Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı; 3/12/2011 tarihli ve 28131 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bitki Karantinası Yönetmeliğinin Ek-1, Ek-2, Ek-3, Ek-4 ve Ek-5’inde listelenen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile zararlı organizmaların bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla ülkemize girişi ve/veya ülkemizde dolaşımı esnasında tabi olacağı esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ, Bitki Karantinası Yönetmeliğinin Ek-1, Ek-2, Ek-3, Ek-4 ve Ek-5’inde listelenen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile zararlı organizmaların, bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla ülkemize girişi ve/veya ülkemizde dolaşımını kapsar.
(2) Bu Tebliğ kapsamındaki materyal için 18/3/2010 tarihli ve 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu hükümleri saklıdır.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ;
a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine,
b) 3/12/2011 tarihli ve 28131 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bitki Karantinası Yönetmeliğinin 15 inci maddesine,
c) Avrupa Birliğinin 17/6/2008 tarihli ve 2008/61/AT sayılı Komisyon Direktifine,
dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
b) Faaliyet: Bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla yapılan çalışmaları,
c) Genel Müdürlük: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,
ç) Karantina tedbiri: Bulaşık alanda veya etrafında zararlı organizmaların yayılmasını önlemek amacıyla alınan bitki sağlığı tedbirlerini,
d) Materyal: Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile zararlı organizmaları,
e) Müdürlük: Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Mersin Zirai Karantina Müdürlükleri ile Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü,
ifade eder.
Genel esaslar
(1) Bitki Karantinası Yönetmeliğinin Ek-1 ve Ek-2’sinde listelenen zararlı organizmalar ve bu zararlı organizmalarla bulaşık bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler, Ek-3’te listelenen bitki, bitkisel ürün ve yetiştirme ortamları ile Ek-4 ve Ek-5’te yer alan bitki ve bitkisel ürünlerin bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla ülkemize girişi ve ülkemizde dolaşımı bu Tebliğ hükümlerine tabidir.
(2) Bakanlığa bağlı araştırma kuruluşları, Bakanlıkça araştırma yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlar ile üniversiteler, bu Tebliğ kapsamında bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla ülkeye materyal girişi ve ülke içinde dolaşımını yapabilirler.
(3) Bakanlıkça yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluş belgesine sahip firmalar bu Tebliğ kapsamında, araştırma yetkisine sahip kurum, kuruluş ve üniversitelerle sözleşme yapma koşuluyla bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin ülkeye girişi ve ülke içinde dolaşımını yapabilirler.
Başvuru esasları
(1) Tebliğ kapsamındaki faaliyet amacıyla zararlı organizmaların ülkeye girişini ve ülke içinde dolaşımını yapmak isteyenler bu Tebliğin Ek-1’inde yer alan başvuru formuna araştırma kuruluşu olduğuna dair yetki belgesini ekleyerek Genel Müdürlüğe müracaat eder.
(2) Tebliğ kapsamındaki faaliyetler için bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin ülkeye girişini ve ülke içinde dolaşımını yapmak isteyenler, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü veya yetkilendirilen İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden alınan ithalat ön izninden sonra bu Tebliğin Ek-1’inde yer alan başvuru formuna Bakanlıkça yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluş belgesi ve araştırma yetkisine sahip kurum ve kuruluşlar veya Üniversitelerle yapılan sözleşmeyi ekleyerek Müdürlüğe müracaat eder.
Materyalin ülkeye girişi ve ülke içinde dolaşımı
(1) Faaliyetin yapılacağı yerlerin karantina tedbirleri açısından uygunluğu giriş başvurusu yapılan Genel Müdürlük veya Müdürlük tarafından bu Tebliğin Ek-2’sine göre kontrol edilir veya ettirilir. Uygun bulunması durumunda onaylanır. Bu Tebliğin Ek-2’sindeki koşulların devam etmemesi durumunda verilen onay herhangi bir zamanda iptal edilir.
(2) Faaliyetin yapılacağı yerlerle ilgili onay verildikten sonra, Genel Müdürlük/Müdürlük tarafından bu Tebliğin Ek-3’ünde yer alan Yetki Belgesi düzenlenerek faaliyette bulunacak kurum/kuruluşa verilir. Yetki belgesi ile materyalin ülkeye girişi veya ülke içinde dolaşımı aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde sağlanır.
a) Materyalin ülkemiz menşeli zararlı organizma olması halinde; başvuru yapılan Genel Müdürlük tarafından zararlı organizmanın ülke içerisinde karantina koşulları altında dolaşımı için bu Tebliğin Ek-3’ünde yer alan Yetki Belgesi düzenlenir. Yetki Belgesinde üçüncü ülkeye ait haneler boş bırakılır.
b) Materyalin yurt dışı menşeli zararlı organizma olması halinde; Ülkeye girişi için başvuru yapılan Genel Müdürlük tarafından zararlı organizmanın menşei ülkesince onaylanmış yazılı belgeler temel alınarak bu Tebliğin Ek-3’ünde yer alan yetki belgesi İngilizce düzenlenir ve düzenlenen yetki belgesi materyalin menşei ülkesindeki resmi makam tarafından onaylanır. Materyalin ülkeye girişinde gönderici ülke tarafından da onaylanan bu yetki belgesi aranır.