657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve aynı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara, 2006 yılında ne miktarda zam ve tazminat verileceğine dair 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar” (bundan sonra “Karar” olarak adlandırılacaktır) ve eki cetveller 5/5/2006 tarihli ve 26159 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmış olup söz konusu Kararının uygulanması sırasında ortaya çıkması muhtemel tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.
A- Cetvellerin Kontrol, Onay ve Dağıtımına İlişkin Açıklamalar
1- Kararın 5 inci maddesinde yer alan hükümlere göre, her kurum I, II ve III sayılı cetvelleri ayrı ayrı ve bölümler halinde bu Tebliğe ekli formlara uygun şekilde üç nüsha olarak düzenleyip, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile birlikler tarafından hazırlananlar, il özel idarelerinde Vali, belediyelerde Belediye Başkanı tarafından onaylandıktan sonra Valiliklere; kamu iktisadi teşebbüsleri tarafından hazırlananlar, ilgili Bakan tarafından onaylandıktan sonra Devlet Personel Başkanlığına; bakanlıklar, mahalli idareler ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile üniversiteler tarafından hazırlananlar, strateji geliştirme başkanlığına/daire başkanlığına/müdürlüğüne veya mali hizmetlerin yürütüldüğü birime kontrol edilmek üzere gönderecektir. Kontrol işlemleri, Kararın Resmi Gazetede yayımlandığı 5/5/2006 tarihinden itibaren 1 ay içinde tamamlanacaktır.
2- Bakanlıklar, mahalli idareler ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerde, strateji geliştirme başkanlığı/daire başkanlığı/müdürlüğü veya mali hizmetlerin yürütüldüğü birim tarafından yapılan kontrol sonucunda uygun görülen ana cetveller, üst yönetici tarafından en geç 5 iş günü içinde onaylanarak uygulamaya konulacaktır.
3- Üç nüsha olarak düzenlenip kontrol edilen cetvellerden bir nüshası kontrolü yapan kurumda/birimde kalacak, iki nüshası kontrolü yapılan kuruma/birime verilecektir.
4- Kurumlar, serbest kadro üzerinden kontrol ettirdikleri ana cetvelleri esas alarak; kurumun teşkilat yapısına göre birimlerin, bölgelerin, illerin ve ilçelerin personel durumunu (sınıf, kadro, sayı, kariyer ve dereceler itibarıyla) göz önünde tutarak her birim, bölge, il ve ilçe için ayrı ayrı dağılım listeleri düzenleyecektir. Dağılım listelerinde, büyük proje için ek özel hizmet tazminatından yararlanacak personel, her birim, bölge, il ve ilçe itibarıyla unvan ve sayı bazında ayrıca belirtilecektir.
5- Bakanlıklar, mahalli idareler ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerin, her birim, bölge, il ve ilçe için ayrı ayrı düzenlenen dağılım listeleri, strateji geliştirme başkanlığı/daire başkanlığı/müdürlüğü veya mali hizmetlerin yürütüldüğü birim tarafından 10 iş günü içinde ayrıca kontrol edilecektir.
6- Dağılım listeleri, kontrol edilen ana cetveller ile birlikte teşkilat yapılarına uygun olarak birimlerine, bölgelerine, il ve ilçelere, ilgili muhasebe birimlerine, ilgisine göre Sayıştay Başkanlığına veya Yüksek Denetleme Kuruluna kontrol veya onay işlemlerinin tamamlanmasından itibaren 1 ay içinde gönderilecektir.
7- Kontrol Cetvelleri Karara ekli I, II ve III sayılı cetvellerdeki bölümlere uygun olarak düzenlenecek, diğer bir ifade ile I sayılı Cetvelin (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümü, (B) Teknik Hizmetler Bölümü, (C) Sağlık Hizmetleri Bölümü ..., II Sayılı Cetvelin (A) Üst Yönetim ve Genel İdare Hizmetleri Bölümü, (B) Denetim Hizmetleri Bölümü, (E) Teknik Hizmetler Bölümü, (F) Sağlık Hizmetleri Bölümü ..., III Sayılı Cetvelin “A. Eğitim Öğretim Tazminatı”, “B. Din Hizmetleri Tazminatı” …., şeklinde sıraya uygun olarak cetvellerde yer alacak, her personel zam ve tazminat aldığı bölümde, yine o bölümün içindeki sıraya uygun olarak gösterilecektir. Her bölümün sonunda bölüm toplamı alınacak, sonra takip eden bölüme geçilecektir.
8- Kontrol işlemi serbest kadro (dolu ve boş kadro toplamı) üzerinden ve yılda bir defa yapılacak, yeni ihdas edilen kadrolar hariç, yıl içindeki değişiklikler kontrole tabi tutulmayacaktır.
9- I sayılı Cetvelin bölümler itibarıyla kontrol edilen serbest ve dolu kadro sayılarının nihai toplamı, II ve III sayılı cetveller itibarıyla kontrol edilen serbest ve dolu kadro sayılarının nihai toplamına eşit olacaktır. Diğer bir ifadeyle, “I sayılı Cetveldeki serbest kadro toplamı = II ve III sayılı cetvellerdeki serbest kadro toplamı” ile “I sayılı Cetveldeki dolu kadro toplamı = II ve III Sayılı Cetvellerdeki dolu kadro toplamı” denklikleri sağlanacaktır.