. Laboratuvar analizi yetki devri yapılan firmaların alınan numuneleri ilgili kamu sertifikasyon kuruluşuna gönderilmesini talep etmesi halinde, il müdürlüğü tarafından alınan numuneler il için yetkili (EK-1) kamu sertifikasyon kuruluşlarına gönderilebilir. Bu durumda kamu sertifikasyon kuruluşunun iş yoğunluğu ve çalışma programının aksatılmaması açısından il müdürlüğünce ilgili kuruluş, numune gönderilmeden önce bilgilendirilecektir.
1.12. Ön bitki şartı ile ilgili kontroller beyanname verilmesi aşamasında beyanname içerisinde yer alan bilgilere göre yapılacak, tarla kontrolleri sırasında beyana aykırı bir durum tespit edilmesi halinde Tohumluk Olamaz Raporu düzenlenecektir.