Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Kabul Tarihi:
04.11.2021
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
04.11.2021
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Sayı: E-65250863-150.99-2115326
Konu: Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar
DAĞITIM YERLERİNE
Bilindiği üzere Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 16.10.2021 tarih ve 31630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte gerçekleştirilen değişiklik ile çevre izin ve lisans süreçleri, atık işleme tesislerinin yer aldığı Ek-1 ve Ek-2 listeleri değişen mevzuatlar ve uygulamada yaşanan tecrübeler neticesinde revize edilmiş daha açık ve anlaşılır hale getirilmiştir. Başvuru esnasında talep edilen bilgi ve belgeler gözden geçirilerek sadeleştirilmiş, izin ve lisansa tabi işletmelerin belirlendiği ek listelerindeki faaliyet türleri, terminolojileri ile limit ve eşik değerlerinin ülkemiz koşulları gözetilerek ve bilimsel çalışmalara dayandırılarak kapsamları yeniden belirlenmiştir.
Ayrıca; toplama ayırma tesisleri, ön işlem yapan tesisler, hurda metal işleme tesisleri, yeniden kullanıma hazırlama faaliyeti gerçekleştiren tesisler, tehlikeli ve tehlikesiz atık geri kazanım tesislerinin sağlaması gereken asgari şartlara ilişkin usul ve esasların belirlendiği "Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik" 9 Ekim 2021 tarih ve 31623 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu kapsamda, bahsi geçen her iki Yönetmelik gereği çevre izin ve lisans süreçlerinde uygulamaya esas dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda yer almaktadır.
1. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde Atık Yönetimi başlıklı 8. Madde, tüm atık işleme tesislerinin ayrı ayrı yer aldığı daha açık bir liste haline getirilmiştir. Bununla birlikte;
Tehlikeli atık ön işlem lisansı Tehlikesiz atık ön işlem lisansı Yeniden kullanıma hazırlama lisansı Toplama ayırma lisansı
Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ve e-izin sistemine yeni eklenen çevre lisans konularıdır. Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamındaki çevre lisans konularına ilişkin sağlanması gereken Fiziki Şartlar Tablosu, Teknik Uygunluk Rapor Formatları Genel Müdürlüğümüz web sayfasında yayınlanmış olup, çalışma koşulları ve uygun atık kodları ise e-izin sisteminde tanımlanmıştır.
2. Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında yer alan tesislere Yönetmeliğin 5 inci maddesinin altıncı fıkrası gereği geçici faaliyet belgesinden sonra çevre izin ve lisans aşamasında işyeri açma ve çalışma ruhsatı zorunluluğu getirilmiştir. Bununla birlikte, mezkûr Yönetmeliğin Geçici Madde 4 kapsamında bu tesislere geçici faaliyet belgesi (GFB) aşamasında teminat mektubu verme zorunluluğu getirilmiş olup, usul ve esasları Bakanlıkça belirlendikten sonra uygulamaya geçilecektir.
3. İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı başvurularının değerlendirilmesi sürecinde, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine tabi tesislerin, Sıfır Atık Yönetmeliği'ndeki yükümlülüklerini yerine getirmiş olması gerekmektedir. (İlk kez GFB başvurusu yapacak tesislerde Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi aranmaz.)
4. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yangın, sel, deprem vb. durumlarda işletme sahibi tarafından derhal il müdürlüğüne bilgi verilmesi gerekmektedir. İl müdürlüğü tarafından işletmenin tabi olduğu tüm çevre izin ve lisans konuları kapsamında fiziki şartlar yerinde incelenerek hazırlanacak tespit tutanağı çerçevesinde; işletmenin mevcut belgesi iptal edilebileceği gibi birden fazla çevre lisans konusu olan tesislerde de fiziksel şartları kaybolan lisans konusu, işletme sahibi talebiyle e-izin sistemi üzerinden lisans konusu çıkarma başvurusu yapılabilecektir. Diğer taraftan, tesiste meydana gelen yangına ilişkin soruşturma ve raporlarda yangının işletmeci tarafından kasten çıkarıldığı tespit olunursa mevcut belgesi iptal edilecek ve bu işletmelerin üç yıl süreyle tekrar başvuruda bulunamayacakları hükme bağlanmıştır.
5. Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik gereği Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yer alan inşaat ve yıkıntı atıkları geri kazanım tesislerine Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde "Tehlikeli / Tehlikesiz Atık Geri Kazanım" konulu çevre lisansı alma şartı getirilmiştir.
6. Mülga Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği kapsamında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden izin belgesi alarak faaliyet gösteren tehlikesiz atık toplama ayırma tesislerinin teknik özellikleri yeniden düzenlenmiş ve diğer atık işleme tesislerinde olduğu gibi bu tesisler de Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamına alınmıştır. Bu tesisler "Toplama Ayırma" konulu çevre lisansına ilişkin başvuruda bulunacaktır. Mevcut izin belgesi olan tehlikesiz atık toplama ayırma tesisleri, belgelerinin geçerlilik süreleri sonuna kadar Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik Geçici Madde-1 kapsamında faaliyetlerine devam edebileceklerdir. 9 Ekim 2021 tarihi itibarı ile başvuruda bulunmuş ancak izin belgesi düzenlenmemiş tesislerin süreçleri Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecektir.