Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 45980442-060.04/
Konu : İsrail’e Yumurta İhracatı İçin Veteriner Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve Uygulama Talimatı
Talimat No:2014/...
Bilindiği üzere, İsrail Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Veteriner Servisi ve Hayvan Sağlığı (IVSAH) yetkilileri İsrail'e ihraç edilen sofralık yumurta için hayvan sağlığı ile ilgili sorunları ortadan kaldırmak, sofralık yumurtanın kalite standartları, ürün kontrol ve ihracat sertifikasyonu konularını değerlendirmek için 25-30 Mayıs 2014 tarihleri arasında ülkemizde incelemelerde bulunmuştur. Bu denetim sonucunda tespit edilen aksaklıklarla ilgili rapor tarafımıza iletilmiş olup, konuya ilişkin olarak gerekli bazı tedbirlerin alınması gerektiği ifade edilmiştir.
Bu kapsamda, İsrail’e yapılacak sofralık yumurta ihracatında izlenmesi gereken konuları içeren talimat hazırlanarak ekte gönderilmekte olup, ihracatta sorun yaşanmaması amacıyla gereken özenin gösterilmesi hususunda, gereğini rica ederim.
Türkiye’den İsrail’e Sofralık Yumurta İhracatı İçin Veteriner Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve Uygulama Talimatı
1) Hayvan ve hayvansal ürünlerin Ülkemizden ihracatında yürütülecek iş ve işlemler, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Kapsamında; “Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin İhracatı için Veteriner Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi Talimatı” ve "Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin İhracatı için Sağlık Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Genelge " hükümleri ve 03.07.2014 tarih ve 26504 sayılı yazı ile İl Müdürlüklerine gönderilen talimatı çerçevesinde yürütülecektir.
2) Ülkemizden İsrail’e yapılacak sofralık yumurta ihracatlarında “Türkiye’den İsrail’e Yemeklik Yumurta İhracatı İçin Veteriner Sağlık Sertifikası” eksiksiz tanzim edilecek olup, adı geçen sağlık sertifikası TURKVET sisteminde yer almaktadır.
3) İsrail e ihraç edilmek istenilen sofralık yumurtanın İl/İlçe Müdürlükleri resmi veteriner hekimleri tarafından belge, kimlik ve fiziki muayenelerini kapsayan veteriner kontrolleri yapılacak ve kontrol sonrası onay verilen sevkiyatlar için sağlık sertifikası düzenlenecektir.
4) Gümrük çıkış işlemleri yapılmadan önce, çıkış veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğü, veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğü bulunmayan yerlerde yetkilendirilmiş il/ ilçe müdürlükleri tarafından sunulan tüm belgelerin kontrolü, sertifikalar veya diğer belgelerin, ürünün etiketi ve içeriği ile örtüşüp örtüşmediğinin görsel olarak kontrolü, taşıma, paketleme, etiketleme, sıcaklık kontrolü ve şüphe duyulması halinde mevzuat hükümlerine uygunluğunun doğrulanması için gerekli olan diğer tüm kontroller yapılır.
5) Ürüne ilişkin sağlık sertifikası düzenlenmeden önce, ihraç edilecek olan sofralık yumurta sağlıklı kanatlı hayvandan elde edilmiş olmalıdır.
6) Sevk edilecek sofralık yumurta, hayvan sağlık kısıtlaması altında tutulmayan, 10 km çapındaki alandan son 90 gün süresince hiçbir Newcastle ve Avian influenza hastalığı mihrakı bulunmayan işletmelerden gelen kümes hayvanlarından elde edilmiş olmalıdır.
7) 2015 yılı itibariyle Newcastle ve Avinan influenza survey planı çerçevesinde izlemeler yapılacak, şüpheli durumlarda numune alınacaktır. Numune sonuçlarının pozitif çıkması durumunda gerekli hayvan sağlığı tedbirleri alınacaktır.
8) Sofralık yumurtanın mikrobiyolojik, kimyasal, toksikolojik, diğer özellikleri ulusal mevzuata ve insan gıdası olarak tüketime uygun olduğunun tespit edilmiş olması gerekmektedir.
9) İhraç edilecek olan sofralık yumurtanın ‘'Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik' hükümlerine uygun olarak üretilmiş olması ve Yönetmelik hükümleri doğrultusunda hazırlanan Ulusal Kalıntı İzleme Planı kapsamında yumurtada planlanan analizlerin tümünün yaptırılması gerekmektedir.
10) Resmi numuneler hariç olmak üzere, ihracatçı ülke tarafından talep edilen ilave analizlerin ücretleri ihracatçı firmalar tarafından karşılanacaktır.
11) İhraç edilen ürünün olumsuzluğa bağlı olarak geri dönmesi ürünün paketlendiği işletmede yapılacak araştırma sonucunda olumsuzluğun işletmeden veya işletme çalışmalarından kaynaklandığı sonucuna varılırsa 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve “Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin İhracatı için Veteriner Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi Talimatı"nın 10. Maddesi ve ilgili diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda işlem yapılacaktır.
Bu amaçla;
a) İl/İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma, olumsuzluğun tespit edildiği ihraç partisine ait ürünün hammadde kabul tarihinden ihraç tarihine kadar tutulan dokümanları (HACCP ilkelerine dayalı prosedürleri veya iyi hijyen uygulamalarına yönelik tesiste tutulan kayıtlar, personel sağlık kayıtları, tesisin denetim raporları ile yapılan ihracatlara ilişkin belgeler, analiz raporları ve sağlık sertifikaları, yumurta için izleme programı uygulanıyorsa, analiz raporları, rezidü kayıtları, tesis yetkilileri tarafından, olumsuzluğun neden kaynaklandığına dair rapor vb ) içerecektir.