Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki mali iş birliği çerçevesinde, AB’nin 2021-2027 bütçe dönemine ilişkin mali yardımları için 17/10/2022 tarihinde Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA III) Çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti’ne Yapılacak Birlik Mali Yardımının Uygulanmasına İlişkin Özel Düzenlemeler Hakkında Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması” (IPA III Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması), 1/12/2022 tarihli ve 7424 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunmuş ve 12/12/2022 tarihli ve 6537 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ekinde 14/12/2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu hükmün geçerlilik tarihi: 24.04.2023
1- Amaç
Bu Tebliğin amacı, IPA III Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması’nın 28 inci maddesinde yer alan vergi istisnalarına ilişkin hükümlerin uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.
2- Kapsam
Bu Tebliğ, AB’nin 2021-2027 bütçe dönemi IPA III Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması ve bu Anlaşmaya dayanarak Türkiye-AB arasında imzalanan hibe şeklindeki sektörel anlaşmalar veya finansman anlaşmaları ile;
- Finansmanı AB veya Türkiye-AB ortak finansmanıyla karşılanan Diğer Birlik Araçları ve IPA III kapsamındaki Teknik Destek ve Bilgi Değişim Mekanizması (TAIEX) çerçevesinde imzalanan sözleşmeleri ve,
- Diğer ortak finansman kuruluşlarınca hibe şeklinde sağlanan ve gerçek veya tüzel kişilerin aldığı IPA III mali yardımının alıcıları tarafından sağlanan ortak finansman çerçevesinde AB tarafından bu amaçla yetkilendirilmiş Sözleşme Makamları ile Birlik Yüklenicisi ve Birlik Yüklenicisiyle Birlik Alt Yüklenicileri arasında imzalanan sözleşmeleri,
kapsamaktadır.
3- Tanımlar
3.1. Alt Hibe Sözleşmesi: Kaynağını teşkil eden Birlik Sözleşmesine uygun olarak, Hibe Yararlanıcısı ile Alt Hibe Yararlanıcısı arasında imzalanan mal temini, hizmet alımı ve/veya yapım işi içermeyen hibe sözleşmesidir.
3.2. Birlik Sözleşmesi: Alt Hibe Sözleşmeleri de dâhil olmak üzere, IPA III veya başka bir Birlik aracı kapsamında bir faaliyetin finanse edildiği, doğrudan veya doğrudan olmayan yönetim kapsamındaki bir sözleşme, hibe sözleşmesi veya anlaşmadır. "Birlik Sözleşmesi" terimi aynı zamanda Teknik Destek ve Bilgi Değişim Mekanizması (TAIEX) kapsamında yardıma ve Birlik programlarına katılıma ilişkin hükümleri de kapsar.
3.3. Birlik Yüklenicisi: Bir Birlik Sözleşmesini icra eden gerçek ve tüzel kişiler olarak yorumlanır. "Birlik Yüklenicisi" terimi özellikle, hizmet/mal alımı/yapım işi yüklenicilerini, hibe yararlanıcılarını (eşleştirme yüklenicileri, alt hibe yararlanıcıları dâhil), bir konsorsiyum veya ortak girişimin ortaklarını veya hibelerdeki ortak yararlanıcıları veya bağlı kuruluşları, alt hibe alanları, yüklenicileri, eşleştirme sözleşmeleri kapsamındaki Yerleşik Eşleştirme Danışmanları’nı (RTA) ve uzman ajansları ya da kalkınma ajansları dâhil uluslararası kuruluşları ve ayrıca Teknik Destek ve Bilgi Değişim Mekanizması (TAIEX) kapsamındaki yüklenicileri içerir.
3.4. Diğer Birlik Araçları: IPA III fonları haricinde, Avrupa Komisyonu ve bu Komisyonun yetkilendirdiği kurum, kuruluş ve ajanslar tarafından çeşitli adlar altında dağıtılan; Ufuk Avrupa (Horizon Europe), Erasmus+, Avrupa Dayanışma Programı (European Solidarity Corps/ESC), Yaratıcı Avrupa (Creative Europe), Tek Pazar Programı (Single Market Programme, Avrupa Birliği Suriye Krizi Bölgesel Güven Fonu (MADAD), Türkiye’deki Mülteciler için AB Mali Yardım Aracı (The EU Facility for Refugees in Turkey/FRIT), Komşuluk, Kalkınma ve Uluslararası İşbirliği Aracı (Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument/NDICI) ve benzeri hibe şeklindeki AB mali yardım araçları ve programlarıdır.
3.5. Finansman Anlaşması: IPA III yardımının uygulanmasına ilişkin olarak Avrupa Komisyonu ve IPA III yararlanıcısı arasında akdedilen yıllık veya çok yıllı bir anlaşmadır.
3.6. Hibe Yararlanıcısı: Kendisiyle bir hibe anlaşması imzalanan veya kendisine bir hibe kararı bildirilen gerçek veya tüzel kişidir.
3.7. Hibe Yararlanıcısı Konumunda Olan Birlik Yüklenicisi: Birlik Sözleşmesi kapsamında mal tedarik eden, hizmet sunan, iş yapan veya hibe sözleşmesini yürüten ve aynı zamanda hibeden doğrudan yararlanan gerçek veya tüzel kişidir.
3.8. Sektörel Anlaşma: Belirli bir IPA III programının uygulanmasına ilişkin olarak Avrupa Komisyonu ile bir IPA III yararlanıcısı arasında akdedilen ve bu Anlaşma’da veya finansman anlaşmalarında yer almayan, gözetilmesi gereken kuralların ve usullerin belirlendiği bir düzenlemedir.