Müsteşarlık: Hazine Müsteşarlığını,
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin (Sürüm: 2)
No.: 2008/1
Kurum: Hazine Müsteşarlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 08.07.2008
Son Değişiklik Tarihi: 05.11.2008
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 05.11.2008
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı, 29/1/2004 tarih ve 5084 sayılı "Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"da yer alan enerji desteğinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Tebliğde geçen;
Kanun: 12/5/2005 tarih ve 5350 sayılı, 26/12/2006 tarih ve 5568 sayılı ve 28/03/2007 tarih ve 5615 sayılı Kanunlar ile değişik 29/1/2004 tarih 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu,
Komisyon: Enerji Desteği uygulamasını yürütmek üzere kurulan Enerji Desteği Komisyonunu,
Prim ve hizmet belgesi: SSK Aylık Prim ve Hizmet Belgesini,
OSB: Organize Sanayi Bölgelerini,
TTSG: Türkiye Ticaret Sicili Gazetesini,
ifade eder.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ, Kanunun 2 nci maddesi ile belirlenen Ek 1 ve Ek 2’de yer alan illerde bulunan ve 5084 ve 5350 sayılı Kanunlar uyarınca enerji desteğinden yararlanan işletmelerin 2007 yılı Mayıs ayı öncesi ve sonrası dönemi ile bu illerde veya Gökçeada ve Bozcaada’da bulunan işletmelerin 5615 sayılı Kanun uyarınca 2007 yılı Mayıs ayı ve sonrası dönemi için enerji desteği uygulamasını kapsamaktadır.
(2) Ek 1 ve Ek 2’de yer alan liste kapsamı illerin fert başına GSYİH tutarları ve sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması değişse dahi kapsamda bir değişiklik yapılamaz.
Yararlanma şartları
(1) Ek 1 ve Ek 2’deki illerde bulunan 5615 sayılı Kanun uyarınca enerji desteğinden yararlanacak işletmeler ile Gökçeada ve Bozcaada’da bulunan işletmelerin, 2007 yılı Mayıs ayı ve sonrası dönemde enerji desteği uygulamasından yararlanabilmesi için;
a) Hayvancılık (su ürünleri yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil), organik ve biyoteknolojik tarım, kültür mantarı yetiştiriciliği ve kompostu, seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu ile imalât sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında faaliyet göstermeleri,
b) Fiilen ve sürekli olarak asgari 10 işçi çalıştırmaları,
gerekmektedir.
Uygulama esasları
(1) Enerji desteği uygulamasının yürütülebilmesini teminen Vali veya Vali tarafından tayin edilen Vali yardımcılarından birisinin başkanlığında il düzeyinde bir "Enerji Desteği Komisyonu" kurulur. Komisyona, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı (Vergi Dairesi), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. veya elektrik dağıtım şirketlerinden ve varsa OSB’den birer temsilci katılır.
(2) Komisyonun sağlıklı olarak çalışabilmesini teminen, Komisyonda görev verilen kurum ve kuruluşların hangi düzeyde temsil edileceği Valilik tarafından belirlenir. Komisyonun sekreterya hizmetleri Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünce yürütülür.
(3) Komisyon ayda en az bir kez toplanır. Komisyonca, ilde bulunan işletmelere ait ilk kez uygulanacak enerji desteği talepleri ile destekten yararlanılmaya başlanıldıktan sonraki müracaatlara ilişkin talepler aylık dönemler halinde değerlendirilir. Komisyon, işletmelerin enerji desteğine yönelik müracaatlarında yer alan beyanlar ile Kanun kapsamında yer alan diğer desteklere yönelik beyanların uyumlu olup olmadığını da gözetir. Komisyonda bulunan kurum temsilcileri kendi görev alanlarına giren bilgilerin doğruluğundan sorumludur.
(4) Tebliğ kapsamında enerji desteğinden yararlanacak tesisler ile, bu tesislerin destekten hangi oranda yararlanacakları Komisyonca tespit edilir. Enerji desteği uygulamasının başlamasından sonra işletmelerin, her ay destek kapsamında olan tesisteki elektrik tüketim miktarı ve kullanım bedelini gösteren fatura aslı, fatura bedelinin ödendiğini gösteren belge ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü onaylı prim ve hizmet belgeleri Komisyona iletilir. Komisyon, işletmelerin taleplerini değerlendirmenin yanı sıra, enerji desteğinden yararlanan işletmelerin prim ve hizmet belgeleri değişimlerini de kontrol eder.
(5) Komisyon gerekli görülen hallerde işletmelerde yerinde inceleme yapmaya yetkilidir.
Müracaat usul ve esasları
(1) Enerji desteğinden yararlanılabilmesi için, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne ilk kez yapılacak müracaatlarda aşağıdaki bilgi ve belgeler aranır.
a) Firmayı temsil ve ilzama yetkili firma temsilcisi/temsilcileri tarafından imzalanmış dilekçe,
b) EK-3’deki örneğe uygun olarak hazırlanmış Bilgi Formu,
c) Yeni kurulan işletmeler için şirket kuruluşuna yönelik TTSG, faaliyette olanlar için kuruluşu ile nihai durumu gösterir TTSG,
d) EK-4’teki örneğe uygun olarak hazırlanmış taahhütname,
e) Mevcut işletmeler için Ek 1’de bulunan illerde 1/10/2003 tarihinden önceki, Ek 2’de bulunan illerde 1/1/2005 tarihinden önceki, Gökçeada ve Bozcaada’da 1/4/2005 tarihinden önceki en son prim ve hizmet belgesi,