Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
Bu Talimatın amacı; bitki bitkisel ürün ve diğer maddelerin Türkiye Gümrük Bölgesine girişinde Bitki Sağlığı Dolaşım belgesinin düzenleme esaslarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Bu Talimat, Bitki Karantinası Yönetmeliği Ek-5’de listelenen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin beyan ve bitki sağlığı kontrolünün giriş noktasında yapılmasının mümkün olmadığı durumlarda giriş noktasında Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesinin düzenlenmesi ve varış noktasında yapılacak işlemleri kapsar.
Dayanak
Bu Talimat Bitki Karantinası Yönetmeliği’nin 8 inci maddesinin 6 ıncı bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi Düzenleme Esasları
1- Bitki Karantinası Yönetmeliği Ek-5’te listelenen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin beyan ve bitki sağlığı kontrolünün giriş noktasında yapılmasının mümkün olmadığı durumlarda belge kontrolü giriş noktasında yapılır. Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi düzenlenerek varış noktasına sevk edilir. Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi düzenlenecek bitki ve bitkisel ürünler;
(a) Tohum, Fide, Fidan gibi analize tabi üretim materyali,
(b) İç ve dış mekân süs bitkileri,
(c) Soğuk zincirle taşınan bitki ve bitkisel ürünler.
2- Örneği ekte verilen Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi, Müdürlükler tarafından iki suret, seri numaralı, otokopili ve cilt halinde bastırılır. Dolaşım belgesinin iki no’lu bölümünde Müdürlüğün bulunduğu ilin trafik kodu ile başlayan seri numarası yer alır. (Örnek:TR/22/00001)
3- Giriş noktasında inspektör tarafından, iki suret olarak düzenlenen ve onaylanan Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesinin aslı, söz konusu sevkiyatın gönderildiği bitki sağlığı kontrolünün yapılacağı Müdürlüğe verilmek üzere ilgilisine teslim edilir. İkinci suretine Bitki Sağlık Sertifikasının fotokopisi eklenerek giriş noktasında bulunan Müdürlükte muhafaza edilir.
4- Giriş noktasında kontrolü yapılamayan sevkiyatlar için kullanılan nakil araçları ya da ambalajları, ürünlerin uygun muayene yerlerine (antrepolar, yedd-i emin alanları vb.) taşınması sırasında bulaşma ve yayılmaya neden olmayacak ve içerikleri değişmeden kalacak şekilde kapatılmış olması gerekir.
5- Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesinin doldurulma esasları:
a) Sevkiyatın tanımlanması bölümündeki gerekli gümrük belgesinin referans numarası kısmına gümrüğe beyan edilen taşıma belgesinin seri numarası yazılır.
b) İthalatçının sicil numarası hanesine kayıt altına alınan ithalatçının sicil numarası yazıldıktan sonra, ithalatçının kendisi veya temsilcisinin adı soyadı yazılıp imzası alınır.
c) Giriş noktası hanesine ürünün ilk giriş noktasının ismi yazılır. Kontrolü yapan inspektör tarafından onaylanır.
d) Onaylı kontrol yerleri hanesine, bitki sağlığı kontrolünün yapılacağı onaylı kontrol yerinin adresi yazılacaktır. Gerek görülmesi halinde ikinci bir kontrol yerinin adresi (B) hanesine yazılabilir.
e) Belge, Beyan, Bitki sağlığı kontrolü ve Karar hanesi, varış noktasındaki sorumlu inspektör/inspektörler tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra doldurulur. Resmi kontroller tamamlandıktan sonra dosyasında muhafaza edilir.
6 - Onaylı kontrol yeri için asgari şartlar:
a) Geçici depolama ve yeddi-emin sahalarının; Gümrük Müdürlüğünün kontrolünde, çevresi ile fiziki bağlantısının kesilmiş ve dış ortamdan izole edilmiş, dışarıdan zararlı organizma bulaşmasını engelleyecek şekilde önlem alınmış, bu alanlara giriş ve çıkışların kontrol altında olması gerekir.
b) İlgili Müdürlük tarafından yedd-i emin alanlarının uygunluğu kontrol edilir. Uygun olmayan yedd-i emin yerlerinin neden uygun olmadığı ve alınması gereken ilave tedbirler, Müdürlük tarafından ithalatçıya ve ilgili Gümrük Müdürlüğüne bildirilir.
c) Varış yerindeki kontrolden sorumlu müdürlük yeterli tesis, araç ve ekipmanın bulunması ve/veya bulundurulmasını sağlar.