Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
1959314
Kurum:
Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi:
08.08.2017
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
08.08.2017
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı :22789349-010.07.01-E.1959314
Konu :Talimat
81 İL VALİLİĞİNE
(İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü)
Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan "Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde Kurulan Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi’ne Bilimsel Çalışma Amacıyla Getirilecek Tahıl Pas Hastalığı ( spp.) Türleri ile Puccinia Bulaşık Bitki, Bitki Parçaları ve Pas Örneklerinin Ülkeye Girişi, Kontrolü ve İzlemesine İlişkin Talimat" ekte gönderilmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Amaç
Bu Talimatın amacı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde kurulan Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi’ne bilimsel çalışma amacıyla getirilecek Tahıl Pas Hastalığı (Puccinia spp.) türleri ile bulaşık bitki, bitki parçaları (yaprak, sap vb.) ve pas örneklerinin ülkeye girişi, kontrolü ve izlemesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Bu Talimat, Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi’ne bilimsel çalışma amacıyla yurtdışından getirilecek olan Tahıl Pas Hastalığı (Puccinia spp.) türleri ile bulaşık bitki, bitki parçaları (yaprak, sap vb.) ve pas örneklerinin ülkeye girişi, kontrolü ve izlemesine ilişkin iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
Bu Talimat, 2014/59 no’lu Bilimsel Çalışma, Deneme ve Çeşit Islahı Amacıyla Bitki, Bitkisel Ürün ve Diğer Maddeler ile Zararlı Organizmaların Ülkeye Girişi ve/veya Ülke İçinde Dolaşımı Hakkında Tebliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Talimatta geçen,
Genel Müdürlük: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,
Müdürlük: İzmir Zirai Karantina Müdürlüğünü,
Faaliyetten sorumlu kurum: Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezini,
Materyal: Tahıl Pas Hastalığı (Puccinia spp.) türleri ile bulaşık bitki, bitki parçaları (yaprak, sap vb.) ve pas örneklerini,
Faaliyet: Bilimsel çalışma amacıyla yapılan çalışmaları, ifade eder.
Başvuru, ülkeye giriş, kontrol ve izleme esasları
(1) Materyalin ülkeye girişini yapmak isteyen faaliyetten sorumlu kurum, her bir giriş için bu Talimatın Ek-1’indeki formu doldurarak Genel Müdürlüğe müracaat eder.
(2) Faaliyetin yapılacağı yerlerin karantina tedbirleri açısından uygunluğuna ilişkin kontrol, giriş başvurusu yapılan Genel Müdürlük tarafından bu Talimatın Ek-2’sinde yer alan kontrol formuna göre yılda bir kez yapılır veya yaptırılır. Faaliyetin yapılacağı yerlerle ilgili yıllık onay verildikten sonra, Genel Müdürlük tarafından her bir giriş için hologram numaralı “Yetki Belgesi” düzenlenerek faaliyetten sorumlu kuruma ve bir örneği Müdürlüğe gönderilir.
(3) Faaliyetten sorumlu kurum tarafından faaliyetin başlangıcından en az 1(bir) hafta önce Müdürlüğe, ülkeye girişi yapılmak istenen materyale ait yetki belgesinin hologram numarası, ülkeye geliş tarihi, giriş gümrüğü ve faaliyetin başlangıç tarihi hakkındaki bilgilerin yer aldığı bir dilekçeyle başvuruda bulunulur.
(4) Girişi yapılmak istenen materyal taşınma esnasında parçalanmayacak, açılmayacak tarzda sağlam, özel hazırlanmış ambalaj içerisinde olmalı ve materyalin ambalajı üzerine bu Talimatın Ek-3’ünde yer alan etiket yapıştırılmalıdır.
(5) Müdürlükte görevli inspektör tarafından girişi yapılmak istenen materyale ilişkin resmi kontrol sonucunun uygun olması durumunda ilgili Gümrük Müdürlüğüne “Uygunluk Yazısı” gönderilir. Materyalin ülkeye girişinden faaliyet alanına kadar intikali, Müdürlük inspektörü ve faaliyetten sorumlu kurum personeli nezaretinde sağlanır ve girişine izin verilen materyal faaliyetten sorumlu kurumdaki özel ortamında inspektör nezaretinde açılır.
(6) Faaliyetlerin kontrol ve izlemesinden sorumlu Müdürlükte görevli en az 2 teknik eleman tarafından Ek-4’deki forma göre faaliyet süresince uygun zamanlarda kontroller gerçekleştirilir. Faaliyetin sonlandırılması halinde Ek-5’de yer alan form düzenlenir. Düzenlenen tüm formlar Genel Müdürlüğe gönderilir.