Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Sayı : E-71037622-325.99-5237795
Konu : Ev Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Değişikliğine Dair Yönetmeliğin Uygulama Talimatı
DAĞITIM YERLERİNE
Bilindiği üzere 06.04.2022 tarihli ve 31801 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ev ve Süs Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, Ev Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik hükümlerinin uygulamasında aşağıda yer alan talimatlar dikkate alınarak iş ve işlemlerin yürütülmesi gerekmektedir.
1- Kapsam:
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar için yerel yönetimler tarafından açılan bakımevleri ile hiçbir kazanç ve menfaat sağlamamak kaydıyla sadece insanî ve vicdanî amaçlarla sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda öngörülen şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin açacağı bakımevlerini kapsamaz.
Bu suretle, sahipsiz hayvanlar için açılan bakımevlerine/rehabilitasyon merkezlerine dair Ev Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre bir işlem tesis edilmemelidir.
Arıları, kümes hayvanlarını, süs balıkları dışındaki balıkları, sarı ve kırmızı yanaklı su kaplumbağalarını, timsah ve karayılanları ile üretimi, sahiplendirilmesi, ülkemize girişi ve satışı yasak hayvan türlerini, yalnız gerçek veya tüzel kişilikçe kendi ihtiyacı için üretilen veya bulundurulan ve ticarete konu edilmeyen ev hayvanlarını kapsamaz.
2. Kuruluş İzni:
İş yeri açmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin Yönetmeliğin 5 inci maddesinde kuruluş izni için talep edilen bilgi ve belgelerle İl Müdürlüğüne başvurmasından sonra, ilgili şube müdürlüğünce evraklar
10 (on) iş günü içerisinde incelenir. Başvurunun uygun bulunması halinde iş yerinin mahallinde uygunluğunu tespit etmek üzere Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri/Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğünde görevli en az 2 (iki) veteriner hekimden oluşan Yer Seçim Komisyonu oluşturulur.
Yer seçim komisyonu üyeleri, kurulmak istenen iş yerlerinin hayvan refahı yönünden uygun olup olmadığı ile hayvan ve insan sağlığına zarar verip vermeyeceği yönünden değerlendirme yaparak uygun bulunan yerlere uygunluğu belirten bir tutanak tanzim etmesi halinde, İl Müdürlüğünce Yönetmelik Ek-2 sinde yer alan Kuruluş İzni verilecektir.
İş yerlerine uygunluk raporu düzenlenirken Yönetmeliğin 7 nci maddesinin (a,b,c,d,e,f,g,m) bentleri hükümleri ile 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümleri aranır.
İş yerinin bitişiğinde gıda imalat işletmesi olması halinde iş yeri sahibinden gerekli tedbirleri aldığına dair yazılı beyan alınır.
Kuruluş izni, barınma ve satış yerleri için 3 (üç) ay, eğitim ve üretim yerlerinde ise altı (6) ay süre ile geçerlidir. Bu süre içerisinde kuruluşunu tamamlayamayan iş yerlerine, İl Müdürlüklerine kuruluş izninin süresi bitmeden yazılı başvuru yapmaları ve başvurularının uygun görülmesi halinde il müdürlüğünce aynı miktarda ilave süre verilebilir.
İlave sürenin bitiminde süre uzatımı yapılmaz. Çalışma izni için başvuru yapılmaması halinde işlemleri sonlandırılır.
3. Çalışma İzni:
Kuruluşunu tamamlamış iş yerleri Yönetmeliğin 6/1 maddesinde belirtilen belgeler ile İl Müdürlüğüne başvuru yapmaları halinde, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri/Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğünce belgeler 10 (on) iş günü içerisinde incelenir. Başvurunun uygun olarak değerlendirilmesi halinde Yönetmeliğin Ek-3 ünde yer alan İş yeri Açma Raporu düzenlenir.
İş yerlerinde Bakanlığımızdan ruhsatlı muayenehane, poliklinik veya hayvan hastanelerinde çalışan veteriner hekimler çalışacaktır. İş yerlerinde çalışan veteriner hekimlerin sözleşmeleri Veteriner Hekimler Odasının bilgisi dahilinde yapılacak ve ilgili Veteriner Hekimler Odası tarafından onaylanacaktır. Sözleşmelerde veteriner hekimlerin iş yerinde bulunacakları gün ve çalışma saatleri belirtilmiş olacaktır.
Ev hayvanı satan kişiler 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında verilen eğitim sertifikasına sahip olmalıdır.
Çalışma izni, Yönetmelik Ek-4 ünde yer alan biçim ve içerikte, soğuk mühürlü olarak antetli kağıda düzenlenir. İş yerlerinin birden fazla faaliyet alanı (eğitim, satış, üretim, barınma) varsa ayrı ayrı çalışma izin belgesi düzenlenmesine gerek olmamakla beraber faaliyet alanı kısmına söz konusu faaliyetler (eğitim, satış, üretim, barınma) yazılır.
Çalışma izin belgesinde faaliyet gösterilen türlere açık olarak iş yerinin belirttiği türler yazılır. Çalışma izin numarası verilirken aşağıda yer alan numaralandırma şeklinde Veteriner Bilgi