ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 2022/5
Kurum: Tarım ve Orman Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 21.10.2022
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı; aromatize şarap ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi, üretilmesi, depolanması, taşınması, muhafaza edilmesi, piyasaya arzı ve coğrafi işaretleri ile geleneksel ürün adlarının korunmasına ilişkin özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ, aromatize şarap ürünlerini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 19/2/2020 tarihli ve 31044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğ kapsamında geçen;
a) Aromatize şarap: Toplam hacmin en az %75’ini oluşturacak şekilde Ek-1’deki ürünlerden (a), (c), (ç), (d), (e), (f), (g), (ğ) ve (i) bentlerinde yer alan ürünlerin bir veya birkaçından elde edilen, üzüm şırası, kısmi fermente üzüm şırası veya ikisi birden eklenebilen, alkol ilave edilebilen, renklendirilebilen ve tatlandırılabilen, retsina şarabı hariç aromalandırılmış şarabı,
b) Aromatize şarap bazlı içki: Toplam hacmin en az %50’sini oluşturacak şekilde, Ek-1’deki ürünlerden (a), (b), (ç), (d), (e), (f), (g), (ğ) ve (i) bentlerinde yer alan ürünlerin bir veya birkaçından elde edilen, üzüm şırası, kısmi fermente üzüm şırası veya ikisi birden eklenebilen, tanımında izin verilenler hariç alkol ilave edilmeyen, renklendirilebilen ve tatlandırılabilen, retsina şarabı ve alkol ilavesi ile üretilen şaraplar hariç aromalandırılmış şarabı,
c) Aromatize şarap kokteyli: Toplam hacmin en az %50’sini oluşturacak şekilde, Ek-1’in (c) bendi haricindeki diğer ürünlerin bir veya birkaçından elde edilen, alkol ilave edilmeyen, renklendirilebilen ve tatlandırılabilen, retsina şarabı ve alkol ilavesi ile üretilen şaraplar hariç aromalandırılmış şarabı,
ç) Aromatize şarap ürünleri: Aromatize şarap, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteylini,
d) Coğrafi işaret: Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla kökeninin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren işaretleri,
e) Geleneksel ürün: Geleneksel üretim veya işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanan ya da geleneksel hammadde veya malzemeden üretilen ürünleri gösteren işaretleri,
f) Hacmen doğal alkol miktarı: 20ºC sıcaklıktaki üründe var olan saf alkol hacminin, aynı sıcaklık derecesinde toplam ürün hacmine oranını,
g) Hacmen gerçek alkol miktarı: 20°C sıcaklıktaki ürünün %100 hacmindeki aynı sıcaklıkta ölçülen hacmen saf alkol miktarını,
ğ) Hacmen potansiyel alkol miktarı: Üründeki şekerin tamamının fermantasyonu sonucu elde edilen, 20°C sıcaklıktaki ürünün %100 hacmindeki aynı sıcaklıkta ölçülen hacmen saf alkol miktarını,
h) Hacmen toplam alkol miktarı: Hacmen gerçek alkol miktarı ile hacmen potansiyel alkol miktarının toplamını,
ı) Satış adı: Bu Tebliğde belirtilen aromatize şarap ürünlerinin adını,
i) Tanımlama: Aromatize şarap ürünlerinin spesifik karakteristiklerinin listesini,
j) Yanmış şeker: Baz, mineral asit veya diğer kimyasal katkılar içermeyen sakarozun kontrollü ısıtılmasıyla elde edilen ürünü,
ifade eder.
Genel işlemler
(1) Aromatize şarap ürünlerinin üretimindeki işlemler aşağıda yer aldığı gibidir:
a) Tatlandırma: Aromatize şarap ürünlerinin tatlandırılmasında aşağıda yer alan ürünlerin kullanılmasına izin verilir:
1) Yarı beyaz şeker, beyaz şeker, rafine beyaz şeker, dekstroz, fruktoz, glukoz şurubu, sıvı şeker, invert sıvı şeker, invert şeker şurubu.
2) Üzüm şırası, konsantre üzüm şırası, rektifiye konsantre üzüm şırası.
3) Baz, mineral asit veya diğer kimyasal katkılar içermeyen sakarozun kontrollü ısıtılmasıyla elde edilen yanmış şeker.
4) Bal.
5) Keçiboynuzu şurubu.
6) Bu maddelerle benzer etki yapabilecek diğer doğal karbonhidratlar.
b) Aromalandırma: Aromatize şarap ürünlerinin aromalandırılmasında uygulanan kurallar şunlardır:
1) Aromatize şaraplarda aromalandırma için; 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde izin verilen doğal aroma verici maddeler ve/veya aroma verici preparatlarına ilave olarak vanilya, badem, kayısı ve yumurta aroma vericileri, aromatik bitkiler ve/veya baharatlar ve/veya aroma verici gıdalar, toplam hacmin %1’ini geçmeyecek miktarda distile alkollü içkiler kullanılır.
2) Aromatize şarap bazlı içkilerde ve aromatize şarap kokteyllerinde aromalandırma için Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde izin verilen aroma verici maddeler ve/veya aroma verici preparatlarına ilave olarak aromatik bitkiler ve/veya baharatlar ile aroma ve/veya aroma verici gıdalar kullanılır.