BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı, Ek-1’de yer alan atıkların ara depolama işlemlerini ve ara depolama tesislerinde bulunması gereken asgari şartları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ, Ek-1’de yer alan atıkların 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğine uygun olarak atık işleme tesislerine gönderilmeden önce güvenli ve çevreye duyarlı bir şekilde depolanmasına ilişkin esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 8 inci, 11 inci ve 13 üncü maddeleri, 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 5 inci maddesi ve 10/9/2014 tarihli ve 29115 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinin 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Atık ara depolama tesisi: Atıkların atık işleme tesislerine ulaştırılmadan önce bu Tebliğde belirtilen sürede, çevreye duyarlı ve güvenli bir şekilde depolanmasını sağlayan ve geri kazanım, bertaraf, atıktan türetilmiş yakıt hazırlama, atık yakma ve/veya beraber yakma konularında çevre lisansı bulunan atık işleme tesisleri tarafından kurulan tesisi,
b) Atık Ara Depolama Lisansı (AADL): Atık ara depolama tesisinin işletilebilmesi için Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında verilecek lisans belgesini,
c) Atık üreticisi: AYY’nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) bendinde belirtilen atık üreticisini,
ç) AYY: 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğini,
d) Bakanlık: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını,
e) İl müdürlüğü: Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğünü,
f) Karekod: Güvenlik ve izlenebilirlik özelliği olarak atığın tekilleştirilmesini ve kişiselleştirilmesini sağlayan datamatriks tipinde barkodu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Kurallar
Genel kurallar
(1) Atık ara depolama tesisleri geri kazanım, bertaraf, atıktan türetilmiş yakıt hazırlama, atık yakma ve/veya beraber yakma konularında çevre lisansı bulunan atık işleme tesisleri tarafından kurulur ve Bakanlıktan AADL almakla yükümlüdür.
(2) Atık ara depolama tesislerinde atıkların insan sağlığına ve çevreye risk oluşturmayacak şekilde depolanması ve atık işleme tesislerine güvenli bir şekilde sevkini sağlayacak tedbirlerin alınması esastır.
(3) Atık ara depolama tesislerinde 1/11/2022 tarihli ve 32000 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik gereği çevre yönetim birimi kurulması veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti alınması zorunludur.
(4) Organize sanayi bölgelerinde, organize sanayi bölgeleri yönetimi tarafından münhasıran veya başka bir tüzel veya gerçek kişilik ile ortaklaşa kurulan atık ara depolama tesisleri hariç olmak üzere, atık ara depolama tesislerinin mülkiyetinin tesisi işleten gerçek veya tüzel kişiye ait olması veya en az altı yıl süre ile kiralanmış olması zorunludur.
(5) Atık ara depolama tesisleri, atık işleme tesislerinin sınırları içerisinde kurulamaz.
(6) Çevre lisansı bulunan geri kazanım, bertaraf, atıktan türetilmiş yakıt hazırlama, atık yakma ve/veya beraber yakma tesisleri sadece lisans belgelerindeki atıkları almak ve tesislerinde işlemek için atık ara depolama tesisi kurar. Bu tesislerin kapasitesi atık işleme tesisinin kapasite raporunda yer alan yıllık tüketim kapasitesinin iki katını aşamaz. Bu amaçla kurulan ara depolama tesisine kabul edilen atıklar başka bir atık işleme tesisine gönderilemez.
(7) Atıklar, bir atık ara depolama tesisinden bir başka atık ara depolama tesisine gönderilemez.
(8) Atık ara depolama tesislerinde depolama süresi atıkların miktarına bakılmaksızın, bir yılı geçemez.
(9) Atık ara depolama tesislerinde patlayıcı atıkların ve radyoaktif atıkların depolanmasına izin verilmez.
(10) Atık ara depolama tesisleri için 9/5/2010 tarihli ve 27576 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Maddeler İçin Yaptırılacak Zorunlu Sorumluluk Sigortalarına İlişkin Tarife ve Talimata göre tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yaptırılır.
(11) Atık ara depolama tesisleri için Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre mali teminat sunulur.
(12) Bu Tebliğ kapsamında yürütülen faaliyetler, tesisin açık ve kapalı depolama alanları, acil durum ve güvenlik önlemleri, kişisel koruyucu donanım ve ekipmanları ve havalandırma hususunda yürürlükteki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında yer alan ilgili hükümlere uygun olmak zorundadır. Bunun için iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olduğuna dair ilgili resmi kurumdan alınan belge veya iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından düzenlenen rapor ibraz edilir.