Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : B.12.0.KKG.0.14/103-03. 305.02.01.04 -5775
Konu : GDO ve Ürünlerine Dair Uygulama Talimatı
DAĞITIM
İlgi: 06.05.2010 tarih ve B.12.0.KKG.0.14/103.03.07.2-2863-18011 sayılı yazımız.
26.03.2010 tarih ve 27533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu ve 13.08.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan "Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik” 26/09/2010 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Bu amaca yönelik olarak, GDO ve ürünlerinin kontrollerinde uygulanacak esasları belirlemek üzere 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu ve söz konusu Yönetmelik çerçevesinde Genel Müdürlüğümüzce "GDO ve Ürünlerine Dair Uygulama Talimatı” hazırlanmıştır.
26.10.2009 tarihli "Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik " 26/09/2010 tarihinde yürürlükten kalkacaktır. Bu nedenle 26/09/2010 tarihi itibariyle bu Yönetmeliğe istinaden İl Müdürlüklerimize gönderilmiş olan ilgide kayıtlı talimat, GDO kontrollerine ilişkin daha önce gönderilmiş tüm talimat ve görüş yazıları da yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu nedenle, 26/09/2010 tarihi itibariyle GDO kontrollerinin 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu, 13.08.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik” ve yazımız ekinde gönderilen “GDO ve Ürünlerine Dair Uygulama Talimatı” çerçevesinde yürütülmesi, hususunda gereğini rica ederim.
GDO ve Ürünlerine Dair Uygulama Talimatı
1) Kurul tarafından gerekli değerlendirmeleri yapılarak gıda ve yem olarak piyasaya sürülmesi uygun görülen GDO ve ürünlerinin ithalatında aşağıdaki hususlar dikkate alınır.
2) İthalatçı firmadan, ithal edilecek GDO ve ürünlerinin miktarı ve içerdiği gen çeşidi ile ilgili orjin ülke veya yüklendiği ülke yetkili otoriteleri tarafından düzenlenmiş belge veya uluslararası akredite bir laboratuvardan alınmış analiz raporu istenir.
a- Bu belgelerde ithal edilecek ürünün miktarı ile ithalatçı ve ihracatçı bilgileri yer almalıdır. Ürünün fiili ithalat işlemleri tamamlanmadan alıcı veya satıcısının değiştiği durumlarda söz konusu belgedeki satıcı, alıcı firma ve miktar bilgileri satış işlemlerine ait belgeler de dikkate alınarak kontroller gerçekleştirilir.
b- Ürünün üretildiği veya yüklendiği ülke haricindeki bir ülkede bulunan uluslararası akredite laboratuvardan alınan analiz raporları da geçerli olarak kabul edilir.
3) GDO riski taşıması muhtemel ürünler ile analiz sıklıkları EK-1’de yer almaktadır.
4) Bakanlık denetim ve kontrol amaçlı analizler yapar. Bu analizlerde ithalatçı tarafından sunulan ürünün GDO içeriği ile ilgili belgeler dikkate alınır.
5) EK-1 listede yer alan GDO ve ürünleri için ithalatçı firma tarafından sunulan belgeler ile ürünün GDO’lu olarak belgelendirilmesi durumunda;
a) GDO’lu olarak belgelendirilen ürünler, belgelerin doğruluğunu teyit ve izin verilmeyen gen tespiti amacıyla %10 sıklığında analize tabi tutulur.
b) Eşik değer üzerinde izin verilen gen içeren ürünlerin ithalatına Yönetmeliğin 18 ve 19 uncu maddeleri çerçevesinde etiketlenmeleri koşulu ile izin verilir.
c) Eşik değerin altında izin verilen genleri içeren ürünlerin ithalatına izin verilir. Bu ürünlerin GDO yönünden etiketleme zorunluluğu bulunmamaktadır.
d) Analiz sonucunda belgede yer almayan ancak izin verilen bir genin tespit edilmesi durumunda eşik değerin üzerindekiler etiketlenerek, altındakiler ise etiketlenmeksizin ithaline izin verilir.
e) İzin verilmeyen genleri içeren ürünlerin ithaline izin verilmez.
6) EK-1 listede yer alan GDO ve ürünleri için ithalatçı firma tarafından ürünün GDO içerip içermediğine dair belgelendirilememesi durumunda;
a) Talimatın EK-1’nde yer alan analiz sıklıkları göz önünde bulundurularak GDO analizi yaptırılır.
b) Analiz sonucunda üründe GDO tespit edilmemesi durumunda ithalatına izin verilir
c) Analiz sonucunda GDO tespit edilmesi durumunda ise ithalatçı firmadan, bu talimatın 3üncü maddesinde belirtilen belge istenir. 30 günlük süre içerisinde belge getirilmesi durumunda bu Talimatın 6ncı maddesi çerçevesinde kontroller yapılır. Belge getirilememesi durumunda ürünün ithalatına izin verilmez.
7) EK-1 listede yer alan GDO ve ürünleri için ithalatçı firma tarafından ürünün GDO’suz olduğuna dair belge getirilmesi durumunda; analiz sıklığı çerçevesinde GDO analizi yaptırılır.
a) Üründe GDO tespit edilmemesi durumunda ithalatına izin verilir.
b) Analiz sonucunda GDO tespit edilmesi durumunda; ithalatçı firmadan, bu Talimatın 3üncü maddesinde belirtilen belge istenir. 30 günlük süre içerisinde belge getirilmesi durumunda bu Talimatın 6ncı maddesi çerçevesinde kontroller yapılır.