2/6/2005 tarihli ve 25833 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik ile Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerinin Perakende Satışlarında Fiili Üst Isıl Değerin Uygulanması Hakkında Tebliğin başlığı, "Doğal Gazın Faturalandırmaya Esas Satış Miktarının Tespiti ve Faturalandırılmasına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" olarak değiştirilmiştir.
Amaç ve kapsam
Bu Tebliğ, doğal gazın faturalandırmaya esas satış miktarının tespiti ve faturalandırılmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
Bu Tebliğ, 26 Eylül 2002 tarihli ve 24888 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinin 7 nci maddesi ile 3 Kasım 2002 tarihli ve 24925 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu tebliğde geçen;
1 - Fiili üst ısıl değer: Doğal gazın ilgili tahakkuk dönemi içindeki her gün için tespit edilen üst ısıl değerlerinin o tahakkuk dönemi için hesaplanan metreküp cinsinden hacimsel akış ağırlıklı ortalamasını,
2) Metreküp (m3): 1,01325 bar mutlak basınç ve 15°C sıcaklıkta bir metre küp hacim kaplayan doğal gaz miktarını,
3) Müşteri; Serbest veya serbest olmayan tüketiciyi,
4) Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’na dayanılarak çıkarılan Yönetmeliği,
5) Ön ödemeli sayaç: Abonenin bedelini daha önceden ödediği miktarda doğal gaz kullanımına imkan veren, Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği’ne tabi ve dağıtım şirketinin sistemine uyum sağlayan sayacı,
6) Sayaç: Müşterilerin doğal gaz tüketimini ölçmeye esas Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğine tabi cihazı,
7 - Tahakkuk dönemi: Mekanik sayaçlar için faturalandırma dönemini,
ifade eder.
Birim çevirmeleri
Doğal gaz piyasasında faaliyette bulunan tüm tüzel kişiler işlem yaptıkları doğal gaz miktarını enerji bazında gösterir. Doğal gaz miktarının enerji bazında hesaplanması için;
1 Kalori=4,184 Joule (thermochemical calorie)
1 kWh=3.600.000 joule
kullanımıyla, 9155 kcal/m3 üst ısıl değer esas alınarak
1m3= 10.64 kWh
kullanılır.
Perakende satış fiyatı
Perakende satış fiyatı; birim doğal gaz alım fiyatı, birim hizmet ve amortisman bedelleri ile diğer faktörlerden oluşur.
Dağıtım şirketi, perakende satış tarifesindeki fiyatları, enerji (kWh) ve 9155 kcal/m3 üst ısıl değeri esas alarak hacim (m3) bazında gösterir.
Tarifelerde; YTL gösterimde, kWh bazındaki fiyatlar virgülden sonra sekiz hane, m3 bazındaki fiyatlar ise virgülden sonra altı hane alınır. KWh için yuvarlama yapılırken virgülden sonraki dokuzuncu hanedeki rakam beş ve üzeri ise sekizinci hanedeki rakam bir üst değere yuvarlanır; beşin altında ise dikkate alınmaz. Metreküp (m3) bazındaki fiyatlar için yuvarlama yapılırken virgülden sonraki yedinci hanedeki rakam beş ve üzeri ise altıncı hanedeki rakam bir üst değere yuvarlanır; beşin altında ise dikkate alınmaz. TL ile gösterimlerde YTL olarak belirtilen fiyatlar 1.000.000 ile çarpılır.
Perakende satış fiyatının (f) enerji bazından (YTL/kWh) hacim bazına (YTL/m3) çevrilmesinde doğal gazın referans üst ısıl değeri olarak 9155 kcal/m3 esas alınır ve hacim bazındaki fiyat aşağıdaki formüle göre hesaplanır.
fs = f X 10,64 kWh/ m3
Burada,
fs : 9155 kcal/ m3 üst ısıl değere baz perakende satış fiyatı (YTL/m3),
f : Perakende satış fiyatıdır (YTL/kWh).
Üst Isıl Değer
Üst ısıl değer; doğal gazın içeriğinde bulunan hidrokarbonların (metan, etan, propan, bütan, pentan ve yüksek hidrokarbonlar) ve varsa diğer bileşenlerin (azot, karbondioksit, oksijen) kimyasal birleşim yüzdeleri dikkate alınarak ISO 6976 standartına göre hesaplanır. Bu bileşenler dağıtım şebekesine girişte gaz kromotograf vasıtasıyla ölçülür.