ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Ekonomi Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 09.01.2014
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Amaç ve kapsam
(1) Bu Tebliğin amacı, 5/12/2013 tarihli ve 2013/5724 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Etilen Glikol (etandiol) İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca, etilen glikol (etandiol) ithalatında açılan tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru, dağıtım ve kullanım usul ve esaslarını düzenlemektir.
(1) Bu Tebliğ, 5/12/2013 tarihli ve 2013/5724 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Etilen Glikol İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar ile 14/4/2010 tarihli ve 2010/339 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karara dayanılarak hazırlanmıştır.
Tarife kontenjanı başvuruları ve dağıtımı
(1) 5/12/2013 tarihli ve 2013/5724 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Etilen Glikol İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca, 2905.31.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonlu (G.T.İ.P) Etilen Glikol ithalatında açılan 200.000 tonluk tarife kontenjanının dağıtımı, tarife kontenjanı konusu etilen glikol maddesini üreten veya üretiminde hammadde olarak kullanan sanayicilere yapılır.
(2) Tarife kontenjanından faydalanabilmek için, sanayicilerin bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren on gün içerisinde, ek-1’de belirtilen belge ve bilgileri tam ve eksiksiz olarak düzenleyerek Ekonomi Bakanlığına (İthalat Genel Müdürlüğü) müracaat etmeleri zorunlu olup, başvuruların değerlendirilmesinde, Ekonomi Bakanlığı genel evrak kayıt tarihi ve kayıt numarası esas alınacaktır.
(3) Başvurulara ilişkin olarak ihtiyaç duyulması halinde Ekonomi Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) ek-1’de yer alan belge ve bilgiler ile ilgili olarak firmadan ve/veya bu belgeleri düzenleyen kişi, kurum ve kuruluşlardan ek veya açıklayıcı belge ve bilgi talep edilebilir.
(4) Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, açılmış olan tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması durumunda talepler tam olarak karşılanır.
(5) Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının açılan tarife kontenjanı miktarından daha fazla olması durumunda ise dağıtım, geçerli başvuru sayısı, toplam talep miktarı, üretim kapasitesi, üretim miktarı, tüketim miktarı, satın alımlar ve/veya ithalat performansı çerçevesinde gerçekleştirilir.
(6) Dağıtılan toplam tarife kontenjanı miktarının, açılan tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması halinde, artan miktarın dağıtımı Ekonomi Bakanlığınca çıkarılacak yeni bir tebliğ ile yapılabilir.
İthal lisansı düzenlenmesi
(1) Bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılan tarife kontenjanı dağıtımı sonucunda oluşan tahsisat hakkı dikkate alınarak, 2905.31.00.00.00 G.T.İ.P’inde yer alan etilen glikol için Ekonomi Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) ithal lisansı düzenlenir.
(2) İthal lisansı, bir tanesi tarife kontenjanı tahsisi yapılan firmaya verilmek üzere (firma nüshası) ve bir tanesi de Ekonomi Bakanlığında kalmak üzere (Bakanlık nüshası) iki nüsha olarak düzenlenir.
İthal lisansı geçerlilik süresi
(1) Bu Tebliğ çerçevesinde yapılacak ithalat için Ekonomi Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenen ithal lisansları, 31/12/2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) geçerli olup bu süre uzatılmaz.
Gümrük beyannamesinin tescili
(1) Bu Tebliğ kapsamında ithal edilecek ürünlere ilişkin gümrük beyannamelerinin, ithal lisansının geçerlilik süresi içinde tescil edilmiş olması şarttır.
İthal lisansı devri
(1) İthal lisansı kapsamındaki ithalatın, ithal lisansı sahibi firma tarafından yapılması zorunludur. İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemez.
Gümrük idaresince yapılacak işlemler
(1) İthal lisansı kapsamında yapılan ithalata ilişkin gerekli düşümler ilgili gümrük idaresi tarafından ithal lisansının firma nüshasının arka yüzüne işlenerek imza ve mühür altına alınır. Bu sayfada yer kalmaması halinde ise yeni sayfa ilave edilerek ilave edilen sayfa adedi ithal lisansı firma nüshasının aslına derç edilerek imza ve mühür altına alınır.
İthal lisansının zayii
(1) İthal lisanslarının kaybolması, kullanılamaz hale gelmesi ve bu duruma ilişkin gazete ilanı ve/veya bu hususu belgelendiren ilgili belgeler ile başvurulması halinde, Ekonomi Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) üzerine “Zayi olmasından dolayı yeniden düzenlenmiştir” şeklinde şerh düşülerek, ithal lisansının kullanılmamış olan kısmı için yeni ithal lisansı düzenlenebilir.
(2) Lisansın zayi olması durumunda yapılan işlemler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına (Gümrükler Genel Müdürlüğü) ve firmaya Ekonomi Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) bildirilir.