15/4/2004 tarihli ve 25434 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zamları ile Özel Hizmet Tazminatı ve Diğer Tazminatlara İlişkin 6/2/2004 tarihli ve 2004/6996 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının uygulanması sırasında ortaya çıkması muhtemel tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.
2004/6996 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli I sayılı Cetvel İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zamlarını; II sayılı Cetvel Özel Hizmet Tazminatını; III sayılı Cetvel ise Diğer Tazminatları kapsamaktadır.
A- I SAYILI CETVELE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
1- Kararın 4 üncü maddesinin (B) bendinde "Bu Karar kapsamına dahil personelin ödemeye esas alınacak İş Güçlüğü Zammı, kadro unvanlarının I sayılı Cetvelde yer alıp almadığına bakılmaksızın (500) puandan az olamaz (İlave olarak verilen İş Güçlüğü Zammı puanları hariç)." hükmü yer almaktadır.
Bu hükmün amacı, kadro (görev) unvanları I sayılı Cetvelin bölümlerinin sıra ve dip notlarında bulunsun ya da bulunmasın, bu Karar kapsamına dahil personele kadro veya görevlerinin karşılığı olarak verilebilecek "asli" nitelikteki İş Güçlüğü Zammı puanlarının "asgari" sınırını tespit etmektir.
Buna göre, I sayılı Cetvelin bölümlerinin sıra veya dip notlarında kadro (görev) unvanları sayılanlar ile sayılmayanlardan, sadece tek bir iş güçlüğü zammından faydalananların bu zamlarının (500) puandan az olmaması, az olanların bu puanlara yükseltilmesi; birden fazla iş güçlüğü zammı alanların "ilave" nitelikteki puanlarının ise, bu "asgari" sınır hesaplamasında dikkate alınmadan "ayrıca" ödenmesi gerekmektedir.
2- Bu Cetvel esas itibarıyla tüm kurumlardaki ortak unvanlar dikkate alınarak hazırlanmış olmakla beraber, bazı kurumların veya bu kurumlardaki bazı görevlerin özellikleri dikkate alınarak kurumsal (özel) listeler düzenlenmiştir. Kurumsal (özel) listelerdeki zamların, unvanlar benzer olsa dahi başka kuruluşlardaki görevlilere uygulanmasına imkan bulunmamaktadır.
3- Kararın 4 üncü maddesinin (D) bendi uyarınca, asli görevleri yanında kendilerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesine göre "ikinci görev" verilenlere, her iki göreve ait aynı cins zamlardan miktarı fazla olanlar ile farklı cinsteki zamlar ödenecektir.
4- Karara ekli I sayılı Cetvelin (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümünün 15 inci sırası "Bilgi İşlem" ile ilgili işlerde çalışanlar için düzenlenmiş olup, bu sırada sayılan personele 15 inci sıra ile Dip Not 3/a ve c sıralarında sayılan zamlar verilebilecektir.
Ancak, BİM Müdürü ve BİM Şube Müdürü ile BİM Müdür Yardımcılarına söz konusu zamların ödenebilmesi için, usulüne göre oluşturulmuş Bilgi İşlem Merkezlerinin kurulmuş olması şartı aranacaktır. Bilgi İşlem Merkezi niteliği taşımayan diğer müdürlüklerde, bilgisayar kullanılsa dahi, Müdür ve Müdür Yardımcılarına söz konusu zamlar ödenmeyecektir.
5- Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenlerine 16 ncı sıradan iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı ile yine Dip Not 3/b sırasından ek temininde güçlük zammı, 3/c sırasından ise iş riski zammı verilmesi öngörülmüştür. Bu zamların ödenebilmesi için söz konusu personelin, kadrolarının gerektirdiği işlerde (bilgisayar, kelime işlem makinası, daktilo gibi araçları kullanarak veri hazırlama ve yazım işlerinde) fiilen çalışmaları gerekmektedir. Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosunda bulunmakla birlikte Memur, Sekreter gibi farklı işlerde görev yapan personele ise söz konusu sıralardan ödeme yapılmayacaktır.
6- Karara ekli l sayılı Cetvelin (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümünün Dip Not 3/d sırasında, 15/c, d ve e sıralan ile 16 ncı sırada sayılanlardan, aynı görevi yapmaya devam eden Uzman, Uzman Yardımcısı, Şef ve Amirlerine de belirtilen sıralar ile dip notun (a), (b) ve (c) sıralarında sayılan puanların verilebileceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.
Bu hüküm uyarınca, sadece "uzman, uzman yardımcısı, şef ve amir" kadrolarında bulunanlara, daha önce anılan sıralarda belirtilen "çözümleyici, programcı, çözümleyici yardımcısı, programcı yardımcısı, bilgisayar işletmeni ve veri hazırlama ve kontrol işletmeni" kadrolarında bulunmuş olmaları ve halen aynı görevleri yapmaya devam etmeleri şartıyla, söz konusu puanlar verilebilecektir.
7- 98/10548 sayılı Karara ekli I sayılı Cetvelin (A) Bölümünün Dip Not 3 üncü sırasında yer alan "kadroları Genel İdare Hizmetleri Sınıfında bulunan Şef ve daha alt düzeydeki personele (Şef, Memur, Daktilograf, Veznedar, v.b) "kadrolarının karşılığı" olarak ödenen iş güçlüğü zamlarına ilaveten, hafızalı ve en az 10 inçlik ekranlı kelime-işlem makinesi veya bu makinenin işlevlerini ifa edecek tarzda olmak şartıyla bilgisayar kullanmaları karşılığında, her makine için bir kişi olmak üzere ayrıca (700) puana kadar iş güçlüğü zammı verilebileceğine" ilişkin hükme, 2004/6996 sayılı Kararda yer verilmediğinden söz konusu ödemenin yapılmaması gerekmektedir.