Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Bu Talimat, zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeleri üreten, ithalatını ve ticaretini yapan ve depolayanları kayıt altına almak, bu materyallerin hareketlerini izlemek, Bitki Pasaportu ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkındaki Yönetmelikte yer alan bir zararlı organizmaya rastlanması durumunda kaynağı bulunarak gerekli tedbirleri almaya yönelik esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
a. Müdürlüklerin Sorumlulukları
1. Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik (BPSOKAHY) eklerinde yer alan ve ülkemizde sınırlı olarak bulunan zararlı organizmalar bulundukları yerlerde kontrol altına alınarak, yayılışlarının önlenmesi için gerekli kültürel, kimyasal ve kanuni tedbirler Müdürlüklerce alınır.
2. BPSOKAH Yönetmelik ekinde listelenmiş bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeleri üretenler, depolayanlar, ithalatını ve ticaretini yapanlar Bitki Pasaportu Sistemine kayıt edilir.
3. BPSOKAH Yönetmeliğin ekinde yer alan bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin ithalatı gerçekleştirildikten sonra diğer İllere nakilleri esnasında Bitki Pasaportu (BP) düzenlenir.
4. İhracatta, BPSOKAH Yönetmeliğin ekinde listelenmiş üretim materyallerinin üretildiği/depolandığı İl’den, ihracatın yapılacağı İl’e kadar BP düzenlenmesi gerekmektedir.
5. 2015 yılında Bitki Pasaportu uygulamalarının denetlenmesine ağırlık verilir. Sisteme kayıt olmamış ve pasaport taşımayan üretim materyali üretici ve satıcıları ile ilgili gerekli idari yaptırımlar uygulanır.
6. “Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkında” Yönetmelik çerçevesindeki faaliyetler ülke genelinde Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün idaresinde Bakanlık İl/İlçe ve Zirai Karantina Müdürlükleri tarafından yürütülür.
7. Müdürlükler tarafından, üretici alt birlikleri, köy muhtarlıkları, tarımsal amaçlı kooperatifler, ziraat odaları, tarım kredi kooperatifleri ile diğer tüm paydaşlara, “Bitki Pasaportu Kayıt Sistemi (BPKS) ” ve ilgili Yönetmelik hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlenir.
8. Müdürlükler tarafından operatörlere verilecek eğitim sonrası BPKS’den şifre almaları sağlanarak işlem yapma yetkisi verilir.
9. BP basma yetkisi Müdürlüklerce operatörün talebi üzerine başlangıç ve bitiş tarihini belirtecek şekilde yazılı olarak verilerek takibi sağlanır.
10. Tüzel kişilik adına üretim yapacak üretici müracaatları, tüzel kişilik adına yetkilendirilmiş bir kişi tarafından BPSOKAH Yönetmeliği kapsamında taahhütname verilerek yapılır. Tüzel kişilik üyelerinin her biri için BPSOKAH Yönetmeliği kapsamında taahhütname düzenlenir ve tüzel kişilikçe muhafaza edilir.
11. Bitki Pasaportu Kayıt Sisteminde bir operatör için bulunduğu ilde tek Kayıt Numarası kullanılacak olup operatörün yer bilgileri ve bitki listesi operatörün kendisi/sorumlu kişi tarafından eklenir.
12. Farklı illerde üretim yapılması durumunda, tohum, fidan, fide, süs bitkisi Üretici Belgesi ibraz edilerek BP için ofis kontrolü ayrıca yapılır. Her il için ayrı operatör kaydı ve Kayıt Sertifikası düzenlenir.
13. Aynı ilin farklı ilçelerinde parseli bulunan üreticilerin kayıtlarında, üretim parselinin fazla olduğu ilçeye müracaat edilir, parselin fazla olduğu ilçe, diğer ilçelerden kontrollerin yapılmasını yazılı olarak ister. Parseli az olan ilçeler, parseli fazla olan ilçeye, yapmış olduğu işlemleri ve kontrolleri aşama aşama bildirir. Kontroller tamamlandıktan sonra müracaatın yapıldığı müdürlükçe, o İl ve o operatör adına tek kayıt sertifikası düzenlenir. BP basma yetkisi ile diğer işlemler de müracaatın yapıldığı müdürlük tarafından yapılır.
14. Aynı İlin farklı ilçelerinde üretim yapan operatörlerin parsellerinden biri bulaşık bulunmuş ise sadece o parsel sistemde pasife edilir ve o parsel için gerekli karantina tedbirleri uygulanır.
15. BPSOKAH Yönetmeliğin Ek-1’in 1.1, 1.2, 1.3, 1.4’inde yer alan üretim materyalleri nihai tüketiciye gidinceye kadar BP taşıma zorunluluğu bulunmaktadır.
16. Operatörler Talimatın Ek-1’inde verilen başvuru formu ile müracaat ettiğinde Müdürlükler, operatörlere bu talimatta yer alan “Operatörlerin Sorumlulukları ve Uyması Gereken Kuralları” (EK-3) kayıt işleminden önce yazılı olarak bildirirler.
17. Müdürlükler “ilsef’ kullanıcı adı ve şifresi ile alt kullanıcı tanımlayacaklardır.
18. Veri tabanına işlenen bilgiler sürekli güncel tutulacaktır. Müdürlükler tarafından verilen randevu ve işletme ziyareti, yapılan resmi kontroller, numune alma, analiz sonuçları ve diğer iş ve işlemlerin uygulamaları esnasında da güncelleme çalışmaları mutlaka yapılır.
19. Sertifikasyon amacıyla yapılan bitki sağlığı kontrolleri, Bitki Pasaportu düzenlenmesi için yeterli kabul edilecek ve tekrar bitki sağlığı kontrolü yapılmayacak ve tekrar muayene ücreti alınmayacaktır.