2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun, 76 ncı maddesi ve bu kanuna bağlı 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 ve 9 sayılı tarifeler Finansman Kanununun 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ve 112 nci maddeleri ile değiştirilmiştir.
Kanunun 104 üncü maddesi ile Harçlar Kanununun 76 ncı maddesi değiştirilmiş bulunmaktadır.
Yapılan değişiklik ile konsolosların yapacağı maktu harça tabi noter işlemlerinden (2) sayılı tarifede yazılı harçların, 4 misli (Yurt dışındaki işçiler için 3 misli) olarak tahsil olunacağı hükme bağlanmıştır.
Tadilden önceki 76 ncı madde hükmüne göre bu miktarın 6 mıslı olarak uygulanmakta olduğu malumdur. Noter harçlarına ait (2) sayılı tarifenin bir kısım pozisyonlarında bu kere yükseltmeler yapılmış olduğundan, misil sayısı 4 e indirilmiş bulunmaktadır. Diğer taraftan, yurt dışındaki işçilerimizi himaye maksadiyle (2) sayılı tarifenin, mümkün mertebe işçilerle ilgili olmayan pozisyonlarında artırmalar yapılmakla beraber, bir yandan da maktu harçlara ait mezkûr misil, işçiler için 3 olarak tespit olunarak evvelce ödedikleri harç seviyesinin muhafazası istihdaf edilmiştir.
Kanunun 105 inci maddesi ile 492 sayılı Kanuna bağlı (1) sayılı tarifenin A bölümünün III/2-b, c ve B bölümünün 1/4, II/1 sıra numaralarında yazılı harç miktarları günün para rayicine göre ayarlanmıştır.
1 sayılı tarifenin C bölümünün 1/1, 2, 3 ve 4 sıra numaralarının, (a) fıkraları hükmü «Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde», (b) fıkraları hükmü ise «Şahıs şirketlerine ait işletmelerde» olarak değiştirilerek mezkûr 1, 2, 3 ve 4 numaralarındaki harç miktarları artırılmıştır. Keza II/1, 2 sıra numaralarında ve (D) bölümünün I/b, c, d sıra numaralarında yazılı harç nispetleri de günün para rayicine göre ayarlanmıştır.
Kanunun 106 ncı maddesi ile 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/4, II/1, 2, 3 sıra numaralarında yazılı harç miktarları yükseltilmiş ve H/4 sıra numarasındaki defter tasdiki işlemleri işletme defteri ve bilanço esasına göre tutulanı defterler olmak üzere iki kısma ayrılarak bunlara alt harç miktarlarında artırmalar yapılmış ve II/5-b, 8, 9, 10, 11 sıra numaralarında kayıtlı harç miktarları yükseltilmiştir.
Türk Medenî Kanununda 13/7/1967 tarih ve 903 sayılı Kanunla yapılmış bulunan değişiklikler meyanında «tesis» deyiminin yerine «vakıf» kaim olduğundan, buna uygun surette mezkûr tarifenin II/11 sıra numarasındaki tesis kelimesi vakıf olarak değiştirilmiştir.
Kanunun 107 nci maddesi ile aynı kanuna bağlı (3) sayılı tarifenin I/1, 2, 3, III/1, 2, 3, 4 sıra numaralarında yazılı harç miktarları artırılmış ve tarifeye bir fıkra ilâve edilerek tarafların isteği üzerine verilecek karar suretlerinden de harç alınması cihetine gidilmiştir.
Kanunun 108 inci maddesi ile aynı kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin I/2, 3, 4, 6,13,16, 17 numaralı pozisyonlarında yazılı nispetler veya miktarlar değiştirilmiş ve I/17 numaralı pozisyondan sonra 18 ve 19 numaralı pozisyonlar eklenmiş, ayrıca 4 numaralı pozisyonla mülkiyetten gayri aynî hakların bağışlanması da harç mevzuuna alınmıştır.
Mezkûr 18 numaralı pozisyon ile, taksim hakkının bertaraf edilmesinde bunun beyanlar hanesine işlenmesinde gayrimenkulün kayıtlı değeri üzerinden, 19 numaralı pozisyon ile de, muvazaa tarikiyle vaki tescillerin hükmen düzeltilmesinde kayıtlı değer üzerinden harç alınması sağlanmıştır.
Kanunun 109 uncu maddesi ile aynı kanuna bağlı (5) sayılı tarifenin II/1, 2 ve 3, III/1, 2, 3 ve 6 ncı pozisyonlarında yazılı harç miktarları artırılmış, ayrıca III/3 pozisyonuna (b) fıkrası ilâve edilerek imza ve mühürlerin metne şâmil olmak üzere tasdiki işlemleri de harç mevzuuna alınmıştır.
Kanunun 110 uncu maddesi ile aynı kanuna bağlı (6) sayılı tarifede yazılı harç miktarları artırılmış, tarifenin I/1 sıra numarası «Umuma mahsus münferit ve müşterek pasaportlar» olarak değiştirilmiş ve umuma mahsus müşterek pasaportlarda, pasaportta kayıtlı her şahıs için ayrı ayrı harç alınacağı hükmü vaz edilmiş, ayrıca müddetin uzatılması halinde esas harcını değil de uzatılan süreye tekabül eden harcın yarısının alınacağı hükme bağlanmıştır.
Keza öğretmen ve öğrencilerden kurulu gruplara mahsus müşterek pasaportlar ile bu pasaportların uzatılması halinde pasaportta kayıtlı her şahıs için bu harçların yarısının alınacağı hükme bağlanmıştır.
Tarifenin I/2 sıra numarasının sonuna parantez içinde eklenen bir hükümle, pasaport harçlarından bu kanunla yapılmış olan artırmaların, a) Yurt dışındaki işçiler ile bunların eş ve çocuklarına, b) Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanuna istinaden Bakanlar Kurulunca tespit edilen esaslar dairesinde ve Maliye Bakanlığınca tespit edilecek usullere uyularak harice tedavi maksadiyle gidecekler ile öğrenim maksadiyle gidecek olanlara, c) San basın kartı hamillerine, d) «Yalnız Kıbrıs için muteberdir» damgalı pasaportlarla Kıbrıs’a seyahat edeceklere, uygulanmıyacağı derpiş olunmuştur.