Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü
Sayı: 14836613-106.05.06-E.2153543
Konu: Geçici Koruma, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi ve Şartlı Mültecilere İlişkin Çalışma İzin Muafiyeti
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine
DAĞITIM YERLERİNE
Geçici koruma sağlanan yabancılar ile uluslararası koruma başvuru sahipleri ve şartlı mülteci statüsü bulunan yabancılardan sadece mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak olanlara düzenlenecek olan çalışma izin muafiyetlerine ilişkin olarak güncel ihtiyaçlar doğrultusunda uygulamaya geçirilen yeni düzenlemeler aşağıda verilmiş olup, konuya ilişkin açıklamalı uygulama kılavuzu da yazımız ekinde gönderilmiştir.
Geçici Koruma Sağlanan Yabancılar:
Bilindiği üzere, geçici koruma kapsamında bulunan yabancılardan sadece mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak olanlara Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüklerince çalışma izin muafiyeti verilmektedir. Bu kapsamdaki işlemler Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükmü uyarınca yürütülmektedir.
Ancak geçici koruma sağlanan yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı ile sağlanan mutabakata istinaden bu kapsamda bulunan Suriye uyruklu yabancılara kayıtlı oldukları ilin dışında en fazla üç ay süreli olmak üzere çalışma izni muafiyeti düzenlenmesi uygun bulunmuştur.
Farklı il için düzenlenecek olan çalışma izni muafiyeti yabancı kişinin kayıtlı olduğu ildeki Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğünce gerçekleştirilecektir. Örneğin "A" ilinde kayıtlı geçici koruma sağlanan bir yabancının "B" ilindeki mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışmak istemesi halinde bu kişinin işlemleri "A" ilindeki Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğünce yapılacaktır. Bu kapsamda talebi uygun bulunan yabancıya en fazla üç ay süreli Çalışma İzin Muafiyet Bilgi Formu düzenlenebilecektir.
Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi ve Şartlı Mülteciler:
Uluslararası Koruma Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi ve Uluslararası Koruma Statüsü Sahibi Kişilerin Çalışmasına Dair Yönetmelik 26.04.2016 tarih ve 29695 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yönetmeliğin "Çalışma izni muafiyeti başvurusu" başlıklı 9 uncu maddesinde;
"(1) Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak başvuru sahibi ve şartlı mülteci statüsü sahibi yabancılar, çalışma izni muafiyeti kapsamındadır. Çalışma izni muafiyeti başvuruları, uluslararası koruma sağlanan ildeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne yapılır.
(2) Bakanlıkça, mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak başvuru sahibi ve şartlı mülteci statüsü sahibi yabancılara ilişkin il ve kota sınırlaması getirilebilir."
Yönetmeliğin "Çalışma izni verilmesi ve bildirim" başlıklı 16 ncı maddesinde ise;
"(1) Başvuru sahibi veya şartlı mülteci adına Bakanlıkça çalışma izin belgesi veya muafiyet belgesi düzenlenir ve bu durum İçişleri Bakanlığı ile varsa işverene bildirilir.
(2) Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışması uygun görülen başvuru sahibi veya şartlı mülteciye çalışma izni muafiyet belgesi verilir.
(3) Başvuru sahibi veya şartlı mülteci adına düzenlenen çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgeleri 6458 sayılı Kanunda düzenlenen ikamet izinleri yerine geçmez."
hükümleri yer almaktadır.
Sadece mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak uluslararası koruma başvuru sahibi ve şartlı mülteci statüsü sahibi yabancılara, il müdürlüklerimizde çalışma izni muafiyeti düzenlenebilmesi amacıyla hazırlanan Modül tamamlanarak uygulamaya alınmıştır.
Bu kapsamda bulunan yabancı kişilerin çalışma izni muafiyeti sadece Göç İdaresi tarafından kendilerine uluslararası koruma sağlanan il için bu ildeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce düzenlenebilecektir.
6735 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde; uluslararası koruma başvuru sahipleri ve şartlı mülteci yabancıların uluslararası koruma başvuru tarihinden altı ay sonra çalışma izni muafiyeti almak için başvurabilecekleri öngörülmüş olup, bu süreyi doldurmayan yabancıların başvuruları sistem tarafından otomatik olarak reddedilecektir.
Anılan Yönetmeliğin 16 ncı maddesi uyarınca, Uluslararası Koruma Başvuru sahibi veya şartlı mülteci adına düzenlenen Çalışma İzni Muafiyeti Bilgi Formu ikamet izni yerine geçmeyecektir.
Talebi uygun bulunan uluslararası koruma başvuru sahibi veya şartlı mülteci yabancılara düzenlenecek çalışma izni muafiyetinin süresi yabancı şahsa ait Kimlik Belgesinde yazılı süreyi aşmayacak olup bu husus sistem tarafından otomatik olarak düzenlenecektir.
İl Müdürlüğü Kullanıcı İşlemleri:
Bakanlığımız Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülmekte olan, "Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma statüsündeki yabancılara mevsimlik tarım ve hayvancılık alanlarında çalışma izni muafiyeti verilmesi işlemlerinin gerçekleştirileceği yeni uygulama hazırlanmıştır. Bu uygulamada, Genel Müdürlüğümüzce her İl Müdürlüğü için bir yönetici (Admin) kullanıcısı tanımlandıktan sonra, bu kullanıcı aynı ilde görev yapacak başka kullanıcıları yetkilendirebilecek, aynı zamanda kendisi de muafiyet işlemlerini yapabilecektir.