Amaç ve kapsam
(1) Bu Tebliğin amacı, Ham Elmas Dış Ticaretinin Düzenlenmesi ve Denetlenmesine Dair Karar’ın uygulama esas ve usullerini belirlemektir.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 31/10/2006 tarih ve 26332 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ham Elmas Dış Ticaretinin Düzenlenmesine ve Denetlenmesine Dair 2006/11115 sayılı Karar’a istinaden hazırlanmıştır.
Genel hükümler
(1) Ham elmas, katılımcı ülkelerden ithal edilir ve katılımcı ülkelere ihraç edilir.
(2) Ham elmasın sigortalanması, ekspertizi ile ilgili maliyetler ilgili ihracatçı veya ithalatçı firmaya aittir.
İthalat
(1) Sahteciliğe karşı gerekli önlemlerin alınması amacıyla Borsa İstanbul A.Ş. yetkililerince ilgili gümrük idaresinde mühür ve özel paket ile sertifika üzerinde tahrifat yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesini müteakip mühür açılarak paket içindeki ham elmas ile sertifikada belirtilen bilgilerin birbiriyle uyumlu olup olmadığı tespit edilir.
(2) Mühür veya sertifika üzerinde tahrifat yapıldığı belirlenen ham elmasın ithaline izin verilmez .
(3) Borsa İstanbul A.Ş., sertifikayı düzenleyen ihracatçı ülke otoritesinden mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde (elektronik ortamda veya telefaks mesajı ile) sertifikanın teyidini alır. Alınacak olan teyid; sertifikanın numarasını, paket sayısını, elmasın karat ağırlığını ve ihracatçı ile ithalatçıya dair ayrıntılı bilgileri içerir.
(4) Teyidinin alınmasını takiben Borsa İstanbul A.Ş. tarafından gümrük idaresine ibraz edilmek üzere uygunluk yazısı düzenlenir.
(5) Ham elmas ithalatında Borsa İstanbul A.Ş. tarafından düzenlenen uygunluk yazısı, gümrük beyannamesinin tescili sırasında ilgili gümrük idaresince aranır. Ham elmasların serbest dolaşıma girişi, Borsa İstanbul A.Ş. tarafından düzenlenen uygunluk yazısının ilgili gümrük idaresine ibraz edilmesi ve gümrük idaresi tarafından onaylanmasını müteakip gerçekleşir. Ham elmasın dolaşıma girişinden sonra üç iş günü içinde sadece ilgili gümrük beyannamesinin ibrazı ile Borsa İstanbul A.Ş.’ye tescilinin yapılması zorunludur.
(6) Borsa İstanbul A.Ş., teyidi alınmış sertifikanın tasdikli suretini ithalatçı firmaya verir. Sertifikaların asılları Borsa İstanbul A.Ş. nezdinde 5 yıl süreyle muhafaza edilir.
(7) Türkiye’ye ithali mümkün olmayan ham elmas, ihracat ülkesi otoritesine iade edilir.
(8) Borsa İstanbul A.Ş., gerekli görülen hallerde ithal edilen ham elmasın karat, değer, ağırlık, menşe ve ihtiyaç duyulan diğer bilgiler ile ilgili olarak ekspertiz raporu isteyebilir. Ekspertiz raporu, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce teknik yeterliliği haiz olduğu belirlenen analiz ve araştırma laboratuvarlarınca veya İstanbul Kuyumcular Odası tarafından tayin edilen bilirkişilerce düzenlenir.
İhracat
(1) Borsa İstanbul A.Ş., ihraç edilmek istenilen;
a) Ham elmasın Ham Elmas Dış Ticaretinin Düzenlenmesine ve Denetlenmesine Dair 2006/11115 sayılı Karar hükümlerine uygun olarak 4 üncü madde kapsamında ithal edildiğinin veya resmi mercilerce üretim ruhsatı verilen üreticilerce Türkiye’de üretildiğinin,
b) Ham elmasın katılımcı ülkelerden birine ihraç edileceğinin,
c)Ham elmasın dışarıdan müdahale edilemeyecek şekilde hazırlanan, kurcalamaya dayanıklı özel paketlerle sevk edileceğinin,
ç) Sertifika düzenlenmesi için gerekli olan tüm bilgilerin doğru olduğunun,
ihracatçı firma tarafından belgelenmesi halinde sertifika düzenler.