ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin (Sürüm: 3)
Kurum: Tarım ve Orman Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 05.10.2018
Son Değişiklik Tarihi: 01.04.2023
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 01.04.2023
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı; 4/4/2001 tarihli ve 4634 sayılı Şeker Kanununa göre yurt içinde pazarlanamayan ve ihraç edilmek zorunda olan C şekeri ile ilgili, imalatçı-ihracatçıların şeker taleplerinin karşılanması suretiyle yurtdışı edilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ, imalatçı-ihracatçıların fiilen gerçekleştirerek usulüne uygun biçimde belgelendirdiği şekerli mamul ihracatı karşılığında C şekeri kapsamındaki pancar şekeri taleplerinin karşılanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 4634 sayılı Şeker Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanım ve kısaltmalar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) A kotası: Yurt içi talebe göre üretilen ve pazarlama yılı içinde iç pazara verilebilen şeker miktarını,
b) B kotası: A kotasının belli bir oranına tekabül eden ve güvenlik payı için bulundurulmak üzere üretilen şeker miktarını,
c) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
ç) Başkanlık: Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığını,
d) Bölge müdürlüğü: Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatında yer alan bölge müdürlüklerini,
e) C şekeri: A ve B kotaları dışında üretilen ve yurt içinde pazarlanamayan şekeri,
f) HPLC: Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisini,
g) İl ve ilçe müdürlüğü: Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerini,
ğ) İmalatçı-ihracatçı: Şekeri ve/veya yan sanayiciden temin ettiği şeker içeren ara mamulü girdi olarak kullanmak suretiyle şekerli mamul üreten ve ürettiği mamul/mamulleri, doğrudan kendisi ya da aracılar vasıtasıyla ihraç eden gerçek ya da tüzel kişiyi,
h) Kanun: 4634 sayılı Şeker Kanununu,
ı) Pazarlama yılı: 1 Eylül ile 31 Ağustos tarihleri arasındaki dönemi,
i) Şeker: Yerli hammaddeden (şeker pancarı) üretilen beyaz kristal şekeri,
j) Şekerli mamul: Pancar şekerinin girdi olarak kullanılması suretiyle üretilerek insan tüketimine sunulan gıda ürününü,
k) Şirket: Bir veya birden fazla sayıda şeker fabrikasını bünyesinde bulunduran ve/veya işleten tüzel kişiliği,
l) Tahsisat Belgesi (Belge): Bölge müdürlüklerinin bildirimini müteakip Başkanlık tarafından elektronik ortamda düzenlenen, imalatçı-ihracatçı firmaya tedarikçiler tarafından satışı yapılabilecek C şekeri miktarını ve geçerlilik süresini gösteren belgeyi,
m) Tedarikçi: İmalatçı-ihracatçılara pancar şekeri temin eden, kendisine kota tahsis edilmiş olan pancar şekeri üreticisi şirketleri,
n) Yan sanayici: Şekeri girdi olarak kullanmak suretiyle imalatçı-ihracatçı ya da aracılar tarafından ihraç edilmiş olan şekerli mamulün bir aşamasını (ara mamul) üreterek imalatçı-ihracatçıya temin eden gerçek veya tüzel kişiyi,
o) YMM Raporu: Yeminli Mali Müşavir Raporunu,
ö) EVİS: C şekeri tahsisat işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü Elektronik Veri İşleme Sistemini,
ifade eder.
Miktar
(1) İmalatçı-ihracatçıların hak ettikleri C şekeri tahsisat miktarları; EK-1’de yer alan kullanım oranları tablosu ile imalatçı-ihracatçı veya yan sanayiciye ait kapasite raporları, var ise imalatçı-ihracatçının üretimine ait numunede analiz sonucu bulunan şeker (sakaroz) oranları esas alınmak suretiyle, Başkanlıkça hesaplanır. Tahsisat miktarının hesaplanmasında; yan sanayiciden temin edilen ara mamul için yan sanayicinin kapasite raporu, diğerleri için imalatçı-ihracatçının kapasite raporu değerlendirmeye esas alınır. Şekerli mamul içerisinde kullanılan ve şeker içeren bileşenin de imalatçı-ihracatçının kendi üretiminden olması durumunda şeker oranı hesaplamasında değerlendirilebilmesi için kapasite raporunda “kendi üretiminden” ifadesinin bulunması gerekir. Başkanlıkça, tahsisat miktarında eksik veya fazla hesaplamaların tespiti halinde; tespit edilen bu miktar, imalatçı-ihracatçının bir sonraki hakedişi üzerinden tenzil veya artırıma tabi tutulabilir.
(2) İhracat döneminde geçerli kapasite raporu bulunmayan imalatçı-ihracatçıların bu ihracatlarına bölge müdürlükleri tarafından hakediş belgesi düzenlenmez. Ancak bu dönemlerde işletmelerinin faal durumda olduğunu YMM Raporu ile belgeleyen imalatçı-ihracatçılara bölge müdürlükleri tarafından hakediş belgesi düzenlenir. Bu hakedişlere ait ihracatlar için tahsisat hesaplamalarında, düşük olan şeker oranı kullanılır.