Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Kabul Tarihi:
08.06.2015
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
08.06.2015
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: Mevzuat İşleri
D O S Y A
Bilindiği üzere; 23.04.2015 tarihli ve 29335 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı Kanun ile 6331 sayılı Kanunun 26. Maddesi değiştirilmiştir.
Buna göre, bu kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezaları hariç bu kanunda belirtilen bütün idari para cezaları Çalışma ve İş Kurumu il müdürünce; 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezaları ise doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumunca verilecektir. Ayrıca Çalışma ve İş Kurumu il müdürünce verilen ve tahsil edilen idari para cezaları genel bütçeye gelir kaydedilecektir.
Buna bağlı olarak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince düzenlenen idari para cezalarının uygulamasında değişiklikler söz konusu olacağından Müşavirliğimizce 07.05.2015 tarihli e-posta ile "Kanuna aykırı bir uygulama ortaya çıkmaması adına 6331 sayılı Kanuna göre düzenlenen para cezaları tebligatlarının ikinci talimata kadar İl Müdürlüğü nezdinde bekletilmesi" istenmişti.
Bu kapsamda, 22.05.2015 tarihinde ÇSGB Hukuk Müşavirliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Kurumumuz İstihdam Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ve Müşavirliğimiz temsilcilerinin katılımı ile toplantı düzenlenmiş olup, söz konusu kanunun uygulanmasında uyulacak usul ve esaslar değerlendirilmiş ve aşağıda yer alan hususlar tespit edilmiştir.
Buna göre, söz konusu Kanun değişikliği ile;
1- 6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezaları doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumunca verileceğinden, kanunun yürürlüğe girme tarihi olan 23.04.2015' ten önce bildirim yükümlülüğüne uymayan işverenlere ilişkin gönderilen kaza bildirim formları ile iş müfettiş raporlarına göre verilecek, il müdürlükleri nezdinde bekleyen idari para cezalarının Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekmektedir. Zira söz konusu kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüklerinin 6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere idari para cezası verme yetkisi kaldırılmıştır.
Ayrıca, 6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 23.04.2015 tarihinden önce Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüklerince düzenlenmiş ve tebliğ edilmemiş veya tebliğ edilmiş ancak tahsilatına başlanmamış veya tahsilatına başlanmış ancak tahsilatı tamamlanmamış idari para cezalarının Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekmektedir.
2- 6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin eski halinde yer alan "25 inci maddesinde belirtilen yükümlülüklere göre işyerinin bir bölümünde veya tamamında verilen durdurma kararına uymayarak durdurulan işi yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirmeden devam ettiren işverene fiil başka bir suç oluştursa dahi onbin Türk Lirası," ibaresi madde metninden çıkarılmış olup, maddede belirtilen fiil kabahat olmaktan çıkarılmıştır.
Buna göre, ceza hukukunun "derhal uygulama" ilkesi gereğince kabahat olmaktan çıkarılan fiil kanunun yürürlük tarihi olan 23.04.2015' ten önce işlenmiş olsa dahi idari para cezası verilmez. Kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği 23.04.2015 tarihinden önce idari para cezası verilmiş ve kesinleşmiş olsa dahi yerine getirilmez. Başka bir deyişle,
a) Kabahat olmaktan çıkarılmış fiil, 23.04.2015' ten önce işlenmiş olsa dahi söz konusu fiile ilişkin idari para cezası verilmez.
b) Söz konusu fiile ilişkin idari para cezası verilmiş ancak henüz ilgilisine tebliğ edilememişse tebliğinden vazgeçilerek ilgili evraklar arşivlenir.
c) Söz konusu fiile ilişkin idari para cezası verilmiş, ilgilisine tebliğ edilmiş ve idari para cezasına itiraz edilmiş ise kanun gereği il müdürlüğünce idari para cezası kaldırılır ve durum davaya bakmakla görevli avukata bildirilir. Buna ilişkin olarak avukat tarafından mahkemeye beyanda bulunulur.
d) Söz konusu fiile ilişkin idari para cezası verilmiş ve ilgilisine tebliğ edilmiş ve kesinleşmiş ise, tahsilinden vazgeçilir. Bu kapsamda verilmiş ve tahsili için icra takibine başlanmış idari para cezaları için icra takibine devam edilmez.
e) Söz konusu fiile ilişkin verilen ve 23.04.2015 tarihinden sonra tahsil edilen idari para cezaları ilgilisine iade edilir, ancak 23.04.2015 tarihinden önce tahsil edilmiş idari para cezaları ilgilisine iade edilmeyecektir. İdari para cezası taksitlendirilmiş ise 23.04.2015 tarihinden sonraki taksitlerin tahsilinden vazgeçilir.
3- 6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde yapılan değişiklikten önce, başka bir deyişle Kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği 23.04.2015 tarihinden önce tespit edilmiş ancak idari para cezası düzenlenmemiş olan fiillere ceza hukukunun "lehe olan kanun hükümlerinin uygulanması" ilkesi gereğince, miktarı hafif olan ceza uygulanır. Buna ilişkin usul ve esaslar ilgili birimlerce belirlenir.