ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin (Sürüm: 2)
Kurum: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 07.01.2021
Son Değişiklik Tarihi: 27.11.2024
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 27.11.2024
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Tebliğin amacı; 5/12/2008 tarihli ve 27075 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında; enerji kimlik belgesi düzenleyen uzmanlara ve eğiticilere verilecek olan eğitimler ile bunların denetimine dair usul ve esasları belirlemektir.
(1) Bu Tebliğ, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 97 nci ve 107 nci maddeleri ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin 26/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığını,
b) Eğitici kuruluş: Bünyesinde en az 2 adet enerji kimlik belgesi uzmanı eğiticisi bulunduran, üniversitelerin mimarlık, inşaat mühendisliği, makina mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ile 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında bina sektöründe yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerini,
c) EKB: Enerji kimlik belgesini,
ç) EKB uzmanı: Enerji kimlik belgesi düzenleyecek uzmanı,
d) EKB uzmanı eğiticisi: Enerji kimlik belgesi düzenleyecek uzmanlara eğitim vermek üzere, Bakanlık tarafından yetki belgesi verilmiş olan EKB uzmanı eğiticilerini,
e) Genel Müdürlük: Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünü,
f) İl müdürlüğü denetçileri: İl müdürlüklerinde EKB ile ilgili denetimler yapan denetçileri,
g) Yönetmelik: Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
EKB Uzmanı Eğiticileri, EKB Uzmanları ve Eğitici Kuruluşlar
EKB uzmanı eğiticileri ve EKB uzmanları
(1) EKB uzmanı ve eğiticilerinin; elektrik mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi, inşaat mühendisi, makina mühendisi veya mimar olmaları şarttır.
(2) Eğitime katılan EKB uzmanı adayları EK-1’de yer alan kayıt formunu eksiksiz olarak doldurup, kayıt formu ve beraberinde istenilen belgelerle eğitici kuruluşa başvurur.
(3) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan EKB uzmanları görevli olduğu kamu kurum ve kuruluşu nezdinde EKB hazırlayabilir, Bakanlık veya valilik tarafından görevlendirilmeleri halinde diğer kurum ve kuruluşlara ait EKB hazırlama ile ilgili işleri de yürütebilirler.
(4) EKB uzmanı eğitici eğitimleri Bakanlık tarafından verilir.
(5) Eğitime katılan EKB uzmanı eğitici adaylar, EK-2’de yer alan kayıt formunu eksiksiz olarak doldurup; kayıt formu beraberinde istenen belgeler ve Bakanlıkça belirlenen yetkilendirme belgesi ücretinin Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi tahsilat hesabına yatırıldığına dair dekont ile birlikte Bakanlığa başvurur.
(6) EKB uzmanı eğitici adayları; Bakanlıkça belirlenen teorik ve uygulamalı eğitimi aldıktan sonra yazılı sınavda başarılı olmaları halinde EKB uzmanı eğiticisi olmaya hak kazanırlar. EKB uzmanı eğiticisi olmaya hak kazanan mühendis ve mimarlar aynı zamanda EKB uzmanı olarak da çalışabilirler.
(7) EKB uzmanı adayları; eğitici kuruluş tarafından teorik ve uygulamalı eğitimi aldıktan sonra yazılı sınavda başarılı olmaları halinde EKB uzmanı olmaya hak kazanırlar.
(8) EKB uzmanı eğiticileri, EKB uzmanı eğitimlerini Bakanlıkça belirlenen kapsam, esas ve program dâhilinde eksiksiz olarak verir.
(9) EKB uzmanı ve EKB uzmanı eğiticisi olma yeterliliğini kaybedenlerin bu konudaki yetkileri iptal edilir.
(10) Genel Müdürlüğün Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanlığında en az bir yıl çalışmış eğitimlerde görev alan, birinci fıkrada belirtilen bölümlerden mezun olan personel EKB uzmanı eğiticisi olmaya hak kazanır.
(11) Bakanlık tarafından düzenlenen eğitime katılan ve birinci fıkrada belirtilen bölümlerden mezun olan Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı personeli EKB uzmanı olmaya hak kazanır.
Eğitici kuruluşlar
(1) Eğitici kuruluş yetkisi almak üzere, üniversitelerin elektrik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, inşaat mühendisliği, makina mühendisliği ve mimarlık bölümleri, Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve 5627 sayılı Kanun kapsamında bina sektöründe yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketleri başvuruda bulunabilir.
(2) Eğitici kuruluş yetkisi için başvuracak kuruluşların bünyesinde en az 2 adet EKB uzmanı eğiticisi bulunması şarttır.
(3) Eğitici kuruluş, Bakanlıkça belirlenen yetkilendirme belgesi ücretinin Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi tahsilat hesabına yatırıldığına dair dekont ile EK-3’te bulunan eğitici kuruluş başvuru formunu eksiksiz doldurarak Bakanlığa başvurur.