ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: Seri No: 1
Kurum: Gümrük Müsteşarlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 14.08.2003
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
GÜMRÜK KOMİSYONLARININ KURULUŞ VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Bu Tebliğin amacı, gümrük komisyonlarının kuruluşu ile çalışma usul ve esaslarını belirlemektir.
Kapsam
Bu Tebliğ, gümrük komisyonlarının kuruluşu, toplanması, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.
Bu Tebliğ, 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 27 nci maddesinin son fıkrası hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Tebliğde geçen;
a) Kanun: 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununu,
b) Gümrük komisyonları: Gümrük komisyonu veya yolcu komisyonunu,
c) Gümrük komisyonu: Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü veya yetkilendireceği yardımcısının başkanlığında, bir gümrük müdürü, bir gümrük görevlisi ile mahallin ticaret ve sanayi odasınca görevlendirilen iki temsilciden oluşan komisyonu,
d) Yolcu komisyonu: Gümrük müdürü veya yetkilendireceği yardımcısının başkanlığında mahallin ticaret ve sanayi odası ile mülkî amir tarafından seçilecek birer temsilciden oluşan komisyonu,
e) Gümrük görevlisi: Gümrük ve gümrük muhafaza idarelerinde çalışan amir ve memurları,
ifade eder.
İKİNCİ BOLÜM
Gümrük Komisyonun Kuruluşu, Görev ve Yetkileri
Gümrük komisyonunun kurulması
Gümrük komisyonu; ilgili Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü veya yetkilendireceği yardımcısının başkanlığında, bir gümrük müdürü, bir gümrük görevlisi ile mahallin ticaret ve sanayi odasınca görevlendirilen iki temsilci olmak üzere beş kişiden oluşur.
Gümrük görevlileri, Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün bulunduğu yer içerisinde görev yapanlar arasından seçilir.
Diğer iki kişi, ilgili mahaldeki ticaret ve sanayi odasının tek tüzel kişilik olması durumunda bu oda, ayrı ayrı örgütlenmesi halinde ticaret odası tarafından; varsa o mahaldeki ihracatçı birliği üyeleri, yoksa ihracat yapan mensupları arasından öncelikle seçilir.
Toplantı yeri
Gümrük Komisyonunun toplantı yeri ilgili Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüdür.
Görev ve yetkileri
Gümrük komisyonu, aşağıdaki görevleri yapar.
1) İhraç eşyasının yapılan beyan ve eki belgelere göre miktarı veya cinsinde yüzde ondan fazla farklılık çıkması halinde, ilgililere miktarı veya cinsi farklı çıkan eşyanın beyan edilen FOB kıymetinin üçte biri oranında para cezası vermek.
2) Yabancı ülkelerden geldiği halde geçerli neden olmaksızın belgelerinin gösterdiği rota dışında Türkiye karasularında rastlanan gayrisafi ikiyüz tonilato hacminden aşağı taşıtların; yükü bulunmadığı halde, yükü olmadığını veya başka bir limana çıkarıldığını veya avarya olduğunu kanıtlayamayan gemi kaptan veya acentesine tonilato başına ellimilyon lira para cezası uygulamak.
3) Gümrük bölgesindeki deniz taşıtlarının yükleme veya taşıma belgelerinde yazılı olmayan ve bulunduğu yerden aranarak çıkarılan eşya ile ilgili olarak gümrüklenmiş değerinin iki katı para cezası uygulamak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yolcu Komisyonun Oluşumu, Görev ve Yetkileri
Yolcu komisyonu
Yolcu komisyonu, gümrük müdürü veya yetkilendireceği yardımcısının başkanlığında mahallin ticaret ve sanayi odası ile mülkî amirin seçeceği birer temsilciden olmak üzere üç kişiden oluşur. Mülki idare amirinin görevlendireceği kişi, gümrük görevlileri de dahil olmak üzere komisyonun çalışmasını kolaylaştıracak şekilde gümrük idaresinin bulunduğu yerdeki kişiler arasından seçilir.
Toplantı yeri
Toplantı yeri, işlemin yapıldığı yer gümrük müdürlüğüdür.
Yolcu komisyonunun görev ve yetkileri
Yolcu Komisyonu, aşağıdaki görevleri yapar.
1) Yolcuların, gümrük mevzuatına göre zatî ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde veya eşyası arasında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi zatî eşyasıymış gibi gösterdikleri eşya ile ilgili olarak hesaplanan vergi tutarında para cezası uygulamak.
2) Yolcuların yanlarında veya kaplarında bulunan ve yukarıdaki fıkra dışında kalan mahiyet ve miktarda olan eşya ile gümrükten kaçırılmak amacına yönelik olarak saklanmış veya gizlenmiş halde bulunan eşyaya ilişkin olarak eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı para cezası uygulamak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Ortak Hükümler
Komisyon üyelerinin görev süresi
Gümrük komisyonlarına seçilen üyelerin görev süresi bir yıldır. Bir yılın tamamlanması sonunda gümrük görevlilerinin, komisyon oluşumuna göre gümrük başmüdürü veya gümrük müdürü, diğer üyelerin görevlendirmeyi yapan yetkili merci tarafından durumu değerlendirilerek yeni görevlendirme yapılır. Görev süresi sona erenlerin yeniden görevlendirilmesi mümkündür.
Komisyon üyelerinin görevden ayrılmasını gerektiren durumların veya mücbir sebeplerin ortaya çıkması halinde, görev süresinin sona ermesi beklenmeksizin yeni bir görevlendirme yapılır.