Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
SHT-AKARYAKIT
Kurum:
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
06.07.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
06.07.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
Amaç
(1) Bu Talimatın amacı, sivil hava ulaşımına açık havaalanlarında hava araçlarına yakıt ikmal hizmeti sağlayan gerekli tüm lisanslara sahip olan akaryakıt kuruluşlarının ve bu kuruluşlara operasyonel hizmet veren yakıt hizmet kuruluşlarının akaryakıt tesis gereklilikleri ile operasyonlarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Talimat, sivil hava ulaşımına açık havaalanlarında hava araçlarına yakıt ikmal hizmeti sağlamasına yönelik gerekli tüm lisanslara sahip olan akaryakıt kuruluşları ve bu kuruluşlara operasyonel hizmet veren yakıt hizmet kuruluşlarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Talimat 14/10/1983 tarihli ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 44 üncü maddesi, 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 437 ve 441 inci maddeleri ve 3/3/2005 tarihli ve 5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanunun, 21/10/2006 tarihli ve 26326 sayılı Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanunun Uygulama Yönetmeliği, 5/4/2008 tarihli ve 26838 sayılı Sivil Hava Ulaşımına Açık Havaalanlarında Yer Alan Gayrisıhhi İşyerleri İçin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 26 ncı maddesine, 29/1/2013 tarihli ve 28543 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelik, Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanunun Uygulama Yönetmeliği, 11/9/2013 tarihli ve 28762 sayılı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği, 23/1/2012 tarihli Havacılık İşletmeleri Denetimlerine İlişkin Uygulama Esasları Talimatı ve 30/10/2009 tarihli ve 27391 sayılı Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Görevi Verilebilecek Şirket/Kurum/Kuruluşların Seçimine İlişkin Tebliğe (Tebliğ No:2009/4) dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Talimat ve eklerinde geçen ifadelerin tanımları ve kısaltmaları Ek-7 Rehber Doküman içerisindeki Tablo-1'de yer almaktadır.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar
Tesis gereklilikleri
(1) Sivil hava ulaşımına açık havaalanlarında hava araçlarına yönelik akaryakıt ikmali yapan akaryakıt kuruluşları ve/veya yakıt hizmet kuruluşları, tesislerde bu Talimatın Ek-1'inde yer alan asgari gereklilikleri sağlar.
Mal kabul operasyon gereklilikleri
(1) Akaryakıt kuruluşları ve/veya yakıt hizmet kuruluşları bu Talimatın Ek-2'sinde yer alan asgari gereklilikleri sağlar.
Uçak ikmal gereklilikleri
(1) Sivil hava ulaşımına açık havaalanlarında hava araçlarına yönelik akaryakıt ikmali yapan kuruluşlar, hava aracına yakıt ikmali operasyonunda bu Talimatın Ek-3'ünde yer alan asgari gereklilikleri sağlar.
Personel ve eğitim gereklilikleri
(1) Sivil hava ulaşımına açık havaalanlarında hava araçlarına yönelik akaryakıt ikmali yapan kuruluş personeli, bu Talimatın Ek-4'ünde yer alan asgari gereklilikleri sağlar.
Araç gereç ekipman bakımı ve gereklilikleri
(1) Sivil hava ulaşımına açık havaalanlarında hava araçlarına yönelik akaryakıt ikmali yapan kuruluş, asgari araç-gereç ekipman bakımlarını ve gerekliliklerini yerine getirmek için bu Talimatın Ek-5'inde yer alan asgari gereklilikleri sağlar.
Genel gereklilikler
(1) Sivil hava ulaşımına açık havaalanlarında hava araçlarına yönelik akaryakıt ikmali yapan kuruluş, bu Talimatın Ek-6'sında yer alan asgari genel gereklilikleri sağlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Denetim
(1) Akaryakıt kuruluşları ve/veya yakıt hizmet kuruluşları, Genel Müdürlük tarafından 23/01/2012 tarihli Sivil Havacılık İşletmeleri Denetimlerine İlişkin Uygulama Esasları Talimatı kapsamında denetlenir. Ayrıca, havaalanı işletmecisi tarafından da denetlenir.
(2) Akaryakıt kuruluşları ve/veya yakıt hizmet kuruluşları, yılda en az bir kez mevcut durumu değerlendirmek ve iyileştirme alanlarını belirlemek üzere emniyet yönetim sistemi, kalite yönetim sistemi ve tesis edilmiş diğer yönetim sistemleri kapsamında iç denetim gerçekleştirir.
(3) Akaryakıt kuruluşları ve/veya yakıt hizmet kuruluşları, yıl boyunca yapılacak denetimler ile ilgili prosedürlerini ve yıllık iç denetim planını hazırlar. Denetimler plan dahilinde olduğu gibi plansız